daleko od reflektora

Ne liče mnogo na baku, ali dala im je dragocene darove: Znate li ko su unuke Liz Tejlor, jedne od najlepših žena filma?

0

Kada je prvi put postala baka, Elizabet Tejlor imala je svega 39 godina, a uvek se trudila da ulepša detinjstvo i odrastanje svojim unucima i, posebno, unukama

Elizabet Tejlor u filmu 'Iznenada, prošlog leta' (1959)
Elizabet Tejlor u filmu "Iznenada, prošlog leta" (1959)foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Legendarna holivudska glumica Elizabet Tejlor udavala se devet puta, od toga dva puta za svoju najveću ljubav Ričarda Bartona, a bila je majka petoro dece.


Zahvaljujući njima, postala je baka desetoro unučadi, od kojih su mnogi nasledili crte lica i šarm jedne od najlepših žena u istoriji svetske kinematografije.


Ima li među njima žena, pitate se. Da, Elizabet Tejlor bila je baka triju devojaka, a neke od njih su, na neki način, nastavile njeno umetničko nasleđe.

 

Najstarija unuka Elizabet Tejlor je Lejla Vajlding, koja je na svet došla 1971, kada je čuvena glumica imala 39 godina.

 

 

Ona je ćerka Lizinog prvog deteta Majkla Vajldinga Mlađeg i Džoane Lik-Dan, a radi kao grafička dizajnerka i instruktorka joge u Portlandu.

 

Međutim, ona je vrlo angažovana u čuvanju uspomene na svoju baku i nastavku njene misije – ambasadorka je Fondacije za borbu protiv AIDS-a "Elizabet Tejlor", koju je glumica osnovala 1991.

 


Njena mlađa sestra je Naomi deLuke Vajlding, koja danas sa suprugom Entonijem Granom vodi losanđelesku galeriju Wilding Cran Gallery, poznatu po saradnji s umetnicima iz celog sveta.

 

Kao i njena sestra, ona je ambasadorka bakine fondacije, a radi i kao modna stilistkinja i direktorka modnog odseka u listu Issue Magazine.

 

Dve sestre svojevremeno su za NBC dale intervju u kom su pričali o svojim uspomenama na čuvenu glumicu, koja je za njih, iako jedna od najvećih diva u istoriji, na prvom mestu baka Liz.


Sećam se da sam sedela na podu njene garderobe, posmatrajući je kako se doteruje, kako se odvija njena transformacija – prisetila se Naomi. – To što je neko superzvezda ne znači da ne može da bude i ljubazna baka koja nas uvek radosno dočekuje. Osećala se odgovornom za vaspitavanje mlađih generacija u porodici. Bilo joj je važno da nam usadi prave vrednosti.

 

Iako su kao tinejdžerke živele u unutrašnjosti i izlazile na vrlo skromna i svakidašnja mesta, baka Elizabet uvek se trudila da one izgledaju kao filmske dive. To je značilo i da će nositi njene stare haljine, u kojima je šetala crvenim tepihom minulih decenija.

 

Lejla i Naomi, unuke Elizabet Tejlor
Lejla i Naomi, unuke Elizabet Tejlorfoto: Frazer Harrison / Getty images / Profimedia

– Odrasla sam u dalekom Zapadnom Velsu, u vrlo zabačenom i ruralnom kraju. Kad sam bila mala, davala mi je kutije i kutije sa svojim haljinama sa zabava. Kad bih izašla na večeru, a to je značilo odlazak u lokalni pab, obukla bih haljinu Sen Loran, zavezanu u struku i svoje gumene čizme "velingtonke" – ispričala je Lejla.


Najmlađa unuka Elizabet Tejlor je Elizabet Karson, ćerka Marije Barton, koju je legendarna glumica dobila u jednom od svoja dva braka s holivudskim velikanom Ričardom Bartonom. Ona je socijalna radnica u Njujorku i, takođe, ambasadorka glumičine fondacije za podizanje svesti o AIDS-u.


Ona je jednom prilikom u intevjuu za Town & Country ispričala da ju je baka doterala za matursko veče.

 

Elizabet Karson s još dvoje unuka Liz tejlor
Elizabet Karson s još dvoje unuka Liz tejlorfoto: MediaPunch/face to face / Face to Face / Profimedia

Ona mi je napravila frizuru i našminkala me – prisetila se jedina glumičina unuka koja je dobila ime po njoj.


Jednom prilikom je zamolila baku da ode s njom u kupovinu, da pazare šminku, a ispostavilo se da je to bila loša ideja. Odlično su se provodile neko vreme,a onda je grupa fanova okružila Elizabet Tejlor i morale su da napuste objekat uz pratnju obezbeđenja.

 

 

BONUS VIDEO

Milan Kalinić u emisiji Realna priča

 

makonda-tracker