"zagrizla sam kao buldog!"

Ponavljali su da je RUŽNA, ali nije odustajala: Kako se najčudnija lepotica 90-ih izborila za mesto pored Naomi i Sindi?

0

"Zagrizla sam kao buldog", seća se manekenka koja je ceo život posvetila tome da postane manekenka iako su je sve agencije odbijale i baš niko joj nije davao šansu

Kristen Mekmanami danas ima 59 godina i još uvek ostavlja bez daha na pisti
Kristen Mekmanami danas ima 59 godina i još uvek ostavlja bez daha na pistifoto: Valerio Mezzanotti / Shutterstock Editorial / Profimedia

U vreme kada su modnim pistama "žarile i palile" Naomi Kembel, Sindi Kraford, Klaudija Šifer i Kristi Tarlington, nisu bili toliko popularni modeli androginog izgleda. Ipak, najlepše žene devedesetih neretko su ostajale u senci svoje koleginice koja je izgledala upravo tako i koja je predstavljala pravu avangardu.


Komentari o njenoj lepoti išli su od izraza beskrajnog divljenja do čuđenja otkud ona u modelingu.

 

Mogli su se pročitati komentari da ona izgleda kao vanzemaljac, a i sama je tvrdila da je sebi kao "Marsovka zavisna od droge" , postojale su rasprave o tome je li prelepa i ružna, treba li da bude na pisti pored najlepših žena tog vremena, a jedno je sigurno – njena pojava označila je kraj konvencionalne lepote u modnoj industriji.

 

Kirsten Mekmanami na pisti 1992.
Kirsten Mekmanami na pisti 1992.foto: Pierre GUILLAUD / AFP / Profimedia

U pitanju je nestvarna Kristen Mekmanami.


Ko je Kristen Mekmanami?


Rođena je u Istonu, u Pensilvaniji, u decembru 1964. godine, kao treće od sedmoro dece u irsko-američkoj porodici.

Imala je odlične ocene i bila posvećena učenju, a odrastala je kao meta vršnjačkog nasilja. Deca su je zvala Skelet, a to nije sprečilo Kristen da o svom izgledu ima visoko mišljenje i mašta o manekenskoj karijeri.


Nakon što je završila srednju školu, upisala je koledž, ali je ubrzo odustala jer je želela samo da postane model. Išla je od agencije do agencije, slala svoje fotografije, pokušavala i svi su joj ponavljali isto – ne, ne, ne.


Odbili su me svi. Ali ja sam bila opsednuta! To je bilo jedino što sam želela da radim, i žudela sam to da radim. Bila sam kao buldog, zagrizla sam i visila zakačena zubima – ispričala je svojevremeno Kristen.


Nakon što je srela agentkinju Ajlin Ford i podelila s njom svoju želju da postane manekenka, ona joj je dala savet da ode na estetske operacije ako je to njen cilj. Kristen, međutim, to nije učinila i nastavila je da se bori za svoje mesto u modnoj industriji i na kraju je uspela da dođe do ugovora s jednom agencijom.

 

Kristen Mekmanami na reviji brenda Versace  1995.
Kristen Mekmanami na reviji brenda Versace 1995.foto: PIERRE VERDY / AFP / Profimedia

To joj je pomoglo da se dočepa Pariza i počne da pozira i šeta pistom, a samo nekoliko godina kasnije bila je jedna od manekenki agencije Elite Model Management i potom Ford Models, koje brinu o karijerama najlepših žena planete. Od 1985. do 1998. radila je za vodeće svetske brendove, uključujući Versace, Armani, Valentino, Dior, Dolce & Gabbana, Jean Paul Gaultier, Moschino...

Veliki uticaj na njenu karijeru imali su slavni fotograf Piter Lindberg, čiji je postala "eksluzivac", i čuveni dizajner Karl Lagerfeld, koji joj je postao mentor.


O lepoti, međutim, nikada nije imala previsoko mišljenje, pa je to koliko zarađuje, a danas ima bogatstvo od oko 10 miliona, smatrala preteranim.

 

Kristen Mekmanami na Lagerfeldovoj reviji 1996.
Kristen Mekmanami na Lagerfeldovoj reviji 1996.foto: Gérard JULIEN / AFP / Profimedia

Mislim, ja sam preskupa i precenjena jer je lepota nešto sa čime se rađaš, ali onda od nje možeš da zaradiš toliko novca... Na slici je važno samo ono što vidiš, ali ono što je unutra je mnogo važnije – rekla je u intervjuu za I-D 1993.


Nikada nije verovala da je lepotica na konvencionalan način, ali je smatrala da je njena različitost nešto vredno pažnje.


Mislim da izgledam kao Marsovka zavisna od droge i mislim da je to seksi – rekla je u pomenutom intervju i našalila se da će uskoro svi želeti da izgledaju kao ona. – Stvarno je tako, a sada svi počinju da veruju u to. Sindi Kraford, čuvaj se! Uskoro će i ona biti vrlo mršava, znam to, ošišaće se, smanjiće grudi...

 

Kristen Mekanami i danas je veoma cenjeno ime u modelingu
Kristen Mekanami i danas je veoma cenjeno ime u modelingufoto: Marechal Aurore/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Od ranih devedesetih bila je s vlasnikom jednog pariskog noćnog kuba Iberom Bukobzom, s kojim je 1994. dobila ćerku Lili, koja je danas poznata manekenka.

 

Ova veza se, ipak, raspala, a Kristen se potom 1997. udala za modnog fotografa Majkla Oldridža. Venčanje je bilo raskošno, venčanju je kreirao Lagefeld, aksesoar za kosu napravio je slavni Filip Trejsi, Naomi Kembel je bila deveruša...

 

Par je potom dobio ćerku i dvojicu sinova, a Kristen je 1998. odlučila da se udalji od modnog sveta i fokusira na svoju porodicu.

 

 

Vratila se tek 2004. i od tada rada povremeno, pažljivo birajući projekte u kojima će učestvovati jer sada to može sebi da priušti.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Srpska manekenka nosila PRADA reviju

 

makonda-tracker