Turski kolač poznat je i kao paša lokum i predstavlja fantastičan spoj kokosa, čokolade i orašastih plodova za koji vam neće biti potrebno mnogo vremena.
Sultanova sarma ili paša lokum je čuveni dezert koji je veoma tražen u Turskoj, a nije ni čudo kada se uzme u obzir da je sočan, da se ne peče, a da garantuje punoću ukusa.
Omiljen je među ljubiteljima kokosa, a uz punoću čokolade i zasitnost orašastih plodova, ovaj slatki rolat je veoma jednostavno napraviti.
Priznajemo, najteži deo će vam možda biti napravite rolat na kraju, a da ne "oštetite" kolač, ali verujemo da ćete uspeti.
Sastojci:
- 200 grama kokosa
- 240 gr brašna
- 70 gr kakaoa
- 100 gr šećera
- 1 litar mleka
- 100 gr maslaca
- 1 l slatke pavlake
- 100 gr šećera u prahu
- 30 gr kikirikija
- 70 gr oraha
- 30 gr pistaća
Priprema:
Stavite u pleh kokos i lepo poravnajte.
U šerpu stavite brašno, kakao, šećer i dobro promeštajte, pa dodajte mleko i kuvajte.
Kada se masa zgusne i postane homogena, dodajte maslac i mešajte.
Pustite da ključa 10 minuta. Prespite čokoladni film preko kokosa i lepo razmažite.
Stavite u frižider na pola sata da se stegne.
U činiju stavite slatku pavlaku i šećer u prahu, pa umutite.
Preko kolača razmažite šlag u jednakom sloju.
Stavite u frižider na 20 minuta. Isecite kolač na pola.
U međuvremenu, propržite kikiriki pet minuta, a onda ga sitno iseckajte i pospite kao na snimku.
Iseckajte i orahe i takođe pospite preko kolača, a preko kikirikija. To isto uradite i sa iseckanim pistaćima.
Potom napravite dva rolata kao snimku i isecite.
Kako se pravi sultanova sarma, korak po korak?
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima
BONUS VIDEO
OVO JE RECEPT ZA PRAVE SREMAČKE SALČIĆE! Posebnu slast im daje NEOBIČAN SASTOJAK po kome su ovi kolačići dobili ime





