iznenadićete se

PUSTITE DA VAM HORMON SREĆE PREPLAVI TELO: 5 ukusnih i čudesnih namirnica koje će vam ODMAH popraviti raspoloženje

0

Ova hrana vrlo brzo će vam popraviti raspoloženje, i to ne samo zato što je izvanrednog ukusa

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Bez obzira na to sadrže li hemikalije koje smanjuju stres ili one koje podstiču oslobađanje hormona sreće i zadovoljstva, ova hrana može vam značajno pomoći u trenucima kada niste najbolje raspoloženi.

 

Kakao

 

čokolada
foto: Profimedia

Ukoliko ne možete da odolite čokoladi, imamo dobre vesti za vas — njen ključni sastojak može vam popraviti dan!


Kakao, naime, sadrži fenetilamin, sastojak ublažava simptome depresije i smanjuje stres, a mozak ga prirodno stvar kad smo zaljubljeni! Ovaj alkaloid podstiče otpuštanje endorfina, koji je zaslužan za dobro raspoloženje.

 


Semenke bundeve

 

semenke bundeve, semenke
foto: Shutterstock

Ovo seme vrlo je bogato magnezijumom i cinkom i brlo je korisno za zdravlje, a interesantno je to što ima najmanje dva sastojka koja čine čuda za raspoloženje. Prvi je neurotransmiter glutamat, koji je ključan za smanjenje stresa, anksioznosti i razdražljivosti, a drugi triptofan, esencijalna aminokiselina, koja pomaže lučenje serotonina, tj. "hormona sreće".


Spanać

 

spanać
foto: Shutterstock

Ova prava prirodna bomba gvožđa i obilja drugih hranljivih materija sadrži i folnu kiselinu, vitamin iz grupe B koji ima ulogu u lučenju dopamina, hemikalije koja deluje i kao neurotransmiter i kao hormon, a poznata je još kao "hormon zadovoljstva". Pored njega, u spanaću se nalazi i već pomenuti triptofan, pa zajedno značajno poboljšavaju raspoloženje.

 


Bademi

 

badem, ishrana, mršavljenje
foto: Profimedia

Ovaj plod veoma je bogat vitaminom B, koji pomaže stvaranje antistresnih hormona, a sadrži i dosta magnezijuma i cinka. Malo je poznato da i cink može da pomogne u popravljanju rasploženja jer ima važnu ulogu u regulisanju "komunikacije" ćelija u mozgu i odgovora našeg tela na stresne situacije. Zabeleženo je da ljudi koji imaju manjak cinka imaju veći rizik za razvoj depresije, poteškoće u učenju, lošiju memoriju i agresiju.


Ruzmarin

 

ruzmarin
foto: Shutterstock

Ukusna i superzdrava biljka koja ulazi u sastav brojnih jela obiluje karnozinskom kiselinom, koja ima blagotvorno dejstvo na raspoloženje i memoriju. Pokazalo se da ruzmarin smanjuje oksidativni stres, na koji je mozak vrlo osetljiv, pa se tako smanjuje i nivo proinflamatornih citokina, koji podstiču sistemsku inflamaciju i dovode do promena raspoloženja i poremećaja. Što manje njih — to se raspoloženije osećamo!

 

 

makonda-tracker