Pored toga što će vam pomoći da se rešite viška kilograma, ove namirnice će doprineti zdravlju kompletnog organizma
Iako to ponekad deluje nemoguće, zapravo ne moramo da gladujemo da bismo se rešili masnih naslaga!
Ove namirnice sadrže tako malo kalorija da se često ističe da je taj broj vrlo blizu nule, a obiluju hranljivim materijama i doprinose zdravlju.
Prema podacima iz baze FoodCentral američkog Ministarstva poljoprivrede, ovo je hrana s najmanje kalorija.
- 10. Jabuke: 52,1 kalorija u 100 grama
Bake su nas često savetovale da se zasladimo jabukom, a nutricionisti su saglasni.
Jedna jabuka bolji je izbor od bilo koje poslastice za šećerom iz očiglednih razloga, a uz to obiluje flavonoidima i vlaknima, koji ubrzavaju sagorevanje masti. Uz to su bogate i pektinskim vlaknima koja se sporije razgrađuju, a imaju nizak udeo šećera i malo kalorija.
- 9. Šargarepe: 41,3 kalorije u 100 grama
Ovo povrće sadrži vrlo malo zasićenih masnoća i odličan su izvor vitamina B1, B3, B6, C, A i K, zatim folne kiseline, magnezijuma i kalijuma. Smatraju se najboljom hranom ako želite da prirodno poboljšate zdravlje očiju, a uz to su prepune vlakana.
- 8. Brokoli: 33 kalorije u 100 grama
Ovo kupusasto povrće smatra se jednim od najbogatijih prirodnih izvora kalijuma na svetu, a toliko je snažno dejstvo brokolija da se ljudima koji su preosetljivi na kalijum ili imaju bubrežne probleme savetuje da ga jedu u manjim količinama.
U 100 grama brokolija, nalazi se 293 mg kalijuma, a zanimljivo je da se ta količina povećava nakon termičke obrade, pa se tako u istoj količini kuvanog brokolija može naći 457 mg ovog minerala.
- 7. Limun: 28,9 kalorija u 100 grama
Pored obilja vitamina C, koji je od ogromne važnosti za imunitet, limun ima antibakterijska i antivirusna svojstva.
Istraživanje harvardskih naučnika čiji su nalazi objavljeni 2001. u medicinskom magazinu Annals of Internal Medicine pokazalo je da hrana bogata vitaminom C snižava rizik od šloga i bolesti srca, čemu doprinose i vlakna i biljna jedinjenja u limunu.
Uz to, stručnjaci Medicinske škole javnog zdravlja Univerziteta u Viskonsinu utvrdili su 2008. da limunska kiselina preventivno deluje na formiranje kamena u bubregu, a to je samo delić pozitivnih strana limuna...
- 6. Kupus: 24,6 kalorija u 100 grama
Kupus je vrlo bogat vitamin C, toliko da može da se uporedi s pomorandžama i limunom, a tu su i vitamini A, B1, B2, B3, B6 i E vitamina. Obiluje i bioflavonoidima, vodom, zatim kalijumom, kalcijumom, fosforom, gvožđem, magnezijumom...
- 5. Spanać: 23,2 kalorije u 100 grama
Pored dobro poznatog gvožđa, spanać je bogat kalcijumom, magnezijumom, fosforom, manganom, kalijumom, natrijumom, cinkom, selenom...
U ovom lisnatom zelenom povrću nalazi se i mnogo folata, ima antioksidansno svojstvo...
- 4. Paradajz: 18 kalorija u 100 grama
Zahvaljujući biljnim jedinjenjima poput likopena, karotenoidnog pigmenta, paradajz je vrlo efikasan u smanjenju začepljenja arterija i njegovoj prevenciji, navodi medicinska platforma Healthline.
Likopen deluje tako što ublažava upalne procese u organizmu, povećava dobri holesterol (HDL) i smanjuje rizik za nastanak bolesti srca.
- 3. Tikvice: 16,7 kalorija u 100 grama
Uz to što su niskokalorične i obiluju vodom, u tikvicama ćete naći mnogo hranljivih materija. Samo neke od njih su magnezijum, kalijum, fosfor, bakar, folati, vitamin B2, cink, gvožđe, vitamin K, kalcijum, zatim proteini...
- 2. Rotkvice: 15,8 kalorija u 100 grama
U ovoj količini može se naći i 39 grama natrijuma, 1,6 grama vlakana, kao i vitamini A, vitamini B grupe, čak 14,8 miligrama vitamina C (što je 25 odsto preporučenog dnevnog unosa!),vitamin D, E i K.
Tu su i značajne količine kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma, cinka i nešto selena, mangana i bakra. U rotkvicama se nalazi obilje aminokiselina i sterola, a posebno su važne za održavanje vlažnosti organizma jer je čak 95 grama — voda!
- 1. Zelena salata: 14,8 kalorija u 100 grama
Malo je poznato koliko je zapravo ova salata bogata nutrijentima.
Zelena salata sadrži vitamine A, C, B1, B2, B6, a od minerala ima gvožđa, kalcijuma, cinka, bakra, magnezijuma i fosfora.