Ukoliko uživate u ukusu trilećea, ovaj slasni kolač će vam se dopasti još više!
Mekani i već sočni biskvit koji je preliven mešavinom mlečnog ukusa, a potom i slasnim karamel kremom — kolač iz svačije mašte!
Mlečni kolač, varijanta popularne italijanske poslastice po imenu trileće, priprema se na nešto drugačiji način i daleko jednostavnije, a ukus je jednostavno božanstven. I, što je najbolje, nemoguće je pogrešiti, a povrh svega imate i jednostavnu šaru zbog koje ćete steći status vrsnog poslastičara.
Sastojci
Za koru:
- 6 celih jaja
- 250 grama šećera
- 300 grama brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
Za preliv:
- 1 litar punomasnog mleka
- 750 mililitara slatke pavlake
- 250 mililitara sojinog mleka
Za karamel:
- 4 kašike šećera
- 50 mililitara mleka
Za dekoraciju:
- šlag
Priprema
Dobro umutite jaja u dubljoj činiji, pa dodajte šećer i vanilin šećer i mutite još malo. Zatim postepeno, uz neprestano mešanje ubacite brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo. Prelijte u četvrtastu posudu za pečenje, premazanu puterom ili obloženu papirom za pečenje.
Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, oko 15-20 minuta.
Kad bude gotovo, preklopite tacnom i okrenite pleh, tako da se kolač okrene, pa sklonite posudu za pečenje i ostavite da se hladi. Izbockajte čačkalicama na više mesta.
Sipajte pola litra mleka u pleh, pa vratite pečen kolač u njega.
Zatim pospite odozgo drugu polovinu od pripremljenog mleka.
U jednoj činiji umutite slatku pavlaku, pa dodajte i sojino mleko, dobro promešajte i time dodatno prelijte kolač.
Potom stavite četiri kašike šećera da se otope na tihoj do srednjoj vatri dok ne dobijete braon smesu, pa prelijte mlekom i mešajte dok se malo ne zgusne i ne karamelizuje. Ostavite da se prohladi, pa potom kašikom nanositi preko kolača, poravnati i ostaviti da se stegne.
Potom umutiti šlag, naneti ga preko kolača špricem, tako što ćete crtati linije poput zatvorskih rešetki.
Uzmite čačkalicu ili štapić za roštilj, pa vucite linije preko šlaga u suprotnom pravcu kako biste dobili lepu šaru.
Prijatno!