zdravstveni benefiti

PRIRODNO ojačava imunitet: Evo koji dodatak ishrani smanjuje rizik od KOVIDA

0

Farmaceutkinja je otkrila šta bi trebalo da uvrstimo u svoju ishranu kako bismo ojačali imunitet, ali i dali organizmu potrebnu dozu omega-3 masnih kiselina, vitamina A i D.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Prirodan izvor omega-3 masnih kiselina, vitamina A i D, jeste riblje ulje. Kako stručnjaci ističu, ono se pokazalo kao odličan dodatak ishrani u borbi protiv infekcije kovidom.

 

Istraživanja pokazuju da hospitalizovanim pacijentima smanjuje rizik od sepse za 56 odsto, ali i, uopšteno, rizik od kovid infekcije za 12 odsto.

 

vitamin D
foto: Shutterstock

Farmaceutkinja Sonja Stoiljković otkrila je u "Pulsu Srbije" kako riblje ulje pozitivno utiče u borbi sa virusom korona.

 

Riblje ulje je u svim ovim vitaminima i mineralima zapostavljeno. Ono sadrži omege i vitamine A i D i ima uticaj na jačanje imuniteta i na jačanje krvnih sudova. I ta neka kardiovaskularna uloga mu je jako važna — navodi farmaceutkinja.

 

Iako su veoma popularni suplementi koji sadrže riblje ulje i omega 3 kiseline, farmaceutkinja navodi da je najvažnija uravnotežena ishrana.

 

— Ipak najbitnija je zdrava i uravnotežena ishrana, a ko jedemo ribu, masline, dosta voća i povrća unećemo dovoljno nutrijenata. Maslina i riblje ulje sadrže najviše omega 3 masnih kiselina. Iz hrane ne možemo da preteramo, ali što se tiče suplemenata, postoji doziranje — navela je Sonja Stoiljković.

 

Sonja Stoiljković
foto: Printscreen Kurir TV

U poslednje vreme lekari kao dodatak terapiji protiv kovid infekcije dodaju i omega-3 kiseline.

 

Definitivno deluje na jačanje imuniteta da bi se organizam izborio sa virusom. Pokazalo se da imunitet mora da bude na jako visokom nivou da ne bi bilo posledica od virusa.

 

 S obzirom na to da sadrži vitamin D ,veoma je dobar za naše kosti, a u nekom starijem dobu, pored imuniteta veoma su važni za prevenciju od nekih koštanih oboljenja. Svako vreme je pravo vreme i preporučuje se kod svih uzrasta — ističe farmaceutkinja Stoiljković.

 

 

makonda-tracker