ne, nisu ista poslastica!

Skoro da NEMAJU VEZE JEDAN S DRUGIM: U čemu je razlika između KOHA i kolača TRILEĆE?

0

Poslastica s tri vrste mleka proteklih godina je sve popularnija, a mnoge je podsetila na nama dobro poznati bakin koh. Ipak, ne samo što nije u pitanju isti kolač već između njih postoji mnogo razlika.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Kada pomenete poslasticu trileće, velika je verovatnoća da će neko prokomentarisati "Misliš na koh?" iako ovi kolači imaju mnogo više razlika nego što na prvi pogled deluje. 

 

Trileće ima diskutabilno poreklo — veruje se da potiče od nikaragvanskih urođeničkih naroda, a danas je izuzetno popularan kolač u ovoj zemlji, kao i u Meksiku, Portoriku, Gvatemali i na Kubi. Ipak, mnogi tvrde da trileće mora da bude srednjoevropskog porekla jer se slični kolači, kao italijanski tiramisu i engleski trajfl, prave upravo metodom zalivanja.


Koh, koji pripada srpskoj tradicionalnoj kuhinji, nazvan je po reči nemačkog porekla, a veruje da može da potiče i iz naše zajedničke istorije s Austrougarima.


U svakom slučaju, trileće i koh nisu isti kolač, nisu nastali u isto vreme, niti na istom prostoru — to je jedino što možemo da kažemo pouzdano. U čemu su tačno njihove razlike?

 

Koh
foto: Profimedia

Kora


Tradicionalni koh priprema se tako što se u biskvit stavi ili jedna količina griza i brašna ili čak samo griz u nekim sredinama, dok ova namirnica nije deo recepta za trileće već se pravi od brašna.


Mleko


Koh se zaliva običnim kravljim mlekom, a za pripremu trilećea koriste se, kako mu samo ime kaže (tres leches na španskom znači "tri mleka"), tri vrste mleka: kondenzovano — koje se dobija uklanjanjem dela tečnosti iz mleka kuvanjem na tihoj vatri, pa je ono "težeg" i jakog ukusa, potom evaporisano mleko — nezaslađeno kondenzovano mleko, i na kraju obično kravlje mleko. Na našim prostorima neretko se koriste i kozje i bivolje mleko ili čak slatka pavlaka.


Preliv


Natopljeni koh nema dodatni preliv, dok se trileće završava tako što se prelije karamel sosom, odnosno karamel prelivom, koji se može kupiti gotov, ali i napraviti.

 

 

makonda-tracker