Poslastica koja se pravi s tri vrste mleka sve je popularnija u svetu, ne bez razloga! Ona je ukusna, mekana, ne preterano jakog ukusa, nije preslatka, ali je sjajan način da se zasladite.
Sočni kolač koji se pravi s tri vrste mleka — trileće — ima diskutabilno poreklo. Uglavnom se veruje da potiče od nikaragvanskih urođeničkih naroda, a danas je izuzetno popularan kolač u ovoj zemlji, kao i u Meksiku, Portoriku, Gvatemali i na Kubi. Ipak, mnogi tvrde da trileće mora da bude srednjoevropskog porekla jer se slični kolači, kao italijanski tiramisu i engleski trajfl, prave upravo metodom zalivanja.
Ko god da ga je prvi napravio, danas ga obožava ceo svet, a kako i ne bi kada je tako predivno kremast i sočan!
Sastojci:
- 6 belanaca
- 6 žumanaca
- 350 grama mekog brašna
- 350 grama kristal šećera
- dva puta po 180 mililitara kokosovog mleka
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 konzerva kondezovanog mleka (nešto manje od 400 ml)
- 250 mililitara običnog kravljeg mleka
- kokosovo brašno po ukusu
Priprema
Izvadite jaja iz frižidera bar dva sata pre pripreme kolača da bi bila na sobnoj temperaturi. Potom umutite belanca, postepeno dodajući šećer, sve dok ne dobijete sneg, pa malo po malo dodajte i žumanca, neprestan muteći.
Zagrejte rernu na 180 stepeni.
Zatim dodajte polovinu od pomenute količine brašna i pola kašičice praška za pecivo, pa kad smesa bude kompaktna, sipajte 180 mililitara kokosovog mleka. Onda postepeno dodajte preostao brašno i još pola kašičice praška za pecivo, pa sve dobro promešajte.
Izlijte u duboku tepsiju koja je obložena pek-papirom ili premazana puterom, pa pecite oko pola sata. Izvadite.
U jednoj dubljoj posudi pomešajte kondezovano, obično mleko i onih drugih 180 mililitara kokosovog mleka. Čačkalicom izbušite kolač, pa ga isecite na kocke i potom prelijte mešavinom mleka. Dok je još topao i fino navlažen, pospite kolač kokosovim brašnom.
Ostavite da odstoji u frižideru preko noći i služite dobro ohlađeno.