istorija mode

Simbol moći, bogatstva i ženske snage: Zlatna haljina Liz Tejlor u "Kleopatri" zaslužuje sopstveno poglavlje u udžbeniku

0

Napravljeno je 26.000 kostima za film "Kleopatra", ali nijedan, ne samo u ovom ostvarenju nego u istoriji kinematografije, ne može da se uporedi s haljinom koju je Elizabet Tejlor noslia kada je u ulozi egipatske kraljice ušla u Rim

Čuvena zlatna haljina Elizabet Tejlor u filmu 'Kleopatra' (1963)
Čuvena zlatna haljina Elizabet Tejlor u filmu "Kleopatra" (1963)foto: g90 / Zuma Press / Profimedia

Film "Kleopatra" iz 1963. legendaran je u istoriji kinematografije koliko i egipatska kraljica na čijem je životu zasnovan u istoriji čovečanstva.


Za snimanje je izgrađeno čak 78 setova, jedan je od najskupljih ikada sa uložen 44 miliona dolara iako je isprva planiran budžet od dva miliona, obeležila ga je afera i ljubavna priča Ričarda Bartona i Elizabet Tejlor, koja je tada postala prva glumica koja je dobila honorar u visini milion dolara, ona se izborila i radila okom snimanja imala pneumoniju i išla na traheotomiju...


Da bi bila snimljena "Kleopatra", napravljena su čak 26.000 kostima, ali samo bez sumnje neće moći da bude zaboravljen u popularnoj kulturi i izaziva strahopoštovanje na prvi pogled.

U pitanju je, naravno, haljina koju je Liz Tejlor nosila u ulozi Kleopatre.


Glumica je tokom snimanja promenila više od 65 kostima, uglavnom zavodljivih, senzualnih i raskošnih, a najpoznatija je zlatna haljina koju Kleopatra nosi kad ulazi u Rim i kada lišava sebe života.

Kada je trebalo da stigne u Rim, filmska Kleopatra je želela da ostavi poseban utisak jer je predstavljala Egipat, i to u pratnji Cezariona, sina kog je dobila s Julijem Cezarom, pa je odabrala odeću koja predstavlja njenu moć.

 

Ušavši u monumentalnoj kočiji sa statuom sfinge, ona je zavela i Rimljane i Marka Antonija.

 

Elizabet Tejlor u ulozi Kleopatre
Elizabet Tejlor u ulozi Kleopatrefoto: EPA/STR BLACK AND WHITE ONLY

Zlatna haljina Elizabet Tejlor u "Kleopatri"


Da bi bila izrađena tako posebna haljina, bio je neophodan dizajn kakav ranije nije viđen, a dizajnerski tim, koji su činili Ajrin Šaraf, Vitorio Novareze i Renije odlučili su se za kreaciju s aksesoarom za glavu koji podseća na feniksa.

1 / 6 Foto: Twentieth Century Fox Film Corpo / Christophel Collection / Profimedia

Ova mitska ptica prikazana je i na ogrtaču koji prekriva 24-karatno zlato, ređano u tankim zlatnim trakama i hiljadama perli koje oblikuju krila ptice. Bilo je tu i oblika perja, obilje zlatne boje, a Elizabetino prelepo lice i torzo izranjali su iz tog zlata uokvireni sjajem.

Film "Kleopatra" dobio je četiri Oskara, a veruje se da je zlatna haljina koju je nosila Elizabet Tejlor bila jedan od glavnih aduta da ovo priznanje pripadne i u kategoriji kostima.

 

Čuvena zlatna haljina Elizabet Tejlor u filmu 'Kleopatra' (1963)
Čuvena zlatna haljina Elizabet Tejlor u filmu "Kleopatra" (1963)foto: Twentieth Century Fox Film Corpo / AFP / Profimedia

Zlatni ograč koji je slavna glumica nosila prodat je, inače, 2012. na aukciji za 59.365 dolara.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Šta je Elizabet Tejlor jela kod Tita?

 

makonda-tracker