predivna

DECENIJAMA je bila skrivena od sveta: "Srećna" haljina Elizabet Tejlor u kojoj je doživela iznenađenje svog života

0

Diorova oskarovska haljina Elizabet Tejlor bila je pravo modno čudo, a onda je godine provela skrivena u koferu.

Elizabet Tejlor sa svojim Oskarom
Elizabet Tejlor sa svojim Oskaromfoto: UPPA/Photoshot / Avalon / Profimedia

Slavna glumica Elizabet Tejlor bila je (a i danas je) jedna od najvećih ikona Holivuda u svakom smislu! Neustrašiva, nepokolebljiva, a u modnom smislu — ispred i iznad svog vremena.

 

Elizabetin burni život mešao se i sa njenim profesionalnim dostignućima, a kada je dobila nominaciju za film Butterfield 8, nije verovala da će uspeti kući da ponese Oskara, baš zato što je u to vreme njen život vrveo od skandala, pa je, podsetimo, u to vreme, iako je bila u braku s Edijem Fišerom, kog je "preotela" Debi Rejnolds, ipak završila u vezi s Ričardom Bartonom!

 

Njen brak je preživeo tu aferu, a ona je bila uverena da Oskar ne ide u njene ruke. Ipak, osećaj ju je prevario, te se popela na binu, pomalo slabo, jer se oporavljala od teške upale pluća u tom trenutku.

 

Ipak, Elizabet je čvrsto verovala da joj je samo jedna stvar donela sreću prilikom osvajanja zlatnog kipa za kojim glumci žude: haljina.

 

 

Oskarovska haljina Elizabet Tejlor

 

Elizabet Tejlor nosila je haljinu s Diorovim potpisom, iz kolekcije za 1961. godinu, potpuno božanstvenu, od šifona i svile, sa divnim floralnim motivima.

 

Etiketa haljine Elizabet Tejlor
Etiketa haljine Elizabet Tejlorfoto: KerryTaylorAuctions / BNPS / Profimedia

Gornji deo, s ušivenim korsetom, nadovezivao se na voluminoznu suknju, koju su krasili motivi cveća i insekata sa prelepim vezom.

 

Svoju srećnu haljinu Elizabet je nosila sa sobom svuda, a ona je par godina kasnije svojoj prijateljici En dopustila da uzme garderobu koju želi za sebe. En je uzela Diorovu haljinu, a onda je 2022. godine ta divna kreacija završila na aukciji kuće Keri Tejlor.

 

Oskarovska haljina Elizabet Tejlor na aukciji
Oskarovska haljina Elizabet Tejlor na aukcijifoto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

U tom momentu, nije nošena decenijama, a prodata je za 250 hiljada funti.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

Skandal sa dodele Oskara

 

makonda-tracker