1. decembar

Jedan je priznao 24 sata pre smrti, drugi 30 godina živi NORMALNO: Poznati koji su se suočili s virusom HIV-a

0

Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv HIV-a, virusa s kojima su se suočile mnoge poznate ličnosti, koje su hrabro pričale o svojoj borbi i podigle svest o HIV-u 

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Na današnji dan, 1. decembra obeležava se Svetski dan borbe protiv HIV-a, a određeni broj svetskih zvezda borio se s ovim virusom. Neki su o tome nerado javno govorili, kako zbog porodice i emotivnih veza, tako i straha od narušavanja "ugleda", dok su drugi bili nešto otvoreniji i uspeli da otklone stigmu koja je dugo pratila HIV. Neki od njih su, nažalost, izgubili najvažniju bitku...

 

Fredi Merkjuri

 

Proslavljeni muzičar prva je zvezda za koju je javno govorilo da je preminuo od posledica AIDS-a. Umro je od upale pluća izazvane AIDS-om 1991. Imao je samo 45 godina. On je 24 sata pred smrt saopštio da je zaražen opasnim virusom.

 

Fredi Merkjuri
foto: Profimedia

 

Entoni Perkins

 

Dramski umetnik se proslavio ulogom u ostvarenju  "Psiho", iako je do tada već bio nominovan za Tonija i Oskara i osvojio Zlatni globus. Preminuo je od upale pluća 1992. uzrokovane AIDS-om, a uz njega je bila supruga Beri Berenson i njihova dva sina.

 

Entoni Perkins, Psiho, Norman Bejts
foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Bred Dejvis

 

Glumac najpoznatiji je po ulozi u filmu "Midnight Express". Bio je bivši zavisnik o drogama, a svojevremeno je priznao da preferira oba pola. Saznao je da ima HIV 1985, ali morao je to da krije kako bi mogao da nastavi da radi i izdržava porodicu. Imao je suprugu i sina. Njegova udovica Suzan Blustajn nastavila je da radi kao aktivistkinja u borbi protiv HIV-a.

 

Bred Dejvis
foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Rok Hadson

 

On je smatran jednim od najboljih glumaca svih vremena, mnogo se spekulisalo o njegovom opredeljenju, međutim on nikada u javnosti nije želeo da prizna da je gej. Čuveni glumac je 1985. godine objavio da ima AIDS, a preminuo je samo tri meseca kasnije.

 

Rok Hadson
foto: Profimedia

Artur Eš

 

Američki teniser se zarazio virusom 1988. godine, kada je primio krv tokom svoje druge operacije srca. Njegova bolest je bila tajna sve do 1992. godine, kada je časopis "USA Today" to otkrio. Poslednje dane života proveo je pišući svoje memoare "Days of Grace", koje je završio nedelju dana pred smrt, prenosi Kurir.

 

Artur Eš
foto: RBM Vintage Images / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Čarli Šin

 

Godinama se spekulisalo holivudski glumac HIV pozitivan, ali da to skriva kako mu ne bi propala karijera, a i da ga ne bi tužile njegove nekadašnje partnerke. Na kraju se saznalo da u pitanju čuveni Čarli Šin.

 

Čarli Šin
foto: Profimedia

Medžik Džonson

 

Čuveni igrač "LA Lejkersa" je iznenadio ceo svet kada je davne 1991. godine otkrio da je zaražen HIV. On je najbolji primer da se uz pravilnu terapiju sa ovim virusom dugo živi. Ova životna nedaća ga nije sprečila da bude sjajan sportski analitičar i biznismen. On je i poznati HIV aktivista i odmah je pružio podršku Čarliju Šinu kada se saznalo da je i glumac zaražen.

 

Medžik Džonson, Semjuel L. Džekson
foto: Profimedia

Bili Porter

 

Američki glumac Bili Porter odlučio je da prizna je da je pozitivan na HIV. Glumac je ovu činjenicu krilo 14 godina od svih, uključujući i porodicu. Njemu je 2007. dijagnostifikovan HIV.

 

Pokušavao sam da imam život i karijeru i nisam bio siguran da mogu sve da ostvarim ako pogrešni ljudi saznaju — istakao je glumac.

 

1 / 5 Foto: Profimedia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker