Ukoliko su iznenada najavili neočekivani gosti, a vi u kući nemate bogatu trpezu, ovi kroasani će oduševiti prisutne.
Ljubitelji domaćih kiflica, testa, rolnica, ostaće bez reči neodoljivim ukusom kroasana sa domaćim duvan čvarcima i tahini namazom. Pun ukus, sočnost, rapsodija ukusa. Tradicija pravljenja kroasana u Vojvodini datira od davnih osamdesetih godina, a nakon nedeljnog ručka, služe se za užinu.
Sastojci:
600 grama mekog brašna
200 ml tople vode
kvasac
3 kašičice kalijumove soli
kašičica šećera
malo maslinovog ulja
Fil:
duvan čvarči - domaći
tahini
jaje za premaz
Prirpema:
Umesite testo od navedenih sastojaka, a potom ih razdvojite u nekoliko jufki. Oklagijom razvucite testo, isecite ukoso i mažite kašikom tahinija, kašikom posipajte duvan čvarke, pa zavijajte u kroasane. Postupak ponavljajte sve dok imate materijala. Kada ih poslažete u pleh, premažite svaki kroasan jajetom.
Pecite ih 20 minuta na 180 stepeni, a potom ih ostavite da se ohlade pokrivene kuhinjskom krpom, kako bi bili sočniji.
Ukoliko želite da samo napravite pastu od tahinija - koji alkalizuje i čisti organizam od toksina, donosimo vam recept.
200 grama sirovog susama
3 kašike maslinovog ulja
himalajska so
Ispržiti susam, dodati ulje i so, a potom staviti u blender kako biste napraviti kompaktnu smesu.