Susam - začin, lek i hrana

4
Njegovo seme vekovima se koristi u ishrani ljudi, kako u pripremi slanih, tako i slatkih specijaliteta. Ipak, njegova blagotvorna dejstva poznata su i u narodnoj medicini
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Susam ili sezam potiče iz tropske Azije i Južne Afrike. To je jednogodišnja biljka koja za tri do pet meseci uzgoja dostiže visinu od dva metra. Semenke se nalaze u čauri i sadrže 45-60 odsto ulja koje se upotrebljava za kuvanje, salate i proizvodnju margarina. Seme je takođe bogato proteinima i važi za omiljenu namirnicu u orijentalnim i severnoafričkim zemljama. Susam se upotrebljava u brojnim prehrambenim industrijama, a na naše prostore ušao je na velika vrata kroz libansku kuhinju koja je nezamisliva bez ovog začina.

KAO LEK

Susam se od davnina smatra namirnicom koja usporava starenje, snižava holesterol i krvni pritisak, povećava nivo vitamina E, a sezamin štiti jetru od oksidativnih oštećenja. Susam ima brojna lekovita svojstva kada je reč o upalama i bolovima, a ublažava i grčeve kod astme. Kada je u pitanju energetska vrednost, u 100 g ima 570 kcal. On u sebi sadrži bakar, mangan, kalcijum, magnezijum, vitamine kao što su B1, B6, folnu kiselinu... Ulje susama koristi se kao prevencija od stvaranja tromba. Mnogi preporučuju konzumiranje susama kod problema sa neredovnom stolicom, čišćenja creva, kao i u lečenju hemoroida.

MELEM PROTIV OPEKOTINA

Dve kašike susamovog semena potopiti u vodu, a potom staviti da ključaju nekoliko minuta. Procediti ih i ostaviti da se ohlade. Vatom umočenom u ovaj hladan čaj prelaziti preko upaljenih mesta i opekotina više puta dnevno.

 

Recept

Loptice od sira

 

Vreme pripreme: 20 minuta// Broj osoba: 4 //  Cena: 600 din.

Sastojci

1 šolja domaćeg sitnog sira

1 šolja krem sira

1 kašika sitno seckanog crnog luka

1 manji čen izgnječenog belog luka

100 g susama

 

Priprema

Izmešati sireve, dodati crni i beli luk i sve posoliti po ukusu. Napraviti loptice, susam propržiti na suvom tiganju, pa kad se ohladi u njega uvaljati loptice.

makonda-tracker