ZDRAVE NAVIKE

USPORITE STARENJE, POBOLJŠAJTE PROBAVU I SAČUVAJTE ZDRAVO SRCE: Moćne ČIA semenke će vam pomoći u tome!

0

Na ovaj način ih treba konzumirati svakodnevno

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ova biljka, poreklom iz Meksika, poslednjih godina je postala veoma popularna zahvaljujući svojim vrednim nutritivnim svojstvima, čime je stekla i status superhrane. Osim što je puna hranljivih sastojaka, ujedno je i pravi (niskokalorični) izvor energije, pa je čest izbor u ishrani onih koji nastoje da regulišu svoju telesnu težinu. Kako su ove semenke vrlo zasitne, idealne su za doručak, a mogu se jesti sirove, kuvane, natopljene u vodi ili mleku, pa čak i mlevene. Na internetu možete pronaći bezbroj recepata sa čiom, a mi vam donosimo razloge zašto bi ova supernamirnica trebala da se nađe na vašem svakodnevnom meniju.

 

Usporava starenje kože

 

Ukoliko želite da sprečite privremene bore i ostale znakove starenja, posegnite za čia semenkama koje će vašem telu očuvati mladolikost i zdravlje. Naime, istraživanje sprovedeno u Meksiku 2014. pokazalo je da su ove semenke jedne od najbogatijih prirodnih antioksidativnih namirnica, a poznato je kako antioksidansi sprečavaju slobodne radikale da uništavaju ćelije i tkivo. Slobodni radikali nastaju kao nuspojava kada naše ćelije koriste kiseonik, a mogu da uzrokuju probleme sa srcem, dijabetesom i makularnom degeneracijom i ujedno da utiču na starenje kože. Kako bismo to sprečili, potrebno je unositi antioksidanse putem hrane koji će neutralizovati slobodne radikale, a čia semenke se čine kao odličan izbor jer se mogu jesti i pripremati na najrazličitije načine.

 

foto: Profimedia

Čuva dentalno zdravlje

 

S obzirom na to da ove semenke sadrže kalcijum, fosfor i cink, pomažu i u očuvanju zdravih zubi. Kalcijum izgrađuje naše zube, a cink sprečava nastanak kamenca i ima antibakterijsko delovanje zbog čega je sastavni deo pasti za zube i voda za ispiranje usta. Fosfor je bitan jer pomaže vašem telu da apsorbuje kalcijum i tako održava zube čvrstim. Umesto jutarnje kafe radije popijte jogurt sa čia semenkama koji će pomoći vašim zubima da ostanu zdravi, a ujedno će biti lagan obrok kojim možete započeti dan.

 

Pospešuje probavu

 

Čia je, osim antioksidansima, izuzetno bogata i vlaknima. Prema Američkom dijetetskom udruženju, jedna porcija čia semenki osigurava preporučeni dnevni unos vlakana koji bi svako od nas trebao uneti u organizam. Vlakna su izuzetno važna za ravnotežu insulina, a semenke poput lana i čie prirodno uravnotežuju šećer u krvi upravo zbog visokog sadržaja vlakana i zdravih masti. Osim toga, prehrana bogata vlaknima pospešuje normalan rad creva, a time i zdravu stolicu. Osim toga, čia je vrlo zasitna jer upija znatnu količinu vode te se brzo "širi" u želucu, pa tako suzbija apetit što može dovesti do gubitka kilaže. Zato, ukoliko želite da izgubite višak kilograma, čia semenke mogu biti izvrsna pomoć u tome.

 

Čuva zdravlje srca

 

Sposobnost čie da smanjuje upalu, reguliše holesterol i snižava krvni pritisak čine je odličnim izborom za zdravo srce. Ove male semenke obiluju omega-3 masnim kiselinama koje štite srce i krvne sudove i ujedno smanjuju rizik od srčanog udara.

 

Jača kosti i izgrađuje mišiće

 

Čia sadrži veliku količinu kalcijuma koji je ključan za čvrste i zdrave kosti, a osim kalcijuma ove semenke bogate su i drugim hranjivim materijama važnima za kosti, a to su fosfor, magnezijum i proteini. To ih čini idealnima za sve koji su alergični na mlečne proizvode ili ih iz nekog razloga ne konzumiraju, pa uz ove semenke mogu da nadoknade te materije. Osim što pogoduju kostima, čia sjemenke pomažu i u izgradnji mišića jer su pune proteina, pa zato ukoliko želite višak masnih naslaga da pretvorite u mišiće, čia je vaš najbolji saveznik. Naravno, to će vredeti samo ako vežbate jer bez fizičkih vežbi nema rezultata.

 

Kako jesti čiu?

 

S obzirom na to da ove semenke imaju blag okus, mogu se dodati u većinu jela, ali ako ih jedete sirove, u njihovu izvornom obliku, teško ćete apsorbovati sve hranjive materije koje čia sadrži. Najbolji način za pristup njenim vitaminima i mineralima je da natopite semenke. Ukoliko ih ostavite u vodi preko noći one će nabujati i postati želatinaste, pa će biti lakše da ih svarite, a ujedno će vaše telo moći da apsorbuje sve hranjive materije iz njih. Semenke možete staviti u smuti ili napraviti od njih puding. Možete ih kombinovati sa jajima i hlebom ako ga pečete kod kuće, a mlevene semenke možete dodati u gotovo sva kuvana i pečena jela, jer im nećete promeniti ukus. U svakom slučaju, čiu možete dodati u većinu jela, tako da vam ne treba mnogo kreativnosti i vremena da uvrstite ovu namirnicu u vaš svakodnevni jelovnik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker