ukus je nestvaran

Jelo od TIKVICA za koje vam ne treba šporet! Sočan i zdrav RUČAK BEZ MESA koji će vas sigurno zasititi (RECEPT)

0

Obrok-salata od tunjevine i sirovih tikvica gotova za tili čas

foto: jreika/Shutterstock
foto: jreika/Shutterstock

Tikvice su ovih dana su na svakom koraku, a mogu se pripremiti na bezbroj načina.

 

  • Šta sve sadrže i u čemu pomažu tikvice?


One obiluju vitaminima: sadrže vitamin D, a u vrlo visokoj koncentraciji i vitamine A, K, B1, B3, B12, B2, folate i, naročito, vitamin C. Pored toga, u 100 grama tikvica nalazi se 261 mg kalijuma, kao i natrijum, magnezijum, biljna vlakna, zasićene masne kiseline, proteini, a svega 16 kalorija!


Budući da su odličan izvor magnezijuma, koji ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja kardiovaskularnog sistema, pojačano konzumirane tikvica pomoći će da sačuvate srce, ali i mozak. Uz to, folna kiselina iz tikvica "razbija" homocistein, koji u većoj koncentraciji izaziva srčani udar i trombozu, a reguliše se i krvni pritisak.

 

Tikvice zahvaljujući antioksidansima imaju i protivupalno dejstvo, a smanjuje i rizik za giht, artrozu i reumatoidni artritis.


Takođe, ovo povrće sadrži sastojke koji čuvaju fotoreceptore u mrežnjači i vitamin A, pa doprinosi i zdravlju oka.


Posebno su zastupljene u ishrani ljudi koji žele da izgube kilograme jer su niskokalorična namirnica koja obiluje nutrijentima.


Možete je pohovati, pržiti, peći, a poneko je jede čak i presnu!

 

Tikvice
foto: Africa Studio/Shutterstock
  • Da li tikvice smeju da se jedu sirove?


Apsolutno da! Postoji veliki broj salata u čiji sastav ulaze presne tikvice jer kada nisu termički obrađene, one zadržavaju ogromnu količinu hranljivih materija. Imajte u vidu da ni s njima ne treba preterivati jer mogu da izazovu dijareju, nadimanje i nadutost ako se konzumiraju prekomerno. Međuti, nekoliko tikvica u salati za celu porodicu biće vrlo korisno i ukusno!


Obrok-salata od sirovih tikvica

 

Sastojci:

 

  • 3 tikvice srednje veličine
  • konzerva tunjevine
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • mirođija, peršun, so i biber po ukusu
  • 1 kašika senfa
  • 2 kaike sirćeta
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašika mlevene paprike

 

Priprema


Tikvice dobro operite, pa isecite na kolutove i ubacite u kesu za pečenje. Potom u kesu dodajte iseckan tunjevinu bez ulja, crni luk, začine, senf i šećer, pa zatvorite kesu i sve dobro protresite kako bi se sjedinilo.


Potom stavite u frižider da se dobro ohladi.

 

 

makonda-tracker