bila je u užasnom stanju

Ovaj gest Elizabete II rekao je sve o njenom odnosu sa Čarlsom: Jedan sinovljev poziv promenio je čvrstu odluku kraljice

0

Iako se decenijama spekulisalo da kraljica nije bliska s prestolonaslednikom i da nemaju tipičan odnos majke i sina, u trenutku kada joj je bilo najteže ona je zbog njega odlučila da uradi nešto za šta joj je trebalo mnogo snage

Kraljica Elizabeta II i kralj Čarls III, tada princ od Velsa
Kraljica Elizabeta II i kralj Čarls III, tada princ od Velsafoto: EPA PHOTO AP POOL / ALASTAIR GRANT

Kralj Čarls III je, usled svoje borbe protiv raka, koji mu je otkriven tokom operacije uvećane prostate koju je imao u januaru, privremeno prinuđen da odmori od svojih kraljevskih dužnosti.


On se povremeno oglašava, uglavnom povodom važnih datuma i da bi se zahvalio javnosti na lepim željama, a mnogi komentarišu da je ovo veliki udarac za čoveka koji je tako dugo čekao da stupi na tron.


Čarls je krunisan 6. maja 2023. godine, dok je kralj postao u septembru 2022, nakon smrti njegove majke kraljice Elizabete II, sa čak 73 godine. Prestolonaslednikom je proglašen davne 1948, kada je imao samo četiri nedelje.

Komplikovan odnos kralja Čarlsa i kraljica Elizabete često je bio tema u medijima, a oni su se uvek jedno prema drugom ophodili s velikim uvažavanjem. Navodno je ona pratila i poslednji put kad smo ih videli zajedno na balkonu Bakingemske palate, a sve je obeležila pomalo dirljiva scena.


Istoričar Vesli Ker pričao je, naime, u serijalu Secrets of the Royal Palaces, koji snima britanski Channel 5, o poslednjem izlasku Elizabete II na čuveni balkon, na kom je navodno ne bismo ni videli da nije bilo njenog najstarijeg sina.

 

Britanska kraljevska porodica na balkonu Bakingemske palate
Britanska kraljevska porodica na balkonu Bakingemske palatefoto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia Similar

Poslednji izlazak kraljice Elizabete pred narod


Poslednjeg dana obeležavanja njenog Platinastog jubileja, kraljica se navodno nije osećala dobro i želela je to da sakrije od sveta, zabrinutog za njeno stanje u tako poznim godinama. Ona se nešto ranije nije pojavila na Derbiju, poznatoj konjičkoj trci koju je obožavala, kao ni večernjoj zabavi u Palati.


Umesto toga je odlučeno da Elizabeta ode u Vindzor da se odmori.


Bila je u zdravstvenom stanju koje je uznapredovalo i bilo joj je veoma teško da izdrži – objasnio je Vesli Ker.

 

Kraljica Elizabeta II s krunom
Kraljica Elizabeta II s krunomfoto: EPA-EFE/ADRIAN DENNIS / POOL

Ona nije želela da se pojavi pred narodom u takvom stanju, ali njen sin je, dirnut ljubavlju prema kraljevskoj porodici koju je osetio, navodno zamolio Elizabetu da pozdravi okupljene ispod balkona.


Došla je tek kada ju je Čarls pozvao iz kraljevske lože i rekao: "Mama, znaš, ovde je ogroman broj ljudi, atmosfera je divna, postoji li ikakva šansa da uspeš?" – otkrio je Ker.

Međutim, kako je otkriveno u knjizi "Naš kralj" kraljevskog biografa Roberta Džobsona, dogovoreno je da helikopterom kraljica dođe od zamka Vindzor do Bakingemske palate i koristi invalidska kolica, skrivena tako da niko ne primeti da je u njima. Međutim, u svoj drečavom zelenom kompletu sa šeširom, ustala je iz kolica, oslanjajući se na štap.


Neočekivano, ona je stupila pred Britance i nastala je erupcija oduševljenja.

 


Kraljica Elizabeta se pojavljivala na tom balkonu od kasnih 20-ih, kao kraljeva unuka – dodao je on. – Nismo ni slutili da je ovo poslednji put da ćemo je videti na njemu. Veliki trenutak.


– Vrhunac Platinastog jubileja bio je videti kraljicu na tom balkonu i mogli ste da vidite emocije ispisane na njenom licu – istakla je Afua Ašempong-Hagaj, dopisnica za kraljevske teme. – Mislim da joj je bilo drago što je uspela da vidi svoje ljude poslednji put.

 

Kralj Čarls III, tada princ od Velsa, izvodi kraljicu Elizabetu II na balkon
Kralj Čarls III, tada princ od Velsa, izvodi kraljicu Elizabetu II na balkonfoto: BBC, Youtube Printscreen

Kako je naglasila kraljevska biografkinja Emili Endruz, kraljica je osećala dužnost da dođe u London, ali ne samo to, već je i "Čarls želeo da kraljica vidi koliko je voljena".

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kraljica Elizabeta bila stidljiva!

 

makonda-tracker