objašnjenje

Da li i koji članovi kraljevske porodice mogu budu uhapšeni? Oni su na Ostrvu polubožanstva, ali nisu (svi) pošteđeni

0

Jeste li znali da je ćerka kraljice Elizabete u dva navrata imala probleme sa zakonom i da je prva članica porodice koja je priznala odgovornost?

Britanska kraljevska porodica
Britanska kraljevska porodicafoto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Britanska kraljevska porodica bez sumnje je najpoznatija familija na svetu.


Ne postoji stroga formalna definicija ko jeste ili nije član, iako su objavljene različite liste u kojima se navodi ko je sve deo porodice, a neke od njih potpisuju i tzv. Kraljevske kuće Ujedinjenog Kraljevstva.


U središtu je, naravno kralj Čarls III, a potom se po hijerarhiji ređaju njegovi bližnji i dalji članovi porodice.

Povlasice kraljevske porodice


Nju čine ljudi koji uživaju u brojnim povlasticama, ali imaju i prateće kraljevske dužnosti.

 

Princ Vilijam, Kejt Midlton, Megan Markl i princ Hari
Princ Vilijam, Kejt Midlton, Megan Markl i princ Harifoto: EPA-EFE/STRINGER

Samo neki od benefita su to što "radni članovi" žive u istorijski značajnim vilama i palatama, imaju brojne luksuzne rezidencije širom Ostrva, kralj ne plaća račune, slobodno se služe neprocenljivom kraljevskom kolekcijom nakita, Vlada pokriva veliki deo njihovih troškova...


Ali to ne znači da im je dopušteno da rade baš sve što požele, zar ne?

 

Mogu li članovi kraljevske porodice da odgovaraju pred zakonom?


Pakistanski portal The News International, najveći tamošnji medij na engleskom jeziku, pre nekoliko dana je objavio članak naslovljen "Šta bi se desilo ako bi princ Vilijam počinio ozbiljan zločin?", koji je privukao mnogo pažnje na društvenim mrežama. To nas je podstaklo da se zapitamo da li uopšte i koji članovi britanske kraljevske porodice mogu da završe iza rešetaka.

 

Britanska kraljevska porodica
Britanska kraljevska porodica foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Portal Wales Online bavio se 2021. godine detaljno ovim pitanjem, a u njemu je navedeno da kraljica Elizabeta II, koja je tada bila na čelu države, ima imunitet kao suveren Ujedinjenog Kraljevstva. Trebalo bi da isto važi za njenog naslednika i aktuelnog kralja Čarlsa III.


Na zvaničnom sajtu kraljevske porodice ranije je stajalo da "iako se građanski i krivični postupak ne može pokrenuti protiv suverena kao osobe prema zakonu Ujednjenog Kraljevstva, kraljica vodi računa da osigura da su sve njene aktivnosti sprovode u skladu sa zakonom".

Međutim, dok kraljica nije mogla biti uhapšena i, verovatno danas ni kralj, drugi članovi kraljevske porodice mogu biti, osim ukoliko su sa suverenom, pisao je pre tri godine Wales Online.


Pitanje imuniteta je pokrenuto kada je princ Filip, suprug kraljice Elizabete, imao udes u Sandringemu pre nekoliko godina, a u tom slučaju nije bilo hapšenja.

 

Kraljica Elizabeta i princ Filip
Kraljica Elizabeta i princ Filipfoto: Owen Humphreys / PA Images / Profimedia

Princeza Ana, njihova ćerka, kažnjena je 2002. godine novčanom kaznom u visini od 500 funti i tu odštetu je platila nakon što je jedan od njenih pasa napao decu. Bila je prva članica kraljevske porodice koja je priznala krivicu za neko delo. Takođe je kažnjena sa 400 funti zbog prebrze vožnje svojim bentlijem, kada je vozila brzinom 93 mph na mestu na kom je dozvoljeno do 70 mph.


Njenoj ćerki Zari Tindal zabranjeno je da vozi šest meseci nakon što je uhvaćena zbog prebrze vožnje, od 91 mph.


Princ Endru, vojvoda od Jorka i najmlađi sin kraljice Elizabete, postigao je nagodbu u slučaju optužbe za seksualno zlostavljanje Virdžinije Đufre, pa ga je to poštedelo optužbi i samog suđenja koje je trebalo da počne krajem 2022.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Princ Vilijam sasvim drugačije shvata vladavinu


 

makonda-tracker