uvek uspeva

Bez njega nema slasne poslastice: Osnovni recept za sočni PATIŠPANJ koji svaka kuća mora da ima

2

Na našim prostorima osnovu velikog broja najukusnijih dezerta čini biskvit od jaja, koji ima mnogo dužu istoriju nego što smo mislili! Ovaj slasni patišpanj pravi se jednostavno i brzo, a u zavisnosti od toga koliko nadođe može da se podeli na dve ili tri kore. Praktičan je, ukusan i tako sočan!

foto: Ahanov Michael/Shutterstock
foto: Ahanov Michael/Shutterstock

Najraniji poznati recept za patišpanj potiče iz 1915. godine, kada je objavljen u knjizi "Engleska domaćica". Reč je o uputstvu za pripremu sunđerastog biskvita od brašna, jaja i šećera, uz dodatak korijandera i anisa. On se potom pojavljuje u mnogim kuvarima, a istovremeno je postajao vrlo popularan širom Evrope i Amerike, pa postoje mnoge verzije — sa sirćetom, mlekom, toplom vodom, praškom za pecivo...


Obično se priprema bez putera, ali nemali broj poslastičara bira da doda krem od putera kako bi patišpanj bio slasniji. Ovaj vazdušasti biskvit vrlo je pogodan kao kora za torte i kolače jer upija ukuse svežeg voća i filova, a brz je način da pripremite koru za neku poslasticu od više slojeva.


Iako je vezija bezbroj, najbolji način je onaj najjednostavniji!

 

Najbolji patišpanj

 

patišpanj
foto: Profimedia

Sastojci:

 

  • 5 belanaca
  • 5 kašika šećera
  • prstohvat soli
  • 5 kašika brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 5 žumanaca


Priprema


Zagrejte rernu na 180-200 stepeni. Obložite kalup za torte pek-papirom.
Odvojte belanca od žumanaca i mikserom u dubljoj činiji mutite belanca uz dodatak vrlo malo soli sve dok ne dobijete čvrst sneg. Postepeno dodajte šećer. Zatim dodajte jedno po jedno žumance, uz neprestano mućenje mikserom pojačanim na najbrže.


Nakon toga, mešajte varjačom i postepeno dodajte brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo. Pošto dobijete homogenu masu, izlijte u kalup za pečenje.


Pecite najmanje 20 minuta, ili dok čačkalicu probodenu u sredinu kolača ne izvadite sasvim čistu. Ukoliko na njoj ima još malo testa, pecite sve dok ne izađe čista.


Nakon što isključite rernu, ostavite otvorena vrata i držite patišpanj unutra još neko vreme kako ne bi naglo splasnuo.


Ohlađen filujte po želji.

 

 

makonda-tracker