jedan je posebno važan

Ručak koji će obožavati svi ukućani: Recept za najukusniji domaći FALAFEL + 5 saveta kako da bude HRSKAV i MEKAN

0

Falafel je veoma jednostavno napraviti, ali morate da ispoštujete određena pravila ako želite da bude obrok koji ćete pamtiti

Za falafel nikad ne koristite konzervirane ili kuvane leblebije.
Za falafel nikad ne koristite konzervirane ili kuvane leblebije.foto: Shutterstock/Dmitrii Ivanov

Falafel je popularna bliskoistočna "brza hrana" napravljena od mešavine leblebija, svežeg bilja i začina koji se formiraju u male pljeskavice ili kuglice.

 

Smatra se da je falafel nastao u Egiptu dok su koptski hrišćani tražili zamenu za meso tokom dugih sezona posta. Takođe je postala popularna veganska hrana u Egiptu i širom Bliskog istoka.

 

Falafel je i dalje svakodnevna hrana ljudi u Egiptu i možete ga pronaći kod uličnih prodavaca u skoro svakom kraju. Često se servira u obliku sendviča sa izdašnom sosu tahinija i gomilom mediteranske salate, zajedno sa kriškama pečenog ili prženog patlidžana.

 

Ovo vegansko jelo je napravljeno od jednostavnih, svakodnevnih sastojaka i nećete verovati koliko je lako. 

 

Prvi savet: Pre svega je bitno da znate da nikako ne treba da koristite konzervirane ili kuvane leblebije, jer će učiniti smesu vlažnom, pa će se raspadati prilikom prženja.

 

Sastojci: 

 

  • 2 šolje leblebija
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1 šolja svežih listova peršuna, uklonjenih stabljika
  • 3/4 šolje svežeg lišća korijandera, uklonjenih stabljika
  • 1/2 šolje svežeg mirođije, uklonjenih stabljika
  • 1 mali crni luk, isečen na četvrtine
  • 7-8 čena belog luka, oljušćenog
  • So po ukusu
  • 1 kašika mlevenog crnog bibera
  • 1 kašika mlevenog kima
  • 1 kašika mlevenog korijandera
  • 1 kašičica kajen paprike, po želji
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 2 kašike tostiranih semenki susama
  • Ulje za prženje
  • tahini

 

Priprema:

 

Drugi savet: Dan pre potopiti leblebije i 1/2 kašičice sode bikarbone u vodi, tek toliko da prekrije leblebiju. Neka odstoje preko noći, 18 sati i duže.

 

Pre nego što počnete da spremate falafel, ocedite leblebije i osušite ih.

 

U blender stavite leblebije, začinsko bilje, luk, beli luk i začine, pa izblendajte dok se sve ne sjedini.

 

Prebacite mešavitu falafela u posudu i pokrijte. 

 

Treći savet: Ostavite u frižideru 1 sat ili preko cele noći.

 

Četvrti savet: Neposredno pre prženja, dodajte prašak za pecivo i susam u smesu za falafel i promešajte kašikom.

 

Pokupite kašikom smesu za falafel i formirajte pljeskavice ili kuglice.

 

Peti saveti: Biće vam lakše da vam ruke budu mokre dok pravite falafel.

 

Potom u dubokom, vrelom ulju pržiti falafel 3 do 5 minuta dok ne postanu hrskave i srednje braon boje. 

 

Izbegavajte da stavite previše falafela u tiganj, da se ne bi zgnječili.

 

Priženi falafel staviti na tanjir obložen papirnim ubrusima kako bi upili višak ulja.


 

makonda-tracker