Istanbulska kuhinja nadaleko je poznata po kremastim poslasticama, a ova je jedna od najlepših!
Muhalebija je kremasti dezert koji se obično smatra turskom poslasticom, ali nije ništa manje popularan na Bliskom istoku. Veruje se da je persijskog porekla i da je ime dobila u čast Muhalabu bin Abi Sufri, arapskom vojskovođi s početka 8. veka.
Ukoliko obožavate slatkiše koji u osnovi imaju mleko, ova varijanta mlečnog pudinga sa izraženim ukusom kokosa odličan je izbor za prolećne i letnje dane. Muhalebija spada u najpopularnije dezerte istanbulskih poslastičarnica, i to ne bez razloga — ona je slatka, mirisna, topi se u ustima i osvaja na prvi zalogaj!
Sastojci:
- litar mleka
- 100 grama putera
- 4 kašike kokosovog brašna
- 6 kašika griza
- 200 grama šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- dekoracija po ukusu
Priprema
Otopite puter, pa promešajte s grizom. Zatim prelijte mlekom i sve dobro promešajte, pa sipajte šećer i vanilin šećer. Sve kuvajte dok se ne zgusne, pa dodajte kokosovo brašno i kuvajte uz mešanje još tri minuta.
Sipajte u čaše i ostavite da se hladi.
Ukrasite kokosovim brašnom, mlevenim bademima, orasima ili lešnicima, cimetom, kakaoom, brusnicama, pistaćima...