Keto dijeta je sve popularnija, a oni koji su je probali kunu se da nema boljeg načina da se smrša brzo bez mnogo odricanja. Ako želite da je probate, evo nekoliko ideja za obroke
Keto dijeta, poznata još kao ketogena ishrana, podrazumeva snižen unos ugljenih hidrata, umereno konzumiranje proteina i povišen unos masti.
Suština je da telo kao osnovni izvor energije umesto glukoze počne da koristi masnoće, pa se one ne skladište.
Stručnjaci ističu da se uz ovakav način ishrane čuva mišićno tkivo, a ključno je ući u ketozu – prirodan proces koji telo pokreće kako bi nam pomoglo da preživimo u trenucima kada gladujemo. Tada organizam proizvodi ketone, koji se stvaraju usled razlaganja masti u jetri, a keto dijeta pokreće ovaj proces i dovodi telo u specifično metaboličko stanje.
Što je najvažnije, do toga se ne dolazi gladovanje, već sniženim unosom ugljenih hidrata!
* Ideje za jela na keto dijeti *
Ukoliko ste rešili da probate keto dijetu i utvrdili njena pravila, ali vam nedostaje ideja za zdrave i dozvoljene obroke, evo nekoliko predloga.
Keto proja
Sastojci:
- 2 jajeta
- 2 kašike maslinovog ulja
- 3 kašike bademovog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- sitan sir po želji
- biber i so po ukusu
Priprema
Dobro umutite jaja žicom, pa dodajte ulje, bademovo brašno i dobro promešajte. Potom ubacite mrvljen sir i začinite, ali obratite pažnju na to koliko je sir slan.
Ponovo promešajte, pa sipajte u manji kalup za pečenje (obložen pek-papirom) i pecite najmanje 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Čokoladna keto torta
Sastojci:
- 150 grama bademovog brašna
- 300 grama pavlake za kuvanje
- 200 grama crne čokolade, sa što većim udelom kakaoa
- 7 kašika kakaoa
- 100 grama putera
- 60 grama eritrola
Priprema
Za koru
Pomešajte otopljeni puter s kakao prahom, bademovim brašnom i eritrolom.
Kada dobijete homogemu smesu, sipajte u posudu za pečenje (obloženu pek-papirom), pa pecite 10-15 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Ostavite da se hladi.
Za fil
Izlomite čokoladu, zagrejte pavlaku za kuvanje do ključanja, ubacite komadiće čokolade i mešajte na tihoj vatri dok se sva čokolada ne otopi. Dobro promešajte, pa sipajte preko kore.
Stavite u frižier da se stegne.
Keto fritata
Sastojci:
- 150 grama iseckanog čeri paradajza
- 6 listova slanine
- 7-10 jaja (u zavisnosti od veličine)
- 120 grama kisele pavlake
- šaka iseckanog čedar sira
- pola šolje izmrvljenog feta sira
- rendanog parmezana po ukusu
Priprema
Isecite slaninu sitnije, pa prorpžite u tiganju dok ne bude fino hrskava. Zatim dodajte sitno isečen paradajz, pržite još tri minuta.
Umutite jaja i kiselu pavlaku i sve dobro promešajte. Ubacite sve tri vrste sira, promešajte, pa sve dodajte u tiganj i pecite još tri minuta.
Zatim stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni, da se peče 20 minuta.
Keto keks
Sastojci:
- 2 kašike bademovog brašna
- 1 kašičica kokosovog brašna
- 2 kašičice eritrola
- prstohvat soli
- 1-2 kašika putera, po potrebi
- ekstrakt vanile po ukusu
- 2 kašike otopljene čokolade s udelom kakaoa od najmanje 85%
Priprema
Pomešajte sve sastojke i dobro promešajte dok se ne sjedine. Lepo zamesite, pa stavite u frižider na 10 minuta da se "uhvati zajedno", odnosno da se ne raspradne prilikom pečenja.
Oblikujte keksiće po ukusu, pa pecite 5-7 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, ili dok ne dobije smeđu nijansu po ivicama.
Keto pica
Sastojci:
- 1 žumance
- 1/4 šolje bademovog brašna
- na vrh kašičice beli luk u prahu
- 1/3 šolje sitno seckane mocarele
- prstohvat soli
- 200 grama pasiranog paradajza
- kulen i šunka po ukusu
- 150 grama tvrdog sira
- origano po ukusu
Priprema
Pomašejte mocarelu, bademovo brašno, beli luk u prahu i so, pa uabacite i žumance, sve dobro zamesite i oblikujte u loptu. Zatim razvucite oklagijom, izbockajte čačkalicom na nekoliko mesta, pa pecite na gornjoj rešetki najviše 10 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni.
Potom izvadite, sipajte pasirani paradajz, pa poređajte kulen, šunku, sir i na kraju origani. Vratite da se peče još 10 minuta.