"zatvorila sam pun krug"

Smrti, misterije, bol i propale ljubavi: Tragična priča sestara koje su pretile da svrgnu Sindi, Naomi i Lindu s trona

0

Već kao tinejdžerke šetale su pistom sa živim legendama modelinga, a onda su počele paklene godine. Danas je među živima samo jedna od slavnih sestara, a ona je proživela mnogo bola dok nije pronašla svoj mir.

Niki Tejlor na pisti na Nedelji mode u Njujorku 1995. godine
Niki Tejlor na pisti na Nedelji mode u Njujorku 1995. godinefoto: Timothy A. CLARY / AFP / Profimedia

Tokom devedesetih, jedno od najpoznatijih lica na svetu bila je američka manekenka Niki Tejlor, koju su nazivali "malom Sindi", zbog njene sličnosti sa Sindi Kraford.


U svet modelinga je ušla s 13 godina, a već s 15 se fotografisala za Vogue i izgradila veliku karijeru. Međutim, nije u svemu tome bila sama.

 

Nikina mlađa sestra Krisi, rođena tri godine posle nje, od malih nogu se divila svojoj sestri i želela da pođe njenim stopama.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Niki Taylor (@nikilovesu)

 

Već s 11 godina je počela da ide na snimanja s Niki, a povremeno bi fotografi odlučili da se ona pridruži starijoj sestri ispred objektiva.

 

To joj je otvorilo vrata sveta modelinga zahvaljujući ranom uspehu starije sestre Tejlor, pa je Krisi još kao mala devojčica išla na prestižne modne revije i uskoro i sama dobila priliku da prošeta pistom. Sklopila je ugovor s modnom agencijom IMG i time je počela njena vrtoglava karijera.

Štaviše, 13 godina je na Nedelji mode u Milanu hodala rame uz rame s Naomi Kembel, Kristi Tarlington i Klaudijom Šifer!

 

 

Nakon što je preko noći postala senzacija, Krisi je počela da dobija poslove i da radi nezavisno od starije sestre Niki, pa je kao tinejdžerka izgradila impresivnu biografiju.


Fotografisala se za Elle, italijansko izdanje magazina Glamour, YM, Cosmopolitan i Vogue, a ukupno se 13 puta pojavila na naslovnim stranama.


Bilo je jasno da su sestre Tejlor budućnost svetske mode.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Niki Taylor (@nikilovesu)


U međuvremenu je Niki, sa samo 18 godina, zatrudnela tokom veze s bivšim sportistom Metom Martinezom, udala se za njega u Las Vegasu posle tri meseca veze i uskoro donela na svet blizance Džejka i Hantera. Imala je težak porođaj i dugo se oporavljala, a u međuvremenu je pstala zavisna od lekova protiv bolova.


Pomislila sam "O, moj Bože, pa ja sve mogu da radim na ovome!" – rekla je u jednom intervjuu.

Smrt Krisi Tejlor


Ipak, njen brak se uskoro raspao, kada je imala samo 20 godina, a baš kada je počela da se vraća normalnom i stabilnom životu – dogodila se tragedija. Drugog jula 1995. godine je otišla na Floridu, u porodični dom u kom su Krisi i ona odrastale, i na podu zatekla svoju 17-godišnju sestru Krisi bez znakova života.

 


Nakon što je bezuspešno pokušala da oživi Krisi, u tome nije uspela ni hitna pomoć, pa je njeno telo prevezeno u bolnicu, gde su lekari mogli samo da konstatuju smrt manekenke.


Koliko je poznato, Krisi Tejlor je imala alergije i simptome gornjih delova respiratornog sistema, zbog čega je koristila pumpicu Primatene. Iako epinefrin u njoj može da izazove artimiju, nije moglo da se utvrdi da li je tinejdžerka koristila lek u satima koji su prethodili tragediji.


Kao zvanični uzrok smrti naveden je akutni napad astme s komplikacijama zbog iznenadne aritmije. Međutim, nije poznato da je Krisi ranije imala astmu niti bilo kakve srčane probleme.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @90s_models_


Zbog toga je porodica Tejlor angažovala nezavisne stručnjake da prouče uzorak tkiva Krisinog srčanog mišića, a njihov zaključak je da je devojka najverovatnije preminula od retke bolesti po imenu aritmogena kardiomiopatija.


Najveća tragedija i gubitak u mom životu je to što sam ostala bez sestre – rekla je Niki kasnije u intervjuu koji je dala Opri Vinfri. – Bile smo veoma bliske. Radile smo zajedno. Sve smo radile zajedno. Mnogo mi nedostaje.

Život Niki Tejlor posle smrti sestre Krisi


Posle gubitka mlađe sestre, Niki se vratila lekovima protiv bolova i priznaje da je samo želela da umrtvi osećanja koja su umela da je preplave.


Ipak, sve vreme je nastavljala da se bavi svojim poslom istim intenzitetom, a vremenom je uspela da pobedi zavisnost.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Niki Taylor (@nikilovesu)


Tu, međutim, nije bio kraj traumama u porodici Tejlor. Šest godina nakon Krisine smrti, Niki je umalo umrla u saobraćajnoj nesreći, nakon što se vozilo kojim je upravljao njen prijatelj zabilo u banderu jedne kišne noći.


Doktori su mi rekli da je sigurnosni pojas pocepao moju jetru napola i da sam imala unutrašnje krvarenje – ispričala je manekenka, kojoj je tada probijeno i jedno plućno krilo.


Tokom 24 sata je imala tri operacije, a na poslednjoj je nakratko bila mrtva i medicinsko osoblje jedva ju je oživelo nakon kliničke smrti. Naredne tri godine je imala još 50 operacija i u leđa su joj ugrađene dve čelične šipke.


Posle svega – vratila se lekovima protiv bolova, a potom se ponovo posvetila odvikavanju, za koje kaže da je bilo "kao skidanje s heroina".

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Niki Taylor (@nikilovesu)


Odlučna da sa svojim sinovima započne novi život, preselila se u Tenesi, gde je uskoro započela vezu s kantri zvezdom Kitom Urbanom, današnjim mužem holivudske dive Nikol Kidman. Veza je bila intenzivna, voleli su se ludo, posvetili jedno drugom tetovaže na kojima je pisalo amor vincit omnia ("ljubav sve pobeđuje"), a Niki se pojavila u Kitovom spotu za pesmu "Somebody Like You".


Međutim, posle dve godine je usledio raskid jer su oboje bili prezauzeti i nikada nisu uspevali da nađu vreme jedno za drugo.

Iste godine kada se Urban oženio Nikol Kidman – 2006. godine – Niki je rekla "da" Barniju Lamaru, vozaču koji se takmičio u NASCAR-u, posle samo nekoliko meseci veze.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Niki Taylor (@nikilovesu)


S njim je dobila ćerku Sil i sina Reksa, s kojima danas vodi miran i spokojan život o kakvom je oduvek sanjala.


Što se tiče posla, povremeno se vraća modnim pistama, a rado i često pozira u reklamnim kampanjama.


Dopada mi se to kako sam zatvorila pun krug – rekla je za Harper's Bazaar jednom prilikom. – Mnogo se smejem. Fokusirana sam na ono pozitivno. I uživam u svakom trenutku.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Manekenka Nevena Stamenković o depresiji

 

makonda-tracker