uzbudljivi do smrti

30 godina je spavao sa po 3 žene nedeljno, a samo nju je VOLEO: Ljubavna priča NAJKONTROVERZNIJEG holivudskog para

0

Za mnoge, ovo je najepskija ljubavna priča Holivuda i to - sa dobrim razlogom

Elizabet Tejlor i Ričard Barton ljubavna priča
Elizabet Tejlor i Ričard Barton ljubavna priča foto: t14 / Zuma Press / Profimedia

Čuvena holivudska zvezda Elizabet Tejlor je za sebe je ostavila velike uloge, a o njenom burnom životu se i danas često priča i piše. Njena, istorijska ljubavna priča počela je iz skandalozne nevere koja se dogodila na snimanju Kleopatre 1961. godine.

Sam Barton otkrio je kako ga je očarala od trenutka kada ju je vidio nagu u sceni u kojoj se Kleopatra kupa u kadi, njihov prvi poljubac za kamere ponavljan je nekoliko puta, a oni jednostavno nisu prestajali, pa čak ni kada je reditelj rekao da je dosta.

Tejlor i Barton su se upoznali i među njima su odmah sevnule varnice. Ubrzo su ušli u emotivnu vezu, potom se venčali, razveli, ponovo venčali i ponovo razišli u narednih 14 godina. Zajedno su snimili i 11 filmova, ali su njihove iskre izvan ekrana učinile da se o njima priča o Holivudu.

Na snimanju filma Kleopatra u Rimu 1961. godine, Elizabet je privukao Barton, grubi velški glumac koji je igrao Marka Antonija i čija je strast prema životu i ljubavi bila jednaka njenoj.

Tada he došlo do velikog skandala, jer je bila udata za četvrtog muža Edija Fišera (koji je zbog nje ostavio Debi Rejnolds) — a on za prvu ženu Sibil Vilijams.


- Bili su najpoznatiji ljudi na svetu.I hemija između njih je bila stvarna - rekao je njihov prijatelj, britanski novinar ser Dejvid Frost, za Vaniti Fair 2003.

Elizabet je bila jedna od najlepših žena ikada
Elizabet je bila jedna od najlepših žena ikada foto: United Archives/Impress / United Archives / Profimedia

Nakon njihovog strastvenog susreta 1962. godine, Barton i Tejlor su se prvi put venčali dve godine kasnije u Montrealu, nakon što su se razveli od svojih supružnika. Taj brak je trajao 10 godina i bio je ispunjen pijanstvom, skupim draguljima i ogromnom ljubavlju.

- Imao sam nesvakidašnju sreću celog svog života, ali najveća sreća od svih je bila Elizabet. Ona me je pretvorila u moralnog čoveka, ali ne i u klošara… može da trpi sve moje mane i moje pijanstvo, boli je stomak kada sam daleko od nje, ona me voli! Voleću je dok ne umrem - napisao je Barton.


Ali koliko god da su njih dvoje bili strasno zaljubljeni, često su se sukobljavali, što je na kraju dovelo do njihovog prvog razvoda 1974. Raspad braka je toliko duboko uticao na Bartona da je prestao da vodi svoje dnevnike.

Nisu dugo bili razdvojeni, već su se ponovo venčali u Bocvani 1975. Iako je to bilo samo na kratko devet meseci, njihov ponovni susret naterao je Bartona da ponovo uzme olovku i izrazi svoju punu ljubav prema glumici.

- Ako smo se i posvađali, to su novinari napumpali. Nije bilo ništa slično onome što se zapravo dogodilo. Žao mi je što sam razočarao ljude - rekao je Tejlor za People 2006.

Legendarni brakovi Bartona i Tejlor ostali su u senci njihovih eksplozivnih raskida. Priče o borbama dominirale su štampom tokom njihovih brakova i razlaza.

- Većinu vremena bilo je divno biti u njihovom društvu - rekao je Burtonov brat Grejem Dženkins. Ali kada su se svađali, "on bi pozivao na svoje odlično poznavanje engleskog jezika da izazove najrazornije uvrede".

Elizabet je bila velika zavodnica
Elizabet je bila velika zavodnica foto: Profimedia

Njih dvoje su se prvi put rastali 1974. nakon 10 godina i Bartonovog usvajanja njihovo dvoje dece, Marije i Lize.

- Ne možete da pljeskate po par dinamitnih štapova zajedno, a da ne očekujete da će eksplodirati - rekao je Barton novinarima nakon što je objavio da se po prvi put razilaze.

Njihov drugi brak 1975. godine bio je osuđen na propast njihovom kontinuiranom borbom sa alkoholom.

Brak s lepom Suzi potrajao je tek šest godina, a ona je od prvog dana bila svesna da će Elizabet uvek biti deo njihovog života. Kasnijih godina, najviše zbog dece, Elizabet i Barton često su se susretali, odlazili na večere i radili zajedno na novim projektima. Mnogi su se nadali kako će se i treći put pomiriti, ali to se nije dogodilo.

U međuvremenu se venčao s njenom asistenticom Seli Hej, bio je godinama trezan, a onda mu je 4. avgusta 1984. pozlilo. Žalio se na glavobolju, zbog čega je popio aspirin. Kada se ujutro probudio, teško je disao, nakon čega je hitno prebačen u bolnicu. Doktori su se trudili svim silama da ga spasu, ali preminuo je u 58. godini života od teškog cerebralnog krvarenja na operacijskom stolu.

Ipak, Tejlor nikada nije prestala da ga voli. Najbolje vreme u njenom životu, rekla je za medije "bilo je kada smo Ričard i ja bili u braku, a deca su bila bebe i živeli smo kao čopor Cigana".

Bila je to jedna od najskandaloznijih priča 20. veka - s jedne strane toliko strastvena, s druge turbulentna veza koja je obeležila njihove živote. Može se reći da su upravo oni bili začetnici trenda da slavne osobe u stopu prate paparaci.

Elizabet i Barton su bili ljubavnici svetskih razmera
Elizabet i Barton su bili ljubavnici svetskih razmera foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Iako su se neizmerno voleli i cenili, njihovi prejaki karakteri, ali i velike količine alkohola koji su oboje konzumirali uticali su na to se raziđu. Ipak, i Elizabet Tejlor i Ričard Barton bili su svesni da je jedino njihova ljubav bila prava.

U mesecima nakon što su se razišli bilo je nekoliko pokušaja pomirenja, ali sve je propalo zbog Bartonovih "ispada". Upoznao je 18-godišnju konobaricu kojoj je odmah kupio 450 dolara vredan prsten, a ona je iskoristila prvu priliku i prodala priču lokalnim novinama. Osim toga, spetljao se sa udatom ženom s troje dece i sa njom imao aferu sve dok se razareni muž nije pojavio na njegovim vratima i zapretio da će ga ubiti.

Elizabet je sve to dojadilo, pa je otputovala u Gstad u Švajcarsku i pokrenula brakorazvodnu parnicu. Ubrzo su krenuli svako svojim putem - ona je već krenula da se viđa s holandskim biznismenom i fotografom Henrijem Vajnbergom, dok je on bio kratko veren sa jugoslavenskom princezom Elizabetom.

U pričama o holivudskim zavisnicima od seksa često se pominje ime glumca Ričarda Bartona, koji se navodno prepustio strastima s više od 2.500 žena u periodu između 1947. i 1975. godine.

Kada bi njegova supruga Sibil spavala, iskradao se noću i odlazio u šupu, odakle je postojao tajni prolaz do vile glumca Stjuarta Grejndžera na Beverli hilsu i gde je vodio ljubav s kolegincom suprugom Džin Simons. I to je bila samo jedan od njegovih složenih planova za varanje i uživanje u intimnim odnosima. Štaviše, pričalo se da je glumac bio toliko opsednut seksom, da je imao po tri partnerke nedeljno čak tri decenije!


Međutim, kako je Barton često na listama holivudskih zavisnika od seksa i zavodnika, bez njegovog imena nema ni spiska najvećih ljubavnih priča u svetu slavnih. Naravno, u pitanju je priča o njegovoj ljubavi sa slavnom Elizabet Tejlor.

makonda-tracker