Kako se pravi najukusnija musaka zavisi od toga želite li musaku od krompira, tikvica, plavog patlidžana, sa mesom ili bez njega...
Ukoliko vam je dosta već viđenih jela i recepata i želite da probate nešto novo, a ipak ne biste da previše eksperimentišete, neke od ovih varijanti će vam se dopasti!
Među njima je i jedna klasična srpska musaka jer, ipak, spada u omiljena domaća jela, ali i četiri musake kakve se obično ne prave na našim prostorima, a još su ukusnije!
Prava grčka musaka od plavog patlidžana
Sastojci:
- 6 plavih patlidžana
- maslinovo ulje
- 700 grama jagnjećeg ili goveđeg mlevenog mesa
- 2 glavice crvenog luka srednje veličine
- 2-3 čena belog luka
- 150 mililitara crnog vina
- 400 mililitara paradajz sosa
- kašičica šećera
- so, biber, lovorov list po ukusu
Za bešamel sos:
- 800 mililitara mleka
- 100 grama putera
- 100 grama brašna
- 2 žumanceta
- 200 grama rendanog parmezana
Priprema
Očistite patlidžan i isecite ga na kriške debljine ne manje od jednog centimetra, pa dobro usolite i ostavite sa strane. Nakon što odstoji neko vreme, isperite ga i potom dobro iscedite. Nakon toga pržite kriške patlidžana na maslinovom ulju dok ne dobije finu boju, pa ih ređajte po papirnom ubrusu kako bi upio višak ulja.
Za sos od mesa
Zatim na maslinovom ulju prodinstajte crveni i beli luk, pa dodajte paradajz sok i, potom, meso. Dobro promešajte, pa posle pet minuta dinstanja sipajte i crno vino. Nakon što ono ispari, dodajte začine, a kad proključa smanjite na srednju vatru i ostavite da se krčka sve dok ne ispari tečni deo.
Za bešamel
U odvojenom tiganju na tihoj vatri istopite maslac, pa dodaje brašno i mešajte sve dok ne dobijete pastu, a onda dodajte malo po malo mleka, sve vreme mešajući. Sklonite s ringle. U odvojenoj činiji umutite žumanca sa solju, biberom i 100 grama parmezana, pa prelijte sos u tiganju i promešajte.
Ređanje i pečenje
Premažite dno vatrostalne posude maslinovim ulje, pa ređajte patlidžan, prelijte ga sosom od mesa, poravnajte, pa ponovo ređajte plavi patlidžan, opet ga prelijte sosom od mesa i tako sve dok ne potrošite materijal. Nakon toga prelijte sve bešamel sosom i pospite preostalih 100 grama parmezana.
Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni sve dok kora patlidžana ne dobije zlatnu boju, odnosno ne više od sat vremena.
Musaka od tikvica
Sastojci:
- 1-1,3 kilograma tikvica
- 500 grama mlevenog mesa
- 2 šargarepe srednje veličine
- 1 glavica crnog luka
- so, biber, slatka mlevena paprika po ukusu
Za bešamel:
- 30 gr putera
- 2 kašike brašna
- 400 ml mleka
Za preliv:
- 4 jaja
- 200 ml mleka
Priprema
Na malo ulja propržite litno seckan crni luk i šargarepu, pa dodajte meso i pržite kratko.
Potom za bešamel otopite puter i dodajte brašno, pa uz mešanje ugrejte dok ne pobeli. Zatim sipajte mleko, postepeno razređujući sos i na kraju začinite po ukusu.
Tikvice dobro operite i, ako želite, oljuštite, ali nije neophodno. Isecite na kolutove.
Posudu za pečenje premažite puterom, pa ređajte tikvice, pa preko mleveno meso i tako dok ne potrošite materijal.
Prelijte bešamel sosom i pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, pa dodajte umućena jaja s mlekom i prelijte. Po želji dodajte preko rendani kačkavalj. Pecite još pola sata.
Engleska musaka
Sastojci:
Za fil
- velika glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 600 g mlevenog mesa
- 2 do 3 šargarepe
- 1 do 2 šake graška
- so, suvi začin, biber (ako imate malo dete izostavite biber ili ga stavite veoma malo)
- ulje
- aleva paprika
- kašičica šećera
Za pire
- 1 kg krompira
- 2 do 3 kašičice putera
- oko 100 ml mleka (više nego što se stavlja kada se uobičajeno pravi kromipir pire)
Priprema
Izdinstati crni i beli luk na ulju, pa dodati meso i začine, a zatim šargarepu i grašak. Kada je meso braonkasto, znači da je gotovo. Odvojeno pripremiti krompir pire, ali sa većom količinom mleka nego što se inače čini.
U podmazan pleh staviti smesu od mesa, a preko nje pire. Peći u rerni na 180 stepeni, oko 20 minuta.
Stara srpska musaka sa krompirom
Sastojci:
- 1,5 kg krompira
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- so i biber po ukusu
- 600 g mlevenog mesa
- 150 ml ulja
- 1 kašika crvene paprike
- 1 kašika brašna
- peršun
- 250 ml mleka
- 4 jajeta
- 200 g kisele pavlake
Priprema
Sitno iseckajte luk, pa ga dobro prodinstajte na ulju, a na samom kraju dinstanja dodajte sitno seckan beli luk.
Potom u sve ubacite mleveno meso, so i biber. Sve ukupno krčkajte deset minuta, sklonite sa ringle i dodajte crvenu papriku i iseckan peršun. Isecite krompir na tanke kolutove, malo posolite i dodajte kašiku brašna.
Posudu u kojoj ćete peći namažite uljem i ređajte krompir u krug. Stavite jedan deo mesa, potom krompir, meso, krompir. Umutite mleko, jaja, pavlaku, malo posolite i prelijte preko musake. Pecite u zagrejanoj rerni na 200-220°C oko 40 minuta.
Posna turska musaka
Sastojci:
- 1 kg tikvica
- 500 g patlidžana
- 1 glavica luka
- 2 paprike
- 2 krompira
- 500 ml paradajz pirea
- so i biber po ukusu
- malo maslinovog ulja
- struk mirođije
- struk peršuna
Priprema
Oljuštite tikvice i isecite ih na kriške. Nakon toga prodinstajte svaku od njih nekoliko minuta u maslinovom ulju. U drugoj posudi prodinstajte luk iseckan na sitno, patlidžan, paprike i krompir. Dodajte začine i sklonite s ringle.
U odgovarajuću posudu za pečenje poređajte red tikvica i odozgo rasporedite nadev s patlidžanom. Ponavljajte postupak do utroška materijala i završite musaku redom tikvica. Prelijte sve paradajz pireom i stavite u zagrejanu rernu.
Kad tečnost uvri jelo je gotovo. Tako pripremljena musaka se servira posuta iseckanom mirođijom i peršunom, a po želji možete da dodate i narendan posni kačkavalj.