Ukoliko uživate u ukusu trilećea, ovaj slasni kolač će vam se dopasti još više!
![foto: Yummy/YouTube](/data/images/2022/07/29/12/343096_turskimlecnizalivenikolactrilece_ff.jpg?ver=1659090029)
Mekani i već sočni biskvit koji je preliven mešavinom mlečnog ukusa, a potom i slasnim karamel kremom — kolač iz svačije mašte!
Mlečni kolač, varijanta popularne italijanske poslastice po imenu trileće, priprema se na nešto drugačiji način i daleko jednostavnije, a ukus je jednostavno božanstven. I, što je najbolje, nemoguće je pogrešiti, a povrh svega imate i jednostavnu šaru zbog koje ćete steći status vrsnog poslastičara.
Sastojci
Za koru:
- 6 celih jaja
- 250 grama šećera
- 300 grama brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
Za preliv:
- 1 litar punomasnog mleka
- 750 mililitara slatke pavlake
- 250 mililitara sojinog mleka
Za karamel:
- 4 kašike šećera
- 50 mililitara mleka
Za dekoraciju:
- šlag
Priprema
Dobro umutite jaja u dubljoj činiji, pa dodajte šećer i vanilin šećer i mutite još malo. Zatim postepeno, uz neprestano mešanje ubacite brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo. Prelijte u četvrtastu posudu za pečenje, premazanu puterom ili obloženu papirom za pečenje.
![Trileće, Turski trileće, Mlečni kolač, Turski preliveni kolač](/data/images/2022/07/29/12/343102_turskitrilece3_ff.jpg?ver=1659090117)
Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, oko 15-20 minuta.
Kad bude gotovo, preklopite tacnom i okrenite pleh, tako da se kolač okrene, pa sklonite posudu za pečenje i ostavite da se hladi. Izbockajte čačkalicama na više mesta.
Sipajte pola litra mleka u pleh, pa vratite pečen kolač u njega.
![Trileće, Turski trileće, Mlečni kolač, Turski preliveni kolač](/data/images/2022/07/29/12/343101_turskitrilece4_ff.jpg?ver=1659090149)
Zatim pospite odozgo drugu polovinu od pripremljenog mleka.
U jednoj činiji umutite slatku pavlaku, pa dodajte i sojino mleko, dobro promešajte i time dodatno prelijte kolač.
Potom stavite četiri kašike šećera da se otope na tihoj do srednjoj vatri dok ne dobijete braon smesu, pa prelijte mlekom i mešajte dok se malo ne zgusne i ne karamelizuje. Ostavite da se prohladi, pa potom kašikom nanositi preko kolača, poravnati i ostaviti da se stegne.
Potom umutiti šlag, naneti ga preko kolača špricem, tako što ćete crtati linije poput zatvorskih rešetki.
![Trileće, Turski trileće, Mlečni kolač, Turski preliveni kolač](/data/images/2022/07/29/12/343099_turskitrilece_ff.jpg?ver=1659090162)
Uzmite čačkalicu ili štapić za roštilj, pa vucite linije preko šlaga u suprotnom pravcu kako biste dobili lepu šaru.
![Trileće, Turski trileće, Mlečni kolač, Turski preliveni kolač](/data/images/2022/07/29/12/343100_turskitrilece2_ff.jpg?ver=1659090168)
Prijatno!