nije imala snage

Milioni su je obožavali, a ona se skrivala: Potresna priča PROKLETE DALIDE, koju su životne nepravde slomile

0

Životna priča jedne od najvoljenijih evropskih pevačica imala je uspeha koliko poraza

Prokleta Dalida
Prokleta Dalidafoto: Leemage/AFP/Profimedia

Nema u svetu muzike mnogo zvezda koje su tokom čitave svoje karijere bile jednako uspešne i voljene, a jedna od retkih bez sumnje je bila Dalida.


Žena koja je obeležila svaku od decenija u kojima je bila aktivna uspela je da uređe svoje ime zlatnim slovima u istoriju evropske muzike, a onoliko koliko je u svojoj karijeri bila srećna – toliko je privatno tugovala...

 

  • Ko je bila Dalida?


Jolanda Kristina Điljoti rođena je u italijanskoj doseljeničkoj porodici u Kairu, 17. januara 1933. godine. Njen otac Pijetro bio je prva violina Opere u Kairu, dok je majka Đuzepina bila vrsna krojačica. Od oca je nasledila ljubav prema muzici, baš kao i njena braća Bruno i Orlando, koji je danas ugledni pariski muzički producent.

 


U Egiptu se školovala, a dok je još bila devojčica izdvajala se retkom lepotom, pa je od tinejdžerskih godina počela da učestvuje u takmičenjima za mis, a 1954. postala Mis Egipta. To joj je pružilo mnogo prilika u životu, a ona je samo nekoliko meseci kasnije bila stanovnica predivnog Pariza.


Nakon što se preselila u Francusku, počela je da koristi umetničko ime Dalila, ali ga je uskoro promenila u Dalida, a sudbina joj je vremenom dodala i pridev "prokleta"...

 

  • Karijera slavne Dalide


Kada je tek stigla u Pariz, Dalidu nije čekao svet na dlanu već je za sve morala da se potrudi. Živela je oskudevajući u svemu, a za to vreme je vredno učila francuski i oprobala se kao glumica. Nastupala je u kabareu, gde joj se ukazala prilika da započne i muzičku karijeru, a ona je nije propustila.

 


Već prvi Dalidin hit Madonna bio je izuzetno uspešan, a naredni — Bambino — za godinu da je rasprodat u 300.000 primeraka,d ao joj prvu zlatnu ploču i zadržao se 46 nedelja u prvih deset francuske top-liste.


Uspešno se prilagođavala promenama u muzičkim žanrovima, pa je šezdesetih pevala tradicionalnu grčku pesmu Darla Dirladada, a sedamdesetih snimila više albuma u disko stilu.


Menadžer Ele Ficdžerald ponudio joj je u Americi petnaestogodišnji ugovor, što je Dalida odbila. Bila je zvezda kakva se retko viđa: pevala je na deset jezika (francuskom, italijanskom, arapskom, nemačkom, španskom, herbrejskom, grčkom, japanskom, holandskom i engleskom), punila je parisku "Olimpiju" po mesec i po dana zaredom, nastupala u "Karnegi holu", imala turneje po skoro svim kontinentima. Više puta je posetila i Jugoslaviju, između ostalog i na prvom Festu 1971. godine.

 


Tokom bogate karijere objavila je 38 studijskih i četiri albuma uživo, čak 80 kompilacija pesama i više stotina singlova.


Dalida je obožavala svet, a svet je obožavao Dalidu — 1976. godine proglašena je Ženom godine u Kanadi, a iza nje se na listi našla Džeki Kenedi!

 

  • Problemi sa zdravljem


Međutim, početkom osamdesetih, Dalida se sve ređe pojavljivala u javnosti, a kružile su glasine da se zatvara u sebe i da se ne oseća dobro. Ona je oduvek imala ogromne probleme sa samopouzdanjem: od rođenja je imala loš vid, a roditelji su joj vezivali oči gazom kako bi joj oči odmarale. Posle jedne infekcije oka ostala je trajno razroka, zbog čega su je deca surovo ismevala svakodnevno.

 

Iako je bila retka lepotica i, štaviše, Mis Egipta, ona nikada nije bila sigurna u svoj izgled i radije se skrivala, a uz njene nesigurnosti depresiju su pojačale druge bolne životne okolnosti.


Tako je 1979. godine njen bivši suprug i ugledni radijski voditelj Lusijen Moris oduzeo sebi život, a u narednim godinama je izgubila majku i, potom, blisko prijatelja i izraelskog pevača Majkla Branta, koji je, takođe, izvršio samoubistvo. Potom se 1983. godine ubio i njen partner Ričard Šanfre, poznati glumac, a mediji su je zbog toliko tragedija u njenom životu nazvali Prokleta Dalida.

 


Nakod svih bolnih životnih iskustava, pevačica je zapala u duboku depresiju, a već je od ranije patile od bulimije nesanice. Planeta ju je obasipala ljubavlju, ali je Dalida osećala ogromnu prazninu i tugu, a sve se pogoršalo kada joj se vratio problem s vidom 1985. godine.

 

  • Dalidina smrt

 

Nije više mogla da izdrži svetla reflektora, pa se klonila javnosti i uvek skrivala iza ogromnih naočara za sunce.


Posle dve operacije, poslednji put je nastupila u Antaliji 1987. godine, a sao nekoliko dana kasnije — 3. maja 1987. godine — oduzela je sebi život, u 55. godini. Popila je veliku količinu tableta, a iza sebe je ostavila poruku:

"Život je nepodnošljiv. Oprostite mi".

Kako su kasnije pisali upućeni, Dalida se plašila mraka i uvek je spavala pored uključene lampe. Te poslednje noći, lampa je isključena.

 


Sahranjena je u Monmartru, u kom je jedan trg nazvan po njoj, a njen grob svake godine posećuju hiljade ljudi. Na mesto gde počiva Dalidino telo nalazi se kobra, egipatski simbol koji je vraća zemlji u kojoj je rođena.

 

 

makonda-tracker