poginuo je na jeziv način

Elizabeta ga odvojila od NAJVEĆE LJUBAVI, pa stradao pred 30.000 ljudi: Ovaj princ imao je tragičniju priču nego Dajana

0

Životna priča zgodnog mladića kog danas neretko nazivaju "onaj drugi princ Vilijam" bila je kratka, turbulentna, a završila se na strašan način

Princ vilijam od glostera poginuo je u 31. godini
Princ vilijam od glostera poginuo je u 31. godinifoto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Britanska kraljevska porodica najpoznatija je na svetu, a njenu istoriju obeležile su mnoge zanimljive, uzbudljive, tople, romantične, ali i bolne i tragične priče.


Najpoznatija danas svakako je ona o princezi Dajani, a jedna od najpotresnijih je priča o "izgubljenom princu" Džonu, koji je preminuo kao dečak.


Danas je gotovo zaboravljen još jedan član porodice koji je bio obožavan u britanskom narodu, a život je izgubio iznenada i mlad. Oni koji ga pominju, obično ga zovu – "onaj drugi princ Vilijam".

 

U pitanju je princ Vilijam od Glostera, unuk kralja Džordža V i brat od strica kraljice Elizabete II. U momentu kada je došao na svet, Vilijam je bio četvrti u redu za presto.

 

  • Ko je bio "drugi princ Vilijam"?

 


Rođen je 18. decembra 1941. godine, kao sin princa Henrija, vojvode od Glostera, i Alis, vojvotkinje od Glostera i ćerke vojvode od Baklua. Kršten je u privatnoj kapeli u zamku Vindzor, a odrastao je uz Elizabetu II, buduću kraljicu, kojoj je bio paž na njenom venčanju s princem Filipom.


Detinjstvo je proveo najpre u Northemptonširu, a potom u Australiji, gde je njegov otac služio sredinom četrdesetih. Po povratku u Englesku, obrazovao se u prestižnim ustanovama, uključujući Iton i Kembridž, a izvesno vreme je studirao američku istoriju i političke nauke na Stenfordu.

 

  • Imao je karijeru kakvu drugim prinčevima nisu dopuštali


Zatim se Vilijam vratio u domovinu i radio u kompaniji Lazard Ltd i pridružio se Kancelariji Komonvelta, zbog čega je poslat u Lagos, pa u Tokio. Zanimljivo je da je bio tek drugi član uže britanske kraljevske porodice koji je radio kao svaki drugi građanin, u biznisu ili diplomatiji. Za razliku od ostatka porodice, s roditeljima je imao vrlo bliske odnose.

 


Ona je ljudsko biće i mora da ima mane – rekao je princ Vilijam jednom prilikom o svojoj majci, a svoju naklonost prema ocu je opisivao kao "zaraznu".


Roditelji su mu navodno dali mnogo slobode dok je odrastao, što njegovi rođaci nisu dobijali u strogom aristokratskom sistemu.

 

  • Najveća ljubav mu je – zabranjena


Nikada se nije ženio, ali je imao vrlo javnu i medijski ispraćenu vezu s manekenkom i bivšom stjuardesom Zuzi Starklof, Mađaricom koja je pobegla u Ameriku i potom postala instruktorka letenja. Iza sebe je imala brak s Edom Starklofom, a posle razvoda se preselila u Tokio, gde je srela zgodnog britanskog princa. Vilijam ju je nazivao svojom "Pepeljugom".


On je bio pravi muškarac – kasnije je pričala Zuzi, na koju javnost nije gledala s odobravanjem jer je bila pet godina starija od princa i razvedena žena.

 


Veoma muževan... Veoma strastven. I zreo za svoje godine – rekla je ona.


Princ je bio očaran Zuzi, pa je pisao roditeljima kako bi ih pitao kako bi se osećali ako bi joj predložio brak. Tada je doživeo prvo razočarenje u kraljevskoj porodici, jer su roditelji njegovu izabranicu ocenili kao "nepodobnu", a njihovom braku se protivila cela porodica, uključujući, tada već kraljicu, Elizabetu II. Svi su strepeli od reakcije javnosti i da će se ponoviti istorija kontroverzi, kao s kraljem Edvardom VIII i bivšom glumicom Volis Simpson, koja je dovela do njegova abdikacije, ili sa danas čuvenom pričom o princezom Margaret i Piterom Taunsendom.


Princeza Margaret, njegova sestra od strica, koja je i sama završila slomljenog srca zbog života u kraljevskoj porodici, posavetovala je princa Vilijama da "sačeka malo" i da "vidi kako će sve izgledati" nakon što se vrati u Britaniju.

 

 

  • Nagli kraj karijere i strašna smrt princa Vilijama od Glostera


Prinčeva diplomatska karijera završila se zbog narušenog zdravlja njegovog oca, koji je imao više moždanih udara 1970. godine. Vilijam nije imao drugog izbora nego da podnese ostavku i vrati se kući da bi brinuo o porodičnom imanju i obavljao dužnosti princa.

 

Međutim, život mu ipak nije namenio da ispuni ove planove porodice. Samo dve godine kasnije, dok je učestvovao na međunarodnom letačkom takmičenju Goodyear International Air Trophy, njegov avion je udario u drvo. Usled toga je letelici odsečeno krilo, a avion se prevrnuo i pao na zemlju i zapalio se.


Sve se dogodilo pred 30.000 ljudi, a vatrogasci su čak dva sata pokušavali da savladaju požar. Tela poginulog princa Vilijama i pilota Virela Mičela identifikovana su tek sutradan, i to uz pomoć stomatoloških kartona.

 


Njegov otac princ Henri bio je još uvek veoma lošeg zdravlja, pa sutra nije znala kako da mu saopšti da im je sin poginuo, i to na tako brutalan način. U svakojim memoarima je kasnije priznala da je moguće da je njen muž tragične vesti saznao gledajući televiziju.


Princ Vilijam sahranjen je na Kraljevskom groblju na imanju Frogmor, uz zamak Vindzor.

 

BONUS VIDEO

Kako je Elizabeta II zaustavila Hitlera?

 

makonda-tracker