najbliži nisu verovali

Između brakova i invazija se nije dosađivao: Tajni život kontroverznog Henrija Kisindžera koji je sve zbunjivao

0

Baš kao što je svojim potezima u spoljnoj politici delio javnost – dobio je Nobelovu nagradu za mir dok su ga mnogi nazivali ratnim zločincem, tako je i privatnim životom izazivao podeljena mišljenja. Neki su ga smatrali serijskim zavodnikom, dok je drugima to bilo smešno.

Diplomata Henri Kisindžer i Li Radzivil, sestra Džeki Kenedi, na večeri u Beloj kući 1974.
Diplomata Henri Kisindžer i Li Radzivil, sestra Džeki Kenedi, na večeri u Beloj kući 1974. foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Američki mediji javili su rano jutros da je preminuo Henri Kisindžer, nekadašnji državni sekretar SAD, diplomata i jedan od najkontroverznijih dobitnika Nobelove nagrade.


Kisindžer je umro nekoliko meseci nakon što je obeležio 100. rođendan, a iza sebe je ostavio suprugu Nensi Kisindžer, dvoje dece i petoro unučadi.
Političar je imao dva braka, a pre venčanja sa Nensi 1974, bio je od 1949. do 1964. oženjen En Flajšer.


O njegovom privatnom životu poznato je mnogo priča, budući da je u bio priustan javnosti decenijama, a nakon njegove smrti The Washington Post piše da je Kisindžer svojevremeno vodio život plejboja.

Navodno je jedna od žena koje je šarmirao i čuvena glumica Ža Ža Gabor, a spojio ih je predsednik Ričard Nikson lično.

 

Henri Kisindžer umro je u 101. godini
Henri Kisindžer umro je u 101. godinifoto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Henri Kisindžer i Ža Ža Gabor – spoj nespojivog


Diplomata i mađarsko-američka lepotica bili su nezamisliv par, ali zaista su u jednom trenutku navodno imali nešto. Sedeli su jedno pored drugog na večeri u Beloj kući, a glumica je navodno bila oduševljena Kisindžerovom inteligencijom. Potom su bili i na večeri na Beverli hilsu 1970, a političar je Gaborovu odvezao kući i pitao ju je može li da uđe unutra na piće.


Kako je Ža Ža Gabor napisala u svojoj autobiografiji "Jedan život nije dovoljan" (1991), dok se Henri Kisindžer naginjao prema njoj da je poljubi, začio se njegov pejdžer – to je bio predsednik Amerike. Isti čovek koji ih je spojio sada je sprečio svog savetnika da konačno osvoji glumicu.


Henri, vrati se odmah, trebaš mi – poručio je Nikson Kisindžeru, tvrdila je ona.

Političar je odmah otišao da se sastane s predsednikom u San Klementeu, gde je Nikson koristio jedno imanje kao svoju "zapadnu Belu kuću".

 

Henri Kisindžer – zavodnik?!


Kisindžer nije stekao mnogo simpatija sveta dok je bio na najodgovornijim funkcijama u samom državnom vrhu Amerike, a pre svega je ostao omražen zbog tepih-bombardovanja Kambodže. Kako piše The Washington Post, međutim, ženama u industriji zabave je bio veoma privlačan, pa je on u visokim krugovima dobio nadimak Plejboj Zapadnog krila.


U godinama kada je krojio američku spoljnu politiku, Kisindžer se viđao s najlepšim starletama tog doba. Sprijateljio se sa osnivačem "Plejboja" Hjuom Hefnerom, koji mu je poklonio pretplatu na ovaj magazin kada je saznao da je na jednoj zabavi političar nosio kovertu s poverljivim papirima i svima rekao da je to "Plejboj". Zapravo, bio je u pitanju Niksonov govor iz 1969.

 

Henri Kisindžer u poseti Mađarskoj
Henri Kisindžer u poseti Mađarskojfoto: EPA/ATTILA KISBENEDEK

Dok su neki dovodili u pitanje može li se čovek kao Kisindžer smatrati "sofisticiranim seks simbolom", on je prihvatio taj opis. Sve dok se nije upoznao sa svojom drugom suprugom Nensi, opisivali su ga kao seksualno oslobođenog neženju Niksonove administracije. On je sam priznao da mu je prijala pažnja koju je donosila titula najvećeg zavodnika u Vašingtonu. Nije krio ni zašto se viđa s najpoznatijim lepoticama.


Izlazim s glumicama jer nisam sklon da se oženim jednom od njih – rekao je za Time 1972.


Mnogi su se pitali kako je moguće da je Kisindžer plejboj – nizak, punačak, prosed, s dubokim glasom i nemačkim akcentom? Za to su uglavnom bili zaslužni mediji, koji su iznosili sve o Kisindžerovom bogatom društvenom životu: večerama, brančevima, koktelima...

Novinarka The Post-a Sali Kvin na jednoj zabavi mu je postavila pitanje je li zaista svinger – što je reč kojom se tada opisivao neko ko je išao iz veze u vezu – odgovorio da će upasti u nevolju ako to prizna, pa će reći da je "tajni svinger". Ona je odmah to objavila, a narativ o političaru odmah se promenio, pa je počelo da se priča i piše o tome s kim on izlazi više nego o njegovim pogledima na spoljnu politiku.


Nije mu odmoglo ni to što ga je Glorija Stajnem, feministička ikona i prijateljica, opisala kao "jedinog zanimljivog čoveka u Niksonovoj administraciji". Nisu glumice krile čime ih je očarao, a Kendis Bergen pričala je da je on bio "vrlo inteligentan i šarmantan".


Čak i uprkos tome što je upropastio svoj izlazak sa Gaborovom, Ža Ža mu je poslala cveće nakon izlaska, a on ju je pozvao da joj se zahvali.

 


Ceo moj tim me sada gleda drugačije nakon što sam dobio cveće od tebe – rekao joj je i pozvao je da ponovo izađu, ali je Kisindžer u međuvremenu morao da otkaže.


Kada ga je pitala zbog čega – opet je krivio NIksona.


Ne mogu da dođem jer sutra počinjemo invaziju na Kambodžu – objasnio je. – To je velika tajna, ti si prva osoba van Bele kuće koja zna za to.


Ljudi oko njega, međutim, za razliku od javnosti, nisu verovali da je Kisindžer bio plejboj.

 


Nije bio plejboj! Nikad, nikad, nikad – rekla je njegova bivša svastika Lenor Flajšer, dok su njegovi prijatelji ovaj trač posmatrali s podsmehom.

 

 

makonda-tracker