nije bilo vredno

Preotela ga je prijateljici, a onda probala da oduzme sebi život: Brak Elizabet Tejlor koji joj je doneo okean tuge

0

Iako je mislila da će naći sreću u četvrtom braku, ispostavilo se da Elizabet Tejlor u njemu nalazi samo tugu i depresiju.

Elizabet Tejlor i Edie Fišer izgradili su vezu i brak na prilično nezdravim temeljima
Elizabet Tejlor i Edie Fišer izgradili su vezu i brak na prilično nezdravim temeljimafoto: Universal Archive/Universal Images Group / Universal images group / Profimedia

Slavna glumačka diva Elizabet Tejlor razmišljala je o tome da izvrši samoubistvo jer je bila toliko očajna u braku s Edijem Fišerom, navodi se u novom dokumentaru o njenom životu.

 

Navodno, Liz Tejlor je govorila o problemima u svom odnosu s Fišerom, što će biti otkriveno u filmu "Elizabet Tejlor: izgubljene kasete", u kom će se naći i intervjui koje je glumica dala novinaru Ričardu Merimenu od 1964. do 1965. godine.

 

Tejlor je, navodno, jednom rekla Merimenu da je brak sa Fišerom bio "velika, užasna greška".

 

Par je imao zaista skandalozan početak veze 1959. godine, a u brak su uplovili samo par nedelja nakon što se on razveo od glumice Debi Rejnolds.

 

Ipak, faza medenog meseca nije dugo potrajala jer Liz u tom odnosu — nije bila srećna, uprkos tome što ga je očajnički  želela.

 

Edi je sve činio da se osećam usamljeno. Mi nikad nismo izlazili — rekla je ona, navodno, prenosi Pipl.

 

Elizabet Tejlor bila je strahovito nesrećna u braku s Edijem Fišerom
Elizabet Tejlor bila je strahovito nesrećna u braku s Edijem Fišeromfoto: United Archives/Impress / United Archives / Profimedia

Tejlor je rekla da je upala u depresiju i da je počela da uzima pilule za spavanje "namerno, hladno i ispred Fišera, u pokušaju samoubistva".

 

Radije bih bila mrtva nego se razvela — rekla je ona, navodno, na audio-snimku. — Bilo mi je muka od života.

 

Ipak, navodno je posle odustala od toga jer je bilo "sebično" i jer je shvatila da će to imati "užasne posledice" na njenu decu.

 

Kako je Liz Tejlor zavela i preotela Edija Fišera ženi?

 

Edi Fišer je bio četvrti muž Lliz Tejlor. Kada se udala za njega, imala je dva sina iz braka s Majklom Vajldingom i ćerku sa Majkom Todom.

 

1964. godine je ostavila Fišera zbog Ričarda Bartona, a imala je ukupno 8 brakova sa 7 različitih muškaraca.

 

Sin Edija Fišera i Debi Rejnolds, Tod Fišer, ispričao je 2023. svoje viđenje njegovog odnosa sa Liz.

 

Moj otac je ostavio moju majku zbog Elizabet Tejlor. Mnogi su bili besni zbog toga — rekao je on. 

 

Debi Rejnolds, Todova majka, bila je, zapravo, prijateljica Liz Tejlor. 

 

Ljubavni trougao Debi Rejnolds, Liz Tejlor i Edija Fišera obeležio je XX vek
Ljubavni trougao Debi Rejnolds, Liz Tejlor i Edija Fišera obeležio je XX vekfoto: The Hollywood Archive/Profimedia

Iako su bile vršnjakinje, Liz je bila iskusna kada su u pitanju ljubavne veze, dok Debi na ovom planu nije imala mnogo znanja, veština i priča. Kada je 1955. godine udala za pevača Edija Fišera, bila je devica i nevinost je izgubila tek prve bračne noći, u momentu kad je Elizabet imala već dvoje dece i bila u drugom braku s Majklom Vajldingom. Nakon toga je stupila u brak sa Majkom Todom, a par se družio sa Debi i Edijem.

 

Godinu dana kasnije, 1958, dogodila se tragedija — Majk je stradao u avionskoj nesreći. Elizabet je, sveže zaljubljena i tek na početku bračnog života s Todom, bila zatečena, skrhana, izgubljena, a Debi je, zabrinuta za svoju prijateljicu, ponudila da njena deca dođu kod nje i da njen suprug Edi Fišer bude kod Liz i nađe joj se u teškim trenucima.

 

Već dve nedelje kasnije, Edi i Liz otputovali su zajedno i zvanično i javno započeli aferu.

 

 

Holivud je dobio najveći skandal do tad, ljubavni trougao kom se niko nije nadao, uzevši u obzir koliko su Debi i Elizabet bile bliske. Sledeće godine, 1959, Edi i Debi su se razveli, a posle samo nekoliko sati on se zakleo na večnu ljubav slavnoj Elizabet Tejlor.


Debi je bila ponižena, ali nikada nije rekla nijednu ružnu reč o Liz. Kasnije je pričala da je razumela svog prvog muža jer "nijedan živi muškarac ne bi propustio Elizabet, najlepšu ženu na svetu". Mnogo godina kasnije su se i zvanično pomirile i obnovile prijateljstvo.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

Mića Stojanović kuvao za Elizabet Tejlor

 

makonda-tracker