zdravi recepti

Palačinke BEZ glutena ili smuti PUN vitamina: 5 recepata za ZDRAV DORUČAK koji morate isprobati već sutra

0

Za zdrav doručak nije potrebno ni mnogo vremena, ni previše sastojaka, a dobićete ukusan obrok pun hranljivih materija! Donosimo 5 recepata za slatko i zdravo savršenstvo.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Svi volimo zdrave obroke koji su ujedno i ukusni. Još ako je slatko, a ne goji, to je pun pogodak! Pravi izbor za jedan zdrav i hranljiv obrok defnitivno je smuti. Odlična stvar kod pripreme smutija je što možete kombinovati razne ukuse voća, povraća, a da dobijete obrok pun antioksidanata i vitamina.

 

Evo nekih predloga za zdrav doručak u vidu smutija:

 

Proteinski smuti

 

U blenderu umutite jednu bananu, pola šolje jogurta sa ukusom vanile, pola šolje ovsenih pahuljica,pola šolje jagoda, dve kašičice meda i šolju mleka sa niskim sadržajem masti.

 

Energetski smuti

 

U blender stavite dve banane, pola šolje mleka sa niskim sadržajem masti, šolju hladne crne kafe, dve kašičice meda i kocku leda po želji.

 

Voćni-kakao smuti

 

U blenderu izmešajte dve šoljice zaleđenih malina, jednu zaleđenu bananu, pola šoljice grčkog jogurta, četvrtinu šoljice nemasnog mleka i dve velike kašike nezaslađenog kakaoa u prahu.

 

 

Ili probajte zdrave palačinke bez glutena:

 

  • 200g heljdinog brašna
  • 40g maslaca
  • 1 kašika šećera
  • 2 jaja
  • 1,5 kašika praška za pecivo
  • 200ml mleka
  • prstohvat soli
  • malo kokosovog ulja

 

Priprema:

 

Rastopite maslac i ostavite ga kratko da se hladi. Jaja odvojte i belanca istucite dodajući šećer dok se sve ne sjedini. Žumanca umutite sa malo soli oko dva minuta, pa dodajte rastopljeni maslac i nakon njega mleko.

 

Pomešajte heljdino brašno i prašak za pecivo, pa dodajte u smesu sa žumancima i promešajte. Na kraju nežno dodajte belanca u smesu. U zagrejan tiganj dodajte kokosovo ulje pa na njemu pecite palačinke po nekoliko minuta sa svake strane dok ne dobiju zlatkastu boju.

 

Zdrave palačinke od jabuka

 

  • 2 krupnije jabuke
  • 1 krupnije jaje
  • 6 kašika bezglutenskog brašna
  • kašika putera

 

Priprema

 

Jabuke operite, očistite i izrendajte, jaje umutite, pa dodajte jabukama. Polako dodajte brašno, kašiku po kašiku, mešajući sve vreme da se smesa lepo sjedini. Ako vam se učini da je smesa suviše retka, dodajte još malo brašna.

 

U tiganju zagrejte puter, pa spuštajte po kašiku smese sa jabukama i pecite sa svake strane po tri, četiri minuta, dok palačinke ne dobiju zlatnožutu koricu.

 

 

 

makonda-tracker