prste da poližeš

Recept za AJVAR star 200 GODINA: Ovako ga prave Leskovčani, potrebna su vam samo DVA SASTOJKA (recept korak po korak)

1

Ko god je probao leskovački ajvar zna šta je taj poseban ukus i kremasta tekstura koja se topi u ustima 

foto: Shutterstock / Cherries
foto: Shutterstock / Cherries

Crvene paprike, takozvane ajvaruše, preplavile su pijace i sada je pravo vreme da se prione na pripremu ukusne zimnice, a ajvar je definitivno kralj svake trpeze.

 

Ovaj čuveni specijalitet prirpema se dva veka unazad, a jedna stara domaćica poreklom iz Leskovca otkrila je u čemu je tajna najukusnijeg ajvara od kojeg kreće voda na usta.

 

 

Za pripremu je potrebno odvojiti dva dana, ali je zato rezultat nagrada za sav uložen trud. Ako imate vremena i dobru volju ovo je recept, pa možete da prionete na posao.

 

Potrebno:

 

  • 50 kg crvene paprike ajvarke
  • 1 l ulja
  • 200 g soli

 

Priprema:

 

Paprike dobro oprati, zatim obrisati čistom pamučnom krpom i peći na kubetu ili šporetu. Bitno je da paprika bude dobro pečena, ali ne previše, nađite sredinu. 

 

Kako koju skidate sa plotne stavljajte ih u najlonske kese. Svaku kesu pošto se napuni zavezati, kako bi se paprika potparila i lakše ljuštila. Papriku je najbolje ostaviti da stoji bar 7, 8 sati da se ohladi, ali možete i kraće pa polako jednu po jednu kesu otvrajte i ljuštite ljusku.

 

Pečena paprika
foto: Shutterstock / Dragomir Radovanovic

 

Važno je da papriku dobro očistite, kako posle ne bi u ajvaru bilo ružnih crnih ljuskica. Nakon što svaku oljuštite odmah joj izvadite i seme, kako bi biste je stavili da se ocedi od vode.

 

Očiščene paprike staviti da se cedi preko noći. Iz nje će izaći velika količina vode, a to će vam skratiti proces kuvanja ajvara. 

 

Ujutru isceđene paprike samleti na mašini za meso. Samlevenu papriku sipati u veliku šerpu za kuvanje. Najbolje je ako imate šporet smedervac, ali može i na električnom šporetu.

 

Ajvar
foto: Shutterstock / Pedjoni

 

U počeku vatra treba da bude jača, dok ajvar ne prokuva, a kasnije smanjite kako ne bi zagoreo. Ono što je važno jeste da se ajvar neprestano meša sve dok ne počne da ključa.

 

Nakon toga smanjiti temperaturu, a nakon oko 1 sata dodati ulje i dobro promešati, a potom dodati i so. Najbolje je dodavati po malo dok ne bude po vašem ukusu. Sada ne morate non stop da mešate, možete promešati na svakih nekoliko minuta.  

 

Kuvati ajvar do željene gustine, proveravajući na tacni (mora da se kuva najmanje 3 sata). Po potrebi po ukusu dodati so, a ulje više ne dodavati. Ajvar je kuvan kada se prilikom mešanja vidi dno od šerpe, a čujemo zvuk „šaputanja pržene paprike“ iz šerpe.

 

Probajte ajvar na kraju kuvanja i dodajte so po potrebi u zavisnosti od ukusa.

 

Vreo ajvar sipati u vrele tegle i dobro zatvarati poklopcem.

 

 

makonda-tracker