topi se u ustima

Čizkejk za koji vam ne treba šporet: Ako su vam breskve od vrućine gnjecave i premekane, iskoristite ih pametno

0

Ako tražite dezert koji je i kremast i voćni, a ne zahteva rernu, ova nepečena torta od bresaka i krem sira je pravi izbor. 

Kremasti domaći čizkejk s breskavama, krem sirom i šlagom
Kremasti domaći čizkejk s breskavama, krem sirom i šlagomfoto: @SweetandSavoryMealsBlog/YouTube Screenshot

Čizkejk je s razlogom omiljena poslastica u svetu, a to posebno važi za letnje varijante kojima se osnovane peče.

 

Kombinacija mekane korice, laganog fila, hladnog šlaga i sočnih bresaka stvara savršen balans ukusa i tekstura, a to je idealan domaći slatkiš za vrele letnje dane.

 

Najbolje od svega je što se pravi očas posla, a moći ćete da iskoristite breskve koje neće biti najprijatnija užina ako su odstajale koji dan i omekšale zbog vrućine.

 

Izdašni domaći čizkejk s breskvama
Izdašni domaći čizkejk s breskvamafoto: @SweetandSavoryMealsBlog/YouTube Screenshot

Sastojci:

 

Za koru

 


Fil

 

  • 1 kesica želatina
  • 2/3 šolje hladne vode
  • 4 šolje seckanih bresaka
  • 680 g krem sira sobne temperature
  • 220 g maskarpone sira
  • 1,5 šolja šećera
  • 1/2 šolje hladne slatke pavlake za šlag
  • 1 kašičica ekstrakta vanile


Za šlag

 

  • 1 šolja hladne slatke pavlake za šlag
  • 3 kašike šećera


Priprema

  1. Pomešajte mleveni keks sa šećerom i otopljenim puterom, pa mešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu. Utisnite je u dno kalupa za koru i poravnajte, pa stavite u frižider da se stegne.
  2. Razmutite želatin u hladnoj vodi prema uputstvu s kesice i ostavite da nabubri.
  3. U odvojenoj, većoj posudi pomešajte krem sir i maskarpone sa šećerom, pa umutite mikserom.
  4. U drugoj činiji pomešajte slatku pavlaku, šećer i ekstrakt vanile, pa to umutite dok ne dobijete čvrst šlag.
  5. Pola bresaka isečenih na kriške izblendajte dok ne dobijete tečnu teksturu, pa u to ubacite nabubreo želatin i energično promešajte.
  6. Potom pomešajte fil od sira i šlag (ostavite malo šlaga sa strane za dekoraciju), dodajte tome breskve sa želatinom, pa mutite mikserom dok se ne sjedini. Dodajte preostale breskve isečene na kocke, promešajte i time prelijte koru u kalupu. Stavite u frižider da se stegne.
  7. U međuvremenu umutite slatku pavlaku sa šećerom, pa time premažite tortu, celu ili samo ukrasite šlagom i kockicama breskve.

Kako se pravi čizkejk s breskvama, korak po korak?

BONUS VIDEO

Recept za pileća krilca sa pivom

 

makonda-tracker