Ako tražite dezert koji je i kremast i voćni, a ne zahteva rernu, ova nepečena torta od bresaka i krem sira je pravi izbor.
Čizkejk je s razlogom omiljena poslastica u svetu, a to posebno važi za letnje varijante kojima se osnovane peče.
Kombinacija mekane korice, laganog fila, hladnog šlaga i sočnih bresaka stvara savršen balans ukusa i tekstura, a to je idealan domaći slatkiš za vrele letnje dane.
Najbolje od svega je što se pravi očas posla, a moći ćete da iskoristite breskve koje neće biti najprijatnija užina ako su odstajale koji dan i omekšale zbog vrućine.
Sastojci:
Za koru
- 2 šolje mlevenog keksa po izboru
- 2 kašike šećera
- 115 g putera
Fil
- 1 kesica želatina
- 2/3 šolje hladne vode
- 4 šolje seckanih bresaka
- 680 g krem sira sobne temperature
- 220 g maskarpone sira
- 1,5 šolja šećera
- 1/2 šolje hladne slatke pavlake za šlag
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Za šlag
- 1 šolja hladne slatke pavlake za šlag
- 3 kašike šećera
Priprema
- Pomešajte mleveni keks sa šećerom i otopljenim puterom, pa mešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu. Utisnite je u dno kalupa za koru i poravnajte, pa stavite u frižider da se stegne.
- Razmutite želatin u hladnoj vodi prema uputstvu s kesice i ostavite da nabubri.
- U odvojenoj, većoj posudi pomešajte krem sir i maskarpone sa šećerom, pa umutite mikserom.
- U drugoj činiji pomešajte slatku pavlaku, šećer i ekstrakt vanile, pa to umutite dok ne dobijete čvrst šlag.
- Pola bresaka isečenih na kriške izblendajte dok ne dobijete tečnu teksturu, pa u to ubacite nabubreo želatin i energično promešajte.
- Potom pomešajte fil od sira i šlag (ostavite malo šlaga sa strane za dekoraciju), dodajte tome breskve sa želatinom, pa mutite mikserom dok se ne sjedini. Dodajte preostale breskve isečene na kocke, promešajte i time prelijte koru u kalupu. Stavite u frižider da se stegne.
- U međuvremenu umutite slatku pavlaku sa šećerom, pa time premažite tortu, celu ili samo ukrasite šlagom i kockicama breskve.
Kako se pravi čizkejk s breskvama, korak po korak?
BONUS VIDEO
Recept za pileća krilca sa pivom
( Glossy, T.S.R. )




