strepela je od osude

Umrla je u 43. godini, krijući TAJNU KOJE SE STIDELA: Bajkovit život i STRAŠAN KRAJ pevačice koju je svet obožavao

0

Životna priča "Madone sa Istoka" počela je uz pesmu, a završila se uz bolest, sramotu i tugu

Ofra Haza bila je muzička ikona u Izraelu i širom Evrope
Ofra Haza bila je muzička ikona u Izraelu i širom Evropefoto: LECOEUVRE PHOTOTHEQUE / AFP / Profimedia

Izraelska muzička scena predstavila nam je nekoliko velikih zvezda, a jedna od najvećih svakako je bila Ofra Haza, koja je krajem osamdesetih i tokom devedesetih stekla ogromnu slavu u Evropi.


Magazin Rolling Stone ju je prošle godine svrstao na listu 200 najboljih pevača svih vremena, i to na 186. mesto, a njen glas opisivao se kao "nežni mecosopran".


Tokom karijere je objavila čak 22 studijska albuma, pet kompilacija i jedan live album , što je impresivno s obzirom na to koliko je kratko trajao njen rad. Uostalom, kao i njen život, koji se ugasio prerano, sa samo 42 godine.

Ko je bila Ofra Haza?


Rođena je kao Bat Ševa Ofra Haza u Tel Avivu, u porodici Mizrahi Jevreja koji su u Izrael došli iz Jemena sa osmoro dece. Ofra je bila poslednje dete Šošane i Jefeta Haze i jedino rođeno u Izraelu, a odrastala je sa šest sestara i dvojicom braće.


Porodica je pripadala srednjem staležu i živela u Hatikvi, četvrti Tel Aviva, a iako su je roditeji zvali Bat Ševa, njenim sestrama se ovo ime nije dopadalo, pa su je zvali srednjim imenom – Ofra.

 


Od malih nogu je obožavala muziku i isprva pevala tradicionalne jemenitske pesme koje je naučila od roditelja. Na kraju krajeva, njena majka Šošana bila je profesionalna pevačica i često pevala na porodičnim slavljima, pa je imala ogroman uticaj na svoju ćerku i prenela joj svoj talenat.


Uz to, Ofra je obožavala izraelsku muziku, kao i Bitlse i Elvisa Preslija.

 


Ofra Haza imala je karijeru iz snova


Pevala je i kao solistkinja i u školskom horu, a sa 12 godina se pridružila pozorišnoj trupi "Hatikva" i uskoro postala najzapaženija u njoj. Tako je već kao tinejdžerka počela da snima albume, najpre s grupom, potom samostalno, a već s 19 godina bila je jedna od najvećih pop zvezda u Izraelu i dobila svoj čuveni nadimak "Madona sa Istoka".


Pažnju šire evropske publike privukla je učešćem na takmičenju Evrovizija 1983. godine. Tada je s pesmom "Hi" osvojila drugo mesto, ali je ostavila snažan utisak i započela je njena uspešna međunarodna karijera.

 

Nastupala je na dodeli Nobelove nagrade za mir 1994. Jicaku Rabinu, a zanimljivo je da je u animiranom filmu "Princ Egipta" otpevala numeru "Izbavi nas" na čak 17 svetskih jezika.


Pored 22 albuma, rado je snimala i muzikiu za najmlađe, a zahvaljujući tome što je uvažavana u svakom kutku planete, proputovala je svet.

 

Ofra Haza ostavila je iza sebe više od 20 albuma
Ofra Haza ostavila je iza sebe više od 20 albumafoto: Jazz Archiv Hamburg / Hardy Schiffler / akg-images / Profimedia

Daleko od scene – skromna vernica


Ofra Haza bila je na bini vulkan energije, a kada se reflektori isključe – skromna žena, konzervativna i duboko religiozna.


Ne znam šta bih radila bez vere u Boga. Njegova podrška mi daje snagu i energiju da nastavim da budem optimistična, da se smešim, da ne budem depresivna. Ponekad, kad stvari ne idu kako treba, ne plačem. Kažem da je možda tako bilo suđeno – istakla je jednom prilikom pevačica.

Iako ju je svet obožavao, njena porodica nije preterano marila za njen uspeh, pa je često morala da se nosi s pitanjima zašto nije udata.


Ko je, dođavola, Ofra? Samo još jedna neudata žena bez porodice – svojevremeno je izjavio jedan od pevačicine braće.

 


Ofra je ćutala, pevala o potrazi za ljubavlju o kakvoj je sanjala i čekala pravog muškarca, a pisalo se i da je nevinost čuvala za brak, zbog svog konzervativnog vaspitanja.


Čovek kome bi rekla "da" pojavio se tek kada je pevačica imala 39 godina. Bio je u pitanju Doron Aškenazi, izraelski biznismen za kog se Ofra udala 1997, posle godinu dana veze. Zajedno nisu dobili decu, ali je Aškenazi imao usvojenog sina i biološku ćerku iz prvog braka.

 

Smrt Ofre Haze


Baš kada je delovalo kao da njen život postaje bajka o kakvoj je maštala, mediji su preneli da je Ofra Haza preminula 23. februara 2000, u 43. godini.

 


Izraelski Haaretz pisao je tada da je pevačica bila HIV pozitivna, što je naišlo na opštu nevericu u javnosti, pa je i sama odluka da se tako nešto objavi bila kontroverzna. Prema kasnijem pisanju medija, Ofra je preminula od pneumonije, koja je bila jedna od komplikacija njene infekcije HIV virusom. Verovalo se da je pevačicu zarazio suprug, koji je umro godinu dana kasnije od predoziranja. Međutim, potom se pisalo da je Doron mislio da je Ofra zaražena HIV virusom prilikom transfuzije krvi u bolnici posle spontanog pobačaja.

Porodica Haza nikada nije potvrdila da je pevačica zaista bila izazvana HIV virusom, a pevačica je navodno krila svoje stanje čak i od medicinskih radnika u Tel Avivu koji su brinuli o njoj dve nedelje ranije u hitnoj pomoći. Bes javnosti zbog objavljivanja ovog podatka bio je neverovatan.


Postojao je konsenzus da se ćuti, čak i nakon njene smrti – rekao je tada portparol ministra zdravlja Joram Malca. – Mislim da je Haaretz prekrišio sve etičke i moralne standarde koje još imamo u ovoj zemlji. Mislim da je pravo čoveka da čuva svoju privatnost. Šta nam preostaje u životu ili posle smrti, ako saznanje da možemo da živimo i umremo dostojanstveno?

 

Ofra Haza bila je muzička ikona u Izraelu i širom Evrope
Ofra Haza bila je muzička ikona u Izraelu i širom Evropefoto: Jazz Archiv Hamburg / Hardy Schiffler / akg-images / Profimedia

S druge strane, generalni direktor ovog lista Joel Esteron rekao je da "nastaviti da ne objavljujete nešto znači da objavljujete neistinu".


Ofra Haza je bila javna ličnost, u izvesnoj meri i javno vlasništvo. U njenoj smrti je nemoguće izostaviti ovo poglavlje. Pričamo o ljudskoj bolesti, kao i o svakoj drugoj, nema razloga da je demonizujemo – naglasio je.

 

Lekari koji su lečili obolele od AIDS-a bili su "užasnuti" nakon što su saznali da je najpopularnija pevačica u državi krila svoju bolest. Kako je istakao dr Zvi Bentvič iz Centra za AIDS Medicinskog centra "Kaplan" u Rehovotu, on je verovao da je samo skrivanje bolesti doprinelo preranoj smrti pevačice.


– To nas vraća na početak epidemije s gotovo demonizacijom i stigmatizacijom bolesti, s kojom se zapravo mnogo bolje nosimo... U ovom nesrećnom slučaju, ne znajući sve detalje, izgleda da je Ofra Haza skoro umrla od sramote, od strašnog straha da otkrije svoju bolest – istakao je.

 

Ofra Haza preminula je od komplikacija usled infekcije HIV virusom
Ofra Haza preminula je od komplikacija usled infekcije HIV virusomfoto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Pevačica je sahranjena na groblju Jarkon u Petak Tikvi, u blizini Tel Aviva, i to u delu za umetnike. O životu i karijeri Ofre Haze snimljeno je mnogo dokumentarnih filmova, a ona i danas važi za jednu od najvećih kulturnih ikona Izraela.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

ĐURICA STANKOV ŽIVI 16 GODINA SA HIV-om

 

makonda-tracker