kako vam se čini?

Ukusna užina bez prerađevina: Recept za neodoljivu vegansku ŠUNKU koja se savršeno slaže uz sendviče i bruskete

1

Ubrzo nam stiže proleće, te je idealno vreme da crveno meso, jaku hranu zamenite nešto lakšim namirnicama koje će doprineti energičnošću, gubitkom prekomernih kilograma, ali i izbacivanju toksina.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ukoliko niste ljubitelj mesa i prepađevina, a sendvičima, brusketima i krompirićima želite da date poseban šmek, bez dugog varenja i nadimanja, za vas je onda pravi izbor venganska "šunka" koja izgleda najpribližnije onoj na koju smo navikli.

 

Recept:

 

500 g glutena

130 g slanutkovog brasna (leblebija)

1/2 solje soja sosa

2 kasike dimljene paprike

1kasicica kumina

1kasicica člili paprike

4 cena belog luka

1,5 solja vode

 

Priprema:

 

Pomesati sve suve sastojke u činiji. Mokre sastojke i beli luk u blenderu pomešati, pa onda sipati u suve. Mešiti barem 5 minuta. Ako prvi put pravite znajte da gluten brzo upija i da morate brzo da zamesite da ne bi ostali bez sastojaka, ako je neophodno dodajte još nekoliko kapi vode. Preseći na dva jednaka dela i oblikovati. Zamotati čvrsto u foliju. Kuvati sat i 30 minuta na tihoj vatri, kad proključa smanjiti vatru. Kada je gotovo pustiti da se ohladi zajedno s vodom. Hladno možete zamotati u papir i staviti u frizider. Najbolje je da prenoci u frižideru, pa tek sutradan da se seče na kolutuve, ako uobičajena šunka. Boja će najviše zavisiti od toga koliko stavite dimljene i čili paprike, te možete dodavati po ukusu, pišu moji vegan recepti.

 

veganska šunka
foto: Shutterstock

 

 

makonda-tracker