jedite bez griže savesti

Domaći KREM BEZ ŠEĆERA: Zdraviji je od kupovnih, a pravi se za nekoliko minuta (RECEPT)

0

Umesto da doručkujete čokoladni krem, paštetu i slične namaze, probajte domaći za koji vam ne treba više od nekoliko minuta 

foto: Peter Bocklandt/Shutterstock
foto: Peter Bocklandt/Shutterstock

Koliko god da je ponekad teško odoleti čokoladnom namazu, svi dobro znamo da bismo to morali jer sav šećer u njemu nije usluga organizmu, brinuli o liniji ili ne.


Umesto ovakvih namaza, odaberite domaću varijantu od semenki i badema, koja će vas oduševiti ukusom.


Badem je poznat po tome što obiluje vitaminima A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, D, E i K, a tu su i ugljeni hidrati, sve vrste masti, proteini, minerali... On je naučno dokazano koristan kao prevencija kardiovaskularnih oboljenja, za regulaciju glukoze u krvi, snižavanje holesterola, ima antioksidativno dejstvo...

 

Tu je i laneno seme, koje blagotvorno deluje na probavu, zdravlje creva, pogodno je za održavanje zdrave telesne težine, a uz sve to i reguliše nivo holesterola u krvi! Zbog omega-3 masnih kiselina, povoljno deluje na stanje krvnih sudova i sprečava pojavu kardiovaskularnih oboljenja. Ono pomaže u detoksikaciji organizma, reguliše želudačnu kiselinu popravlja stanje bakterijske crevne flore, blagotvorno utiče na kosu i kožu, a koriste ga i žene koje imaju problem s miomima.


Jedan od ključnih sastojaka je i susam, koji snižava holesterol i krvni pritisak, povećava nivo vitamina E, štiti jetru od oksidativnih oštećenja, ublažava i grčeve kod astme, deluje protivupalno...


Dodajte svemu tome med, jednu od najzdravijih namirnica na svetu, i rezultat je domaći namaz za koji će vam svi tražiti recept!

 

Slatki namaz, Namaz, Domaći namaz, Namaz od badema
foto: Peter Bocklandt/Shutterstock

Namaz od badema, lana i susama


Sastojci:

 

  • 3 kašike mlevenih badema
  • 2 kašike mlevenih lanenih semenki
  • 1 kašika mlevenih semenki susama
  • 1 kašika meda
  • pola kašičice cimeta
  • topla voda po potrebi

 

Priprema


Pomešajte semenke, pa im dodajte med i cimet i dobro promešajte.


Postepeno dodajte vodu, sve dok ne dobijete smesu koja može da se maže, ali nije tečna.

 

Namažite na integralni hleb i uživajte u svakom zalogaju.

 


 

makonda-tracker