delotvorne

5 vežbi koje tope i do 10 cm u butinama: Fitnes trener otkriva kako da preoblikujete noge do početka leta

0

Dolazi lepo vreme i period kada u prvi plan dolaze ženske noge u skunjama, šorcevima, haljinama. Zbog toga se žene trude da im noge izgledaju što bolje

foto: Shutterstock / PH888
foto: Shutterstock / PH888

Prvi prolećni dani i lepo vreme donose radost i dobro raspoloženje. Ono je često vidljivo i kroz oblačenje, pa mnoge žene jedva čekaju da skinu pantalone i uskoče u nešto udobnije i laganije.

 

Najčešće su to za početak suknje svih krojeva, boja i dužina, a zatim i šortsevi koji u prvi plan stavljaju lepe ženske noge.

 

Ipak, mnoge žene baš tada, nakon što se požele da nose te omiljene ženske stvarčice dolaze do onog trenutka kada se pogledaju u ogledalo i kažu - baš sam se ugojila.

 

S viškom kilogram dolazi i povećan obim butina, salo se nagomilava, dolazi do pojave celulita, a sve to vas može obeshrabriti i ubiti vam volju da nosite omiljene letnje krpice.

 

Ukoliko je ovo slučaj i sa vama nema potrebe da se nervirate. Do leta je ostalo taman toliko vremena da uz redovnu fizičku aktivnost i korigovanu ishranu možete da oblikujete svoje noge tako da vam na njima svi zavide-

 

Fitnes trener Sava Borkovac otkriva šta je to što treba da radite kako biste smanjili obim butina i zategli mišiće na njima.

 

Kako da do leta skinete masne naslage sa butina
Kako da do leta skinete masne naslage sa butina foto: Profimedia

 

- Dolazi lepo vreme i period kad se oblačimo laganije, i baš u tom trenutku mnogi shvate da se preko zime pojavio višak kilograma na našem telu, jer naravno pored vage i cantimetarske trake, jedan od najboljih pokazatelja trenutne građe je i naša garderoba od ranije - kaže Sava Borkovac.

 

Veliki broj žena teško skida obim oko butina. Pitali smo fitnes trenera da li postoji način da se vežbanjem pospeši topljenje masti na butnama?

 

- Dosta žena ima baš taj problem da obim butina najteže spada, svi smo različiti, pa dosta zavisi od naše genetike. Raspored po kojim se kilaža i obimim spuštaju, nekome prvo ode sa nogu pa na kraju ostane stomak, nekome svuda ravnomerno, nekome obimi nogu ostaju poslednji - objašnjava Sava za naš portal. 

 


Ono što muči mnoge žene jeste i pitanje da li se samo vežbanjem, bez dodatnih suplemenata, preparata i čajeva za mršavljenje mogu preoblikovati noge?

 

- Apsolutno, kvalitetna ishrana naravno ima ogroman uticaj, dok i vežbanje može veoma pomoći i ubrzati proces. Često u traženju najbržeg rešenja za smanjivanje obima butina, ljudi krenu na jako intenzivan kardio trening tj na iscrpljujuće i dugotrajno trčanje, dok neki pribegavaju tome da zapravo ni ne treniraju jer ne bi želeli da "nagruvaju" ("napucaju") mišiće na nogama i samim tim povećaju njihov obim. Oba pristupa su pogrešna i odvajavaju nas zapravo od toga što želimo da postignemo - kaže Sava Borkovac.

 

Uz pomoć jednostavnih vežbica skinućete obim butina do leta
Uz pomoć jednostavnih vežbica skinućete obim butina do leta foto: Halay Alex/Shutterstock

 

Šta je onda zapravo to što treba da uradimo kako bismo podstakli topljenje masti i jačanje mišića na butinama?

 

- Ono što mi želimo i trebamo da uradimo je da ubrzamo metabolizam, to ćemo učiniti na taj način što ćemo razviti mišiće. Mišić zauzima skoro 4 puta manje prostora nego salo, tako da razvojem čistog mišića i gubitkom sala sa njih, imali biste mali obim nogu. To možete videti kod svake devojke koja redovno trenira i ima kvalitetnu ishranu - ona zapravo ima veoma vitku, zategnutu nogu sa malim obimom, baš iz toga razloga, jer je u tom obimu ostao čist mišić, a ne višak masti - jasan je Sava.

 

 

Na koji način se treningom i vežbanjem može ubrzati metabolizam?

 

- Najvažnija stvar na treningu za postizanje ovog rezultata je raditi vežbe snage, višezglobne vežbe za noge poput čučnjeva, širokih čučnjeva, iskoraka unapred, iskoraka unazad, bugarskih čučnjeva, penjanja jednom nogom na uzvišenje, podizanja kukova sa leđima na uzvišenju, gluteus mosta - objašnjava fitnes trener.

 

Koje vežbe se preporučuju za skidanje obima na butinama?


Sava Borkovac navodi 5 izuzetnih vežbi koje će vam pomoći da skinete višak masnoća sa butina i da ojačate mišiće:

 

1. Standardni čučanj


Stanite u uspravan stojeći stav sa dlanovima na bokovima. Stopala su u širini ramena. Ruke mogu biti i ukrštene sa dlanovima na grudima i u njima možete držati teg.

 

Čučnjevi su odični za oblikovanje butina
Čučnjevi su odični za oblikovanje butina foto: Shutterstock / fizkes

 

Savijajući se u zglobovima kolena i neznatno u zglobovima kukova spustite se dok vam butine ne budu paralelne sa tlom. Opružajući se u zglobovima kolena i kukova vratite se u početni položaj.

 

2.Bugarski čučanj

 

Ovo je poprilično zahtevna vežba, ako niste u mogućnosti pravilno da je izvedete, prvo vežbajte i ojačajte noge sa jednostavnijim pokretima i vežbama, pa se vratite na nju


Stanite ispred klupe leđima okrenuti klupi, postavite vrh stopala jedne noge na klupu i blago je savijte u zglobu kolena, noga koja je na tlu je potpuno opružena. Gornji deo tela je tokom cele vežbe uspravan.

 

Bugarski čučanj je teža vežba, ali veoma efikasna
Bugarski čučanj je teža vežba, ali veoma efikasna foto: Shutterstock / Andrey_Popov

 

Savijajući se u zglobu kuka i kolena noge na kojoj stojite (stajna noga) spustite se dole dok kolenom druge noge skoro ne dodirnete tlo. Vratite se u početni položaj ispružajući u zglobu kuka i kolena noge na kojoj stojite. Gornji deo tela je sve vreme uspravan

 

3. Iskorak unazad


Stanite u stojeći stav. Iskoračite unazad jednom nogom postavljaći prste stopala zadnje noge unazad 80-120cm. Savijajući nogu koja je ostala napred(u zgobu kolena i kuka) spustite se sve dok ne dodirnete tlo kolenom druge noge koja je otišla unazad (koja se takođe savija u zglobu kolena).

 

Iskorak unazad je odličan za oblikavanje butina
Iskorak unazad je odličan za oblikavanje butina foto: Shutterstock / Undrey

 

Gornji deo tela je uspravan tokom cele vežbe. Vratite se u početni položaj energično se opružajući u zglobu kuka i kolena noge koja je ostala napred. Ponovite iskorak drugom nogom

 

4.Podizanje gluteusa


Lezite na leđa, savijte noge u kolenima, stopala su na podu.

Maksimalno podignite karlicu, spustite karlicu i vratite se u početni položaj. Ponovite vežbu 10 puta

 

 

5. Penjanje na klupu sa tegom

 

Uzmite jednoručne tegove i stanite ispred klupe licem okrenuti klupi.

Nagazite jednom nogom na klupu i popnite se na klupu istovremeno podižući koleno druge noge prema gore. Spustite na pod prvo nogu koja je u vazduhu a zatim i nogu kojom ste se popeli na klupu. Ponovite vežbu drugom nogom.

 

Ukoliko uz ove vežbe korigujete i ishranu i više ja bazirate na kvalitetne proteine i povrće za samo mesec dana obim vaših butina će se značajno smanjiti i mišići će biti čvršći. 

 

 

 

makonda-tracker