Nema ništa lepše od slasnih i dobro začinjenih ćufti, a ovako pripremljene postaće vaš omiljeni specijalitet od mesa
Ćufte od mlevenog mesa bile su među omiljenim jelima jugoslovenske kuhinje, a u pitanju je jelo koje spada i u najpopularnije na svetu.
Izvrsne su uz krompir-pire, ništa manje ukusne uz pirinač ili grašak, sjajno idu sa svakom salatom, pripremaju se jednostavno, a posle ćufti ostajete siti satima!
Sastojci:
- 600 grama mešanog mlevenog mesa
- 1 jaje
- 1 kašika masti
- prezla po potrebi
- 1 kriška starog hleba
- 1 paradajz
- 3 veće glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- mlevena paprika, peršun, so i biber po ukusu
Priprema
Sitno iseckati jednu glavicu crnog luka, pa ga prodinstati na zagrejanoj masti.
Potom u to ubaciti mleveno meso, pa dobro promešati. Zatim dodati prethodno pokvašen i dobro oceđen hleb, jaje, stno seckan beli luk, začine po ukusu i sve promešati.
Odvojeno propržiti ostatak crnog luka, dok ne bude staklast i zlatan, pa dodati mlevenu papriku i to sipati u tepsiju.
Od pripremljenog mesa praviti loptice, pa ih valjati u prezle i ređati u tepsiji po prženom luku s paprikom.
Sitno iseckati paradajz i ređati oko ćuftica, pa sipati vodu i peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne ispari tečnost.