Ova jednostavna čorbica se priprema vrlo brzo, a obiluje superzdravim sastojcima. Veoma je popularna u veganskoj kuhinji, a na internetu je često nazivaju supom za imunitet.
Jedna porcija ove ukusne i vrlo bogate čorbe sadrži oko 240 kalorija, kao i 15% biljnih vlakana, 24% proteina, a tu su i vitamin A i vitamin C u značajnim količinama. Uz to je vrlo ukusna i savršeno rešenje ako želite da se ugrejete i okrepite najzdravijim sastojcima iz prirode.
Sastojci:
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 glavica crnog luka
- 6 čenova belog luka
- ½ kašičice rendanog đumbira
- 1 kašičica kurkume
- ½ kašičica mlevene paprike
- 1 kašika soka od limuna
- 1 veliki batat
- 2 šake leblebija
- 1 šolja sočiva
- 5 šolja vode
- 1 šaka kelja
- so i biber po ukusu
Priprema
U velikoj šerpi najpre zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri, pa dodajte sitno seckan beli luk i dinstajte uz mešanje oko pet minuta. Potom dodajte mleven beli luk i rendani đumbir i dinstajte još minut, dok ne puste miris. Nakon toga, sipajte i kurkumu i papriku i mešajte još jedan minut, pa dodajte i limunov sok, batat seckan na kockice, leblebije i sočivo, pa nalijte vodu.
Nakon što proključa, sa srednje smanjite na tihu vatru, pa kuvajte još 15-20 minuta, odnosno dok batat ne omekne.
Potom ubacite kelj i kuvajte oko tri minuta, dok on ne postane mekan.
Pred kraj dodajte so i biber po ukusu.