Farmaceutkinja je otkrila šta bi trebalo da uvrstimo u svoju ishranu kako bismo ojačali imunitet, ali i dali organizmu potrebnu dozu omega-3 masnih kiselina, vitamina A i D.
Prirodan izvor omega-3 masnih kiselina, vitamina A i D, jeste riblje ulje. Kako stručnjaci ističu, ono se pokazalo kao odličan dodatak ishrani u borbi protiv infekcije kovidom.
Istraživanja pokazuju da hospitalizovanim pacijentima smanjuje rizik od sepse za 56 odsto, ali i, uopšteno, rizik od kovid infekcije za 12 odsto.
Farmaceutkinja Sonja Stoiljković otkrila je u "Pulsu Srbije" kako riblje ulje pozitivno utiče u borbi sa virusom korona.
— Riblje ulje je u svim ovim vitaminima i mineralima zapostavljeno. Ono sadrži omege i vitamine A i D i ima uticaj na jačanje imuniteta i na jačanje krvnih sudova. I ta neka kardiovaskularna uloga mu je jako važna — navodi farmaceutkinja.
Iako su veoma popularni suplementi koji sadrže riblje ulje i omega 3 kiseline, farmaceutkinja navodi da je najvažnija uravnotežena ishrana.
— Ipak najbitnija je zdrava i uravnotežena ishrana, a ko jedemo ribu, masline, dosta voća i povrća unećemo dovoljno nutrijenata. Maslina i riblje ulje sadrže najviše omega 3 masnih kiselina. Iz hrane ne možemo da preteramo, ali što se tiče suplemenata, postoji doziranje — navela je Sonja Stoiljković.
U poslednje vreme lekari kao dodatak terapiji protiv kovid infekcije dodaju i omega-3 kiseline.
— Definitivno deluje na jačanje imuniteta da bi se organizam izborio sa virusom. Pokazalo se da imunitet mora da bude na jako visokom nivou da ne bi bilo posledica od virusa.
— S obzirom na to da sadrži vitamin D ,veoma je dobar za naše kosti, a u nekom starijem dobu, pored imuniteta veoma su važni za prevenciju od nekih koštanih oboljenja. Svako vreme je pravo vreme i preporučuje se kod svih uzrasta — ističe farmaceutkinja Stoiljković.