nisu krile šta misle jedna o drugoj

Od nervoze je skinula karmin, doterivala se ceo dan: Kako je izgledao jedini susret kraljice Elizabete i Merilin Monro?

0

Engleska kraljica i slavna glumica razgovarale su nekoliko minuta, a obe su kasnije otvoreno pričale o tome kakav je utisak na njih ostavio ovaj susret

Susret kraljice elizabete ii i merilin monro 1956. godine
Susret kraljice elizabete ii i merilin monro 1956. godinefoto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Pokojna kraljica Elizabeta II imala je priliku da upozna mnoge svetske lidere i važne društvene figure koje su obeležile 20. i 21. vek, ali jedan od njenih "najzvezdanijih" susreta bio je onaj s filmskom divom Merilin Monro.


Malo je poznato da su nekadašnja kraljica Velike Britanije i fatalna žena holivudskog filma rođene iste godine, štaviše, sa samo nekoliko nedelja razmaka.


Elizabeta II došla je na svet 21. aprila 1926, dok je Merilin Monro rođena kao Norma Džin Mortenson 1. juna iste godine.


Iako su na prvi pogled njih dve bile mnogo različite, obe su važile za neustrašive, odvažne i žene koje su, na svoje načine, obeležile jednu epohu, a malo je poznato da su one imale priliku da se upoznaju.

 

Tokom leta 1956. godine, Meriolin Monro provela je četiri meseca u Britaniji, gde je snimala film "Princ i igračica" sa serom Lorensom Olivijeom. Navodno je tada bila vrlo ushićena jer je u blizini kraljevske porodice.


Njen san je bio da ode na čaj u Bakingemsku palatu, a to je bio jedan od njenih zahteva – piše autorka knjige "Kad je Merilin srela kraljicu" Mišel Morgan.

 


Međutim, poziv za čaj nikad nije dobila, ali jeste srela Elizabetu II pri kraju svog boravka u Engleskoj, 29. oktobra 1956.


Kako je pisao Town and Country, ovaj susret bio je vrlo važan za Merilin, koja nije došla na snimanje filma na dan kad je trebalo da sretne englesku kraljicu, već je umesto toga provela ceo dan doterujući se kako bi ostavila utisak.


Iako je propisani dres kod bio "konzervativan", Merilin je odlučila da ponese dekoltiranu haljinu od zlatnog lamea, potpuno pripijenu uz telo, s tankim bretelama, a uz sebe je imala i odgovarajući ogrtač. Ponela je i dugačke rukavice, sandale s platfmom i navodno provela mnogo vremena praveći frizuru.

 


Na upoznavanje s kraljicom stigla je u društvu tadašnjeg supruga Artura Milera i fotografa Miltona H. Grina, a kako je bila poznata po tome što uvek i svugde kasni – nedeljama su svi brinuli hoće li glumica, u skladu s protokolom, doći u u londonski Empire Theatre pre Elizabete. I uspela je!

 

Uplašena, ali vrlo uzbuđena, Merilin je ohrabrena kada su je ispred bioskopa sačekali obožavaoci i uzvikivali njeno ime. Nakon što je stigla, sa ostalim poznatim ličnostima se poređala u vrstu i čekala, da bi se potom pojavila kraljica Elizabeta u društvu svoje mlađe sestre princeze Margaret.


Nakon što je kraljica prišla glumici, nakratko ju je "premerila", piše Morganova, a Merilin je potom pruižila ruku Elizabeti i blago se poklonila.


Njih dve su ćaskale nekoliko minuta, a među temama je bilo to što su u tom trenutku bile komšinice i kraljičin voljeni Vindzor – piše Mišel Morgan.

 

Obožavamo ga! – navodno je rekla glumica o Vinzoru. – Pošto smo dobili dozvolu, moj muž i ja vozimo bicikl u Velikom parku.


Kasnije te večeri, kada je krenula kući, novinari su pitali Merilin Monro šta misli o kraljici, a ona nije krila da je utisak pozitivan.


Kraljica ima veoma toplo srce – istakla je ona. – Ona zrači ljubaznošću. Pitala me je kako mi se dopada život u Vindzoru, a ja sam rekla: "Šta?", da bi mi ona odgovorila da, pošto sam u Englefild grinu, kod Vindzora, to nas čini komšinicama. Rekla sam joj da Artur i ja idemo da vozimo bicikle u parku.


Šta je kraljica Elizabeta II, s druge strane, mislila o Merilin Monro? Kako je 1961. godine pisao jedan britanski list, ona se neimenovanoj prijateljici poverila o tome kako je ona videla glumicu.


Navodno je rekla: "Mislila sam da je gospođica Monro vrlo ljubazna osoba. Ali bilo mi ju je žao jer je bila tako neervozna da je potpuno olizala svoj karmin". Snimci ovog događaja to potvrđuju, jer se Merilin na njima oblizuje dok čega da kraljevska porodica stigne do nje – piše Mišel Morgan.

 

BONUS VIDEO

Dirljiv gest kraljice Elizabete u čast princezi Dajani

 

makonda-tracker