kakva priča!

Sedmorica muškaraca su je branila, ali se spasila SAMA: POKUŠAJ OTMICE princeze Ane bio je strašniji nego u filmu

0

Tabloidni novinar, bivši bokser, dvojica šofera i trojica policajaca pokušali su da zaustave muškarca koji je nasrtao na princezu Anu kako bi je kidnapovao, ali se na kraju ona spasila svojom mudrošću

Princeza Ana, ćerka kraljice Elizabete II 1973. godine
Princeza Ana, ćerka kraljice Elizabete II 1973. godinefoto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Oko osam sati uveče, 20. marta 1974. godine, princeza Ana, ćerka kraljice Elizabete II, sa svojim suprugom Markom Filipsom uputila se u Bakingemsku palatu nakon jedne dobrotvorne filmske projekcije.


Anina dvorska dama sedela je prekoputa para u limuzini označenoj kraljevskim simbolima, a s njima je bio i princezin lični telohranitelj – inspektor Džejms Volas Biton, specijalista Skotland jarda.


Dok je šofer vozio putem između Trafalgar skvera i Bakingemske palate, beli ford ga je pretekao i primorao da se zaustavi oko 200 metara od Palate. Iznenada je automobil stao, a iz njega je izašao čovek riđe kose i duge brade, držeći dva pištolja. Jurnuo je prema zadnjem delu limuzine.

 

Inspektor Biton, verujući da je u pitanju samo nezadovoljni vozač u užurbanom londonskom saobraćaju, svakako je izašao i krenuo mu u susret, a riđokosi muškarac mu je odmah pucao u desno rame.


Ispostavilo se da je u pitanju Ijan Bol, potencijalni kidnaper i da je tu s namerom da otme princezu Anu.

 

Princeza Ana i Mark Filips u automobilu 1973. godine, nekoliko meseci pre pokušaja otmice
Princeza Ana i Mark Filips u automobilu 1973. godine, nekoliko meseci pre pokušaja otmicefoto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Jedina ćerka kraljice Elizabete i princa Filipa u tom trenutku bila je jedna od najviđenijih žena sveta i, definitivno, uz kraljicu najvoljenija. Upravo se udala za Marka Filipsa, oficira nearistokratskog porekla, imala venčanje koje okupilo 2.000 zvanica, jahala je na Olimpijskim igrama, mediji su bili fascinirani njom. Zbog toga je bila primamljiva meta svima koji su ciljali na kraljevsku porodicu.


Ipak, u noći otmice, njoj je dodeljen samo jedan član obezbeđenja, koji ju je inače pratio na nezvaničnim putovanjima i tokom gradskih vožnji, a Palata je neoprezno najavila da će princeza Ana prisustvovati događaju.


Nakon što je Bol pucao u Bitona, pištolj mu se zaglavio. Svakako, on je prišao vratima, počeo da ih vuče i viče:


Otvori ili ću pucati.

 

Princeza Ana i Mark Filips trudili su se da drže vrata zatvorena, dok je dvorska dama otvorila vrata na jednoj strani kako bi pokušala da ispuzi. Biton je to iskoristio kao priliku da uskoči u automobil i postavi se između para i napadača, koji je utom pucao u automobil drugim pištoljem.

 

zvanični portret princeze ane i marka filipsa 1973. godine, nedelju dana pre njihovog venčanja
zvanični portret princeze ane i marka filipsa 1973. godine, nedelju dana pre njihovog venčanjafoto: STF / AFP / Profimedia

Pogodio je Bitona u ruku, a zatim ga pogodio i treći put.


Šofer Aleksander Kalnder potom je izašao napolje da se suoči s Bolom, a on ga je upucao u grudi.


Otvorivši vrata, Bol je zgrabio princezu Anu za podlakticu, dok ju je muž čvrsto stezao za struk.


Molim vas, izađite. Morate da dođete – rekao je napadač princezi.


Dok su je obojica vukla, kraljičinoj ćerki se haljina pocepala niz leđa, ali ona nije paničila. Umesto toga je s napadačem vodila nešto što je kasnije nazvala "vrlo iritantnim razgovorom".


Stalno sam govorila da ne želim da izađem iz auta i da neću izaći iz auta – rekla je kasnije princeza policiji.

 


Bio sam preplašen, ne stidim se da priznam – kazao je princezin suprug.


Utom su policajci počeli da pristižu, ali su bili oprezni jer je naoružani napadač stajao pored princeze. Policijski službenik Majkl Hils, koji je patrolirao u blizini kada je čuo komešanje, bio je prvi koji je prišao Bolu i dodirnuo mu rame, a napadač se okrenuo i odmah mu pucao u stomak. Dok je padao na zemlju, policajac je pozvao pojačanje.


Međutim, pre još policije, naišao je građanin Ronald Rasel, izvršni direktor jedne kompanije za čišćenje, koji se upravo vraćao s posla. Kako je bivši bokser, nije oklevao i odmah se ustremio ka njemu, a u pomoć mu je pritekao i vozač Glenmor Martin.

 

Tu se našao i novinar Daily Mail-a Džon Brajan Mekonel, koji je prišao Bolu i rekao mu:


Ne budi smešan, stari. Spusti pištolj.


Bol je, međutim, upucao i njega.

 


Bivši bokser ga je utom udario u glavu, a princeza je iskoristila priliku da se baci na kvaku vrata automobila i potpuno izašla iz njega. Misleći da ona pristaje da izađe, napadač se pomeio, da bi se princeza Ana bacila natrag u autobil kod muža i zatvorila vrata, a Rasel je zatim udario Bola i u lice.
U tom trenutku, već se skupilo više policajaca, pa je kidnaper u pokušaju počeo da trči. Uskoro je uhapšen.


Kasnije je otkriveno da je on pripremao otmicu dugo i da je ranije tog meseca iznajmio kuću u kojoj je planirao da drži pricnezu Anu zatočenu. Uskoro su se pojavili navodi da je on mentalno oboleo, da je želeo da je ozme samo zbog otkupnine, da je želeo da donira novac od otkupa Nacionalnoj zdravstvenoj službi...


U svakom slučaju, zaključak je bio da Bol nije bio deo neke veće organizacije, već usamljen slučaj i, kao takav, prilično opasan.


Razmišljao sam o tome godinama... Ona je bila najlakša meta – rekao je kasnije.

 


Kako je Bol tvrdio pred sudom, otmicom princeze Ane želeo je da "skrene pažnju na nedostatak bolnica za lečenjem mentalnih bolesti". Tada se izjasnio krivim za pokušaj ubistva i pokušaj otmice, a osuđen je na doživotnu kaznu u psihijatrijskoj bolnici.


Ijan Bol još uvek je živ i nalazi se na doživotnom lečenju u Broudmuru.


Nekadašnji bokser Ronald Rasel je, inače, kasnije dobio Džordžov krst od kraljice Elizabete, koja mu je rekla:


Ovo je medalja od kraljice Engleske, a od Anine majke dobijaš – hvala!

 

 

BONUS VIDEO Gest kraljice Elizabete koji je dirnuo fanove princeze Dajane

 

makonda-tracker