zvezdani put

Udavala se 9 puta, ostavljala najbogatije muškarce sveta: NEOBIČAN ŽIVOT jedne od najlepših žena s naših prostora

0

Na današnji dan u Los Anđelesu je preminula jedna od najlepših žena s naših prostora – neponovljiva Ža Ža Gabor

Ža Ža Gabor na Kanskom festivalu
Ža Ža Gabor na Kanskom festivalufoto: Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / Profimedia

Slavna Ža Ža Gabor, rođena je kao Šari Gabor u Budimpešti 6. februara 1917. godine, u danima Austrougarske monarhije, kao jedna od tri ćerke Žoli i Vilmosa Gabora, vlasnika poznate prodavnice nakita i oficira Oružanih snaga Austrougarske.


Oboje roditelja bili su joj jevrejskog porekla, pa su godine tokom Drugog svetskog rata bile opasne za njih, a Ža Ža je napustila Budimpeštu 1941, tri godine pre okupacije Mađarske u Operaciji Margareta, dok su njeni roditelji tada napustili dom.


Kao mala, nije umela da izgovori svoje ime, koje je dobila po glumici Šari Fedak, pa su je najbliži zvali Ža Ža i taj nadimak pratio ju je do kraja života.

Karijera Ža Že Gabor


Školovala u Švajcarskoj, kada je 1933. godine bila druga pratilja Mis Mađarske, ali je ona o sceni sanjala na drugačiji način. Želela je da bude izvođačica, a već u narednim godinama nastupala je u opereti Der singende Traum s Rihardom Tauberom u bečkom Pozorištu na reci Vin.

 

Ža Ža Gabor u filmu
Ža Ža Gabor u filmufoto: FilmStills.net / Film Stills / Profimedia

Kako se pokazala vrlo uspešnom, nastavila je da dobija pozive da igra u pozorištima širom Beča.


Sa svojom prijateljicom Viktorijom Volf napisala je 1944. roman "Svaki čovek za sebe", a tvrdila je da je priča izvedena delom iz njenog života. Počela je da privlači pažnju filmadžija, ali je prve ponude odbijala, među njima i ulogu u filmu "Ljubavnik ledi Četerli" zbog, kako je pisao Cedar Rapids Gazette, kontroverzne teme.


Ipak, završila je ispred kamera, a publika je mogla da se divi njenoj lepoti i talentu u filmovima "Moulin Rouge", "Lovely to Look At", "We're Not Married", "Lilli", "Queen of Outer Space", " Won Ton Ton, the Dog Who Saved Hollywood"... i mnogim drugim, uz redovno pojavljivanje u brojnim televizijskim serijama.

 

Buran i uzbudljiv ljubavni život Ža Že Gabor


Kada se pomene ime Ža Že Gabor, uglavnom je neizostavan podatak da je ona upisana u Ginisovoj knjizi rekorda kao jedna od holivudskih rekorderki po broju brakova, budući da je "da" izgovorila čak devet puta.

 

Razvela se sedam puta, a jedan brak joj je poništen, a u svojoj autobiografiji "Jedan život nije dovoljan" je pisala o krahovima, avanturama i velikim ljubavima.

Sve u svemu, volim da sam udata... Volim zajedništvo, volim da kuvam za muškarca (jednostavna jela kao što su pileća supa i moj specijalni mađarski Drakulin gulaš), da provodim vreme s muškarcem. Naravno, volim da sam zaljbuljena, ali brak je ono što me stvarno ispunjava – napisala je. – Ali ne u svakom slučaju.

 

Glumica Ža Ža Gabor
Glumica Ža Ža Gaborfoto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Ža Ža je najpre od 1935. do 1941. godine bila udata za turskog diplomatu Burhana Belgea, a potom je od 1942. do 1947. bila u braku s Konradom Hiltonom, osnivačem lanca hotela "Hilton", koji je pomogao njenim roditeljima da pobegnu iz Budimpešte u Portugaliju nakon okupacije Mađarske.


Konradova odluka da promeni moje ime iz Ža Ža u Džordžija simbolizuje sve što će moj brak s njim postati na kraju. Moji mađarski koreni bili su istrgnuti, a moje poreklo ignorisano... Ubrzo sam shvatila da brak s Konradom znači kraj mojoj slobodi. Moje potrebe su potpuno ignorisane – pripada sam Konradu – napisala je glumica u svojim memoarima.


Nakon razvoda od njega, udala se 1949. za glumca i pevača Džordža Sandersa, s kojim je ostala do 1954, a potom se 1962. udala za advokata i bogataša Herberta Hatnera.

 


Herbert mi je oduzeo volju za radom. Svojom ljubaznošću i velikodušnošću je skoro uništio moj nagon. Uvek sam bila ona vrsta žene koja nije mogla nikad da se zadovolji novcem samo uzbuđenjem i dostignućem – prisećala se Ža Ža.


Potom je od 1966. bila u jednogodišnjem braku sa Džošuom Kosdenom Mlađim, još jednu godinu s dizajnerom Džekom Rajanom sredinom sedamdesetih, pa sa Majklom O'Harom od 1976. do 1982. godine.

Njen brak s Felipeom de Albom, meksičkim advokatom i glumcem iz četrdesetih i pedesetih, sklopljen je u aprilu 1983, a potom poništen.


Najveća ljubav tek ju je čekala...


Brojni razvodi često su bili tema glumičinih šala na svoj račun, a jednom prilikom je rekla da je ona sjajna domaćica jer "svaki put kad napusti muškarca, čuva njegovu kuću".


Ovo nisu sve njene ljubavi: poznato je da je imala još nekoliko važnih veza, da je tvrdila da je spavala sa svojim posinkom Nikijem Hiltonom, da je umalo bila u vezi s Henrijem Kisindžerom...


Ža Ža Gabor najveću ljubav našla je tek osamdesetih, kada se 1986. udala za nemačko-američkog biznismena Frederika Princa fon Anhalta. Oni su ostali zajedno sve do smrti glumice 18. decembra 2016. godine, u Los Anđelesu.


Njeno jedino biološko dete bila je Frančeska Hilton, a s poslednjim mužem usvojila je najmanje desetoricu odraslih muškaraca, koji su im platili do dva miliona dolara da legalno postanu naslednici princeze Mari August fon Anhalt. Štaviše, i sam Frederik platio je za to princezi kada je imao 36 godina.

 

 

Poslednje decenije obeležili su bankot i zdravstveni problemi


Ža Ža Gabor bila je poznata po brojnim skandalima i aferama u mladosti, a to se nije promenilo ni poslednjih decenija njenog života. Tako je 1989. zaustavljena tokom vožnje Beverli hilsom jer joj istekla dozvola, a ona je – s otvorenom bocom viskija pored nje – ošamarila policajca, pa je privedena.

Nemačkoj glumici Elkeri Somer zbog optužbe za klevetu morala je da plati milion dolara: Somerova je rekla da je Ža Ži zadnjica prevelika, a ona je uzvratila komentarom da je ovoj karijera završena, a potom je s mužem pričala da je Elkeri Somer tvrdila da su svi nemački muškarci svinje. Ova presuda dovela ju je do bankrota, a Ža Ža je potom tužila ćerku Frančesku za krađu nekoliko miliona dolara, što je potom povukla.

 


U poznim godinama je povređena u automobilskoj nesreći, posle čega je ostala delimično paralizovana, potom je 2005. doživela moždani udar, dve godine kasnije je pala i slomila kuk. Amputirana joj je noga 2011, a nakon brojnih zdravastvenih problema, tada je završila u komi.


Posle pet godina na aparatima za održavanje u životu, umrla je 2016. godine, a kremirana je na Beverli hilsu. Njen pepeo danas počiva u zlatnoj kutiji na groblju u Vestvud vilidžu.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Srpska glumica zbog lepote gubila uloge u Holivudu

 

makonda-tracker