efikasna

Volumetrijska dijeta topi masne naslage – ali ne sme svako da je prati: Proverite jeste li među njima i koja su pravila

0

Jedan od režima ishrane o kojima se mnogo priča proteklih godina je popularna volumetrijska dijeta, koja već dve i po decenije postepeno osvaja svet, a ona je efikasna, iako ima nedostatke na koje treba obratiti pažnju.

U volumetrijskoj dijeti se preporučuje konzumiranje supe
U volumetrijskoj dijeti se preporučuje konzumiranje supefoto: PV productions/Shutterstock

Volumetrijsku dijetu je 2000. godine osmislila dr Barbara Rols, profesorka ishrane na Državnom univerzitetu Pensilvanije, a ona se godinama smatra jednim od najboljih planova ishrane.


Кljučni koncept volumetrijske dijete jeste fokusiranje na osećaj sitosti. Kako dr Rols objašnjava, ljudi se osećaju sitima zbog vrste i količine hrane koju jedu, a ne zbog broja kalorija ili grama masti, proteina ili ugljenih hidrata. Dakle, trik je u tome da jedete pravu hranu koja može da nas zasiti dok istovremeno unosimo manje kalorija!


U nekim slučajevima, dr Rols kaže da će vam praćenje volumetrijske dijete omogućiti da jedete više, a ne manje, dok još uvek mršavite.

Ipak, imajte u vidu da se, suprotno uvreženom mišljenju o ovom režimu ishrane, ne gubi mnogo kilograma na brzinu – ona je više dugoročni plan ishrane. Ali ako pokušavate da održite zdravu telesnu težinu, poboljšate svoje opšte navike u ishrani i izgubite nekoliko kilograma – volumetrijska dijeta je možda baš ono što vam treba.

 

Niskokalorična hrana bogata vodom je glavna karakteristika volumetrijske dijete
Niskokalorična hrana bogata vodom je glavna karakteristika volumetrijske dijetefoto: Lilly Trott/Shutterstock

Pravila volumetrijske dijete


Za razliku od dijeta koje se fokusiraju na smanjenje količine hrane, volumetrijski pristup pomaže ljudima da pronađu zdravu hranu koju mogu da jedu dok i dalje gube na težini.


Кljuč nije samo koliko jedete – već i šta jedete.


Nijedna hrana nije zabranjena u ovom planu, ali dr Rols podstiče ljude koji ga prate da ograniče namirnice bogate kalorijama: brzu hranu, ulja i masti, i da umesto toga jedu hranu bogatu vodom, odnosno voće, povrće i supe. Razlog: voda je "teška" po zapremini, ali je bez kalorija.


Ipak, upamtite, svačije telo je drugačije. Dijeta koja deluje kod nekoga drugog možda neće "raditi" za vas. WebMD navodi da ne podržava tvrdnje o volumetrijskoj dijeti i napominje da bi trebalo da razgovarate sa svojim lekarom pre nego promenite bilo šta značajno u vašoj ishrani ili rutini vežbanja.

 

Čorbice su glavno obeležje volumetrijske dijete
Čorbice su glavno obeležje volumetrijske dijetefoto: Sea Wave / Shutterstock

Iako nema zabranjenih namirnica, sve imaju svoju volumetrijsku ocenu na osnovu kalorijske gustine. Hrana se deli u četiri kategorije, pri čemu je prva najmanje kalorična, a četvrta najviše. Dijeta predlaže da većinu obroka napravite uz namirnice iz prve dve kategorije, koje su niskokalorične, a ipak ćete posle njih biti siti.

Hrana 1. kategorije (kalorijska gustina manja od 0,6)

Ova niskokalorična hrana činiće većinu vaših obroka kada ste na volumetrijskoj dijeti.

 

  • Čorbe i supe
  • Voće kao što su banane, jabuke i grejpfrut
  • Nemasni mlečni proizvodi, uključujući nezaslađeni jogurt i obrano mleko (ili nezaslađene nemlečne zamene)
  • Neskrobno povrće, uključujući tikvice, brokoli, kelj i šargarepu


Hrana 2. kategorije (kalorijska gustina 0,7 do 1,5)

Plan ishrane preporučuje da ovu hranu jedete umereno. To su:

 

  • Nemasni delovi govedine i svinjetine i ćuretine i piletine bez kože
  • Skrobno povrće kao što su krompir ili kukuruz
  • Cela zrna kao što su kinoa i testenina od celog zrna
  • Mahunarke kao što su pasulj, slanutak ili sočivo

 

Hrana 3. kategorije (kalorijska gustina 1,6 do 3,9)

Ove namirnice treba jesti u malim porcijama. Tu spadaju:

 

  • Rafinisani ugljeni hidrati kao što su testenina, tortilje od brašna i beli pirinač
  • Sladoled, sir i punomasno mleko
  • Piletina i ćuretina sa kožom i druga masna riba i meso

 

Unos masti je ograničen u volumetrijskoj dijeti
Unos masti je ograničen u volumetrijskoj dijetifoto: RossHelen/Shutterstock

Hrana 4. kategorije (kalorična gustina 4 do 9)

Ova kategorija uključuje masnu ili visokoprerađenu hranu koju treba jesti samo umereno. To su:

 

  • Brza hrana
  • Orašasti plodovi i semenke
  • Slatkiši i čips
  • Maslac, ulje i krema

 

Alkohol je dozvoljen u umerenim količinama, ali imajte na umu da je alkohol visokokaloričan i da ne zadovoljava glad.

 

Mogući nedostaci volumetrijske dijete


Za razliku od drugih tzv. crash dijeta (koje su ili vrlo restriktivne ili insistiraju na određenim grupama namirnica), volumetrijska je prilično bezbedna. Pošto ne ograničavate nijednu glavnu grupu hrane niti pokušavate da održite štetan kalorijski deficit, dijeta je dugoročno održiva.


Glavni nedostatak na njoj je to što možete da očekujete da ćete mnogo kuvati i planirati obroke, pa traži malo više organizacije.

 

Volumetijska dijeta –  plan ishrane baziran na niskokaloričnim namirnicama koje imaju veliku zapreminu.
Volumetijska dijeta – plan ishrane baziran na niskokaloričnim namirnicama koje imaju veliku zapreminu.foto: Arturs Laucis photography/Shutterstock

Jedna važna stvar koju treba napomenuti je da je brojanje kalorija glavni deo volumetrijske dijete. Ako ste se borili sa poremećajem u ishrani, brojanje kalorija može postati veliko opterećenje i doneti više štete nego koristi.


Takođe, ovaj režim ograničava unos masti, uključujući orašaste plodove, koji sadrže mnogo korisnih, zdravih masnoća, uključujući mononezasićene i polinezasićene masti, dobre za zdravlje srca, koje su korisne za zdravlje srca.

 

BONUS VIDEO

Saveti za mršavljenje

Error in getting video.

 

makonda-tracker