Čak i kada niste ljubitelji obroka bez mesa, vredi isprobati zdrave recepte koji takođe obiluju proteinima i imaju fenomenalne efekte na vaše zdravlje!
Omiljena hrana mnogih porodica svakako je gulaš, ali ako probate da ga pripremite sa leblebijama, vaš obrok će, osim ukusa, imati bezbroj pozitivnih strana! Kada je leblebija kuvana, ima dvostruko više gvožđa od iste količine mesa.
Leblebije, slanić, naut ili slanutak, odličan su izvor proteina, stabilizuju nivo šećera u krvi i zbog dugog osećaja sitosti koji proizvode — pomažu u mršavljenju.
Sadrži mnogo biljnih vlakana, dok su istraživanja pokazala da redovno konzumiranje ove mahunarke može veoma brzo da snizi holesterol. U leblebijama ima i magnezijuma, koji je ključan za regulaciju pritiska, a pomaže i pri izbacivanju otrova iz organizma.
U lišću ove biljke ima više kalcijuma i kalijuma nego u spanaću i kupusu, dok je sadržaj cinka i bakra približno isti!
Sastojci:
- 200 g sirovih leblebija
- 1 srednji crni luk
- 1 šargarepa
- malo korena đumbira
- pola kašičice karija
- pola kašičice kurkume
- 2 kašike brašna
- so, biber
Priprema:
Sirove leblebije tokom noći ostavite u šerpi sa hladnom vodom.
Isecite na kockice crni luk i šargarepu, pa ih dinstajte oko 5 minuta u malo maslinovog ulja i vode. U to dodajte litar i po vode i oceđene leblebije.
Dodajte so i biber, pa ostavite na srednjoj vatri da se krčka oko pola sata.
Nakon 30 minuta narendajte đumbir, dodajte kari i kurkumu.
Brašno sipajte u činijicu, dodajte hladne vode i dobro promešajte.
Sipajte u šerpu i ostavite da proključa.