Gubitak koštane mase jedan je od normalnih procesa u ljudskom organizmu, ali ukoliko su kosti snažne i zdrave on se može usporiti
![foto: Orathai Mayoeh/Shutterstock](/data/images/2021/11/01/14/330361_fizioterapijalakatkostishutterstock-1702468429_ff.jpg?ver=1635773053)
Minerali ulaze u sastav kostiju tokom detinjstva, adolescencije i mladosti i obično se veruje da do tridesete godine imamo maksimalnu koštanu masu. Ukoliko ona nije dovoljno bogata, u kasnijem toku života može doći do povišenog rizika za prelome i gubitak koštane mase. Ona se, tokom starenja, prirodno do 50. godine smanjuje za 0,5 do 1 odsto godišnje, a posle menopauze i do 10 procenata godišnje.
Ipak, njoj možete doprineti na brojne načine, kako mudrijim izborima u ishrani, tako i načinom života.
1. Jedite više povrća
![brokoli](/data/images/2016/06/15/17/131407_brokolifotoshutterstock1434718464682915_ff.jpg?ver=1635773073)
Budući da je odličan izvor vitamina C, povrće podstiče proizvodnju ćelija koje formiraju kosti, a neka istraživanja su pokazala da antioksidansno svojstvo ove hranljive materije štiti ćelije kostiju od oštećenja. Utvrđeno je i da nutrijenti u povrću povećavaju gustinu kostiju, odnosno minerala u njima, a obično se preporučuju brokoli, kupus, peršun...
2. Radite vežbe snage
![Tegovi](/data/images/2021/10/20/18/329891_profimedia0315938851_ff.jpg?ver=1635773106)
Pored brojnih blagotvornih dejstava na telo, fizička aktivnost održava i jačinu kostinu ukoliko se rade vežbe snage, kao i dizanje tereta.
Istraživanja su pokazala da je ovakav vid vežbanja odlična prevencija gubitka koštane mase, kao i da dizanje tegova daje bolje rezultate gustine kostiju starijih muškaraca nakon devet meseci treninga.
3. Konzumirajte proteine
![piletina, Pileći file, meso](/data/images/2021/01/18/16/315493_shutterstock-1702398595_ff.jpg?ver=1635773115)
Jedan od glavnih činilaca zdravih kostiju su proteini, koji čine čak 50 odsto kosti. Naučno je dokazano da snižen unos proteina smanjuje apsorpciju kalcijuma i utiče i na način na koji se kosti formiraju i na to koliko su sklone lomljenju.
Preporučuje se unos do 100 miligrama proteina dnevno, uz izbalansiranu ishranu, a važno je ne preterivati s njima jer u tom slučaju mogu da "ispiraju" kalcijum iz kostiju da bi smanjili kiselost krvi.
4. Ne zaboravite kalcijum tokom dana
![žena, mleko, zdravlje](/data/images/2020/12/07/13/312223_unnamed_ff.jpg?ver=1635773131)
Jedan od najvažnijih minerala za zdrave kosti je kalcijum, a budući da se stare koštane ćelije stalno razlažu i zamenjuju novim, važno je da se kalcijum svakodnevno konzumira kako bi se održala snaga i struktura kosti.
Za većinu ljudi preporučuje se oko 1.000 miligrama dnevno, dok tinejdžeri treba da unose 1.300 miligrama, a žene u postmenopauzi 1.200 miligrama.
Međutim, način na koji telo apsorbuje kalcijum varira ― ako u jednom obroku unesete 500 miligrama organizam će apsorbovati manje nego da ste uneli manje kalcijuma, pa je najpametnije unositi ga u manjim količinama u toku dana nego odjednom.
5. Održavajte zdravu težinu
![Borovnice, Maline, Jagode, Voće, Zdrava hrana, Zdrava ishrana, Zdrava devojka, Zdrava žena, Ovsena kaša](/data/images/2021/08/19/13/326380_devojkajedeovsenukasusborovnicamaijagodamashutterstock-1072663559_ff.jpg?ver=1635773145)
U slučaju premršavih ljudi, povišen je rizik od osteopenije i osteoporoze, posebno kod žena u postmenopauzi koje su izgubile estrogen, čija je jedna od uloga odbrana kostiju. S druge strane, gojaznost nepovoljno utiče na kvalitet kostiju i povećava rizik za prelome zbog stresa koji povišena težina proizvodi u telu.
Zbog toga je važno održavati normalnu i zdravu telesnu masu, uz uravnoteženu ishranu.