i ekscentrik i genije

Šefa gurnula u močvaru, kuću joj zvali "hotel": Najsmelija holivudska lepotica o čijem burnom životu se malo zna

0

Ako ste za Madonu ili Lindzi Lohan svojevremeno mislili da su bile sklone skandalima i šokiranju publike, iznenadiće vas priča o ovoj po mnogo čemu neverovatnoj ženi!

foto: IFA Film / United Archives / Profimedia
foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Rođena u Londonu 1918. godine, Ida Lupino je bila filmska zvezda, književnica, producentkinja, revolucionarna filmska stvarateljka i, očigledno, jedna veoma svestrana osoba.

 

Opisivali su je kao ženu koji živi punim plućima u ritmu svog sopstvenog "nenormalnog" bubnja. Ona je u Holivudu radila maltene sve što rade današnji superstarovi, samo mnogo pre njih. Pravila je skandale, glumila, imala duhovite i nadrealne doživljaje, producirala filmove kao jedna od prvih žena u Holivudu u ovom poslu, doticala sa mnogih škakljivih tema u prošlom veku… I sve ove njene akcije imaju jednu zajedničku stranu – bila je odlična u svemu!

 

- Stalno sam ljuta, kažu. Ali ja sam samo jako temperamentna osoba, malo vrtoglava, no znam i da budem neprijatna. Pa, neka pričaju šta hoće. Ono što ja znam je da mene samo jedna osoba može da povredi. Njeno ime je Ida Lupino – rekla je svojevremeno za sebe ova neobična dama.

 

Lupino je režirala sve, od oštrih filmova kao što su "Autostoper" i "Bigamista" do epizoda "Opčinjenih", "Zone sumraka" i "Giliganovog ostrva", što je za žene u Holivudu tada bilo skoro neverovatno. Međutim, možda i nije čudno što je bila toliko svestrana , jer je i cela njena porodica bila umetnička. Otac Stenli je važio za kralja muzičke komedije u Britaniji, a i sa majčine strane je vukla tu artističku notu.

 

Uhapšena zbog scene iz filma

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ida Lupino (@idalupino)

Da malo konkertnije ilustrujemo sve te njene doživljaje.

 

Anegdota koja se desila prilikom snimanja jednog filma u kome je glumila prepričava se čak i dan danas. Trendovi Holivuda su od nje tražili da postane plavuša sa vamp šminkom, a scenario jednog filma je od nje zahtevao da otvori prozor kuće kako bi je opljačkala. Međutim, u tom momentu, iza nje se totalno slučajno pojavio pravi policajac, koji nije baš najbolje shvatao šta se dešava kad je video zgodnu fensi plavušu razbojnika. 

 

- Okrenula sam se i šok! Odjednom, iza mene je bio policajac! Ja sam mu smireno objasnila da pokušavam da opljačkam kuću. I rekla mu da je to samo zbog filma, Međutim, nije mi poverovao i otpratio me je u policijsku stanicu, uprkos mojim protestima da „ja samo snimamo filmove“ - opisala je svojevremeno ovu neprijatnu scenu Ida.

 

Njenu kuću zvali „Hotel“

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ida Lupino (@idalupino)

Kada nije bila po snimanjima, Lupinova je komponovala muziku, pisala kratke priče i smišljala scenarije.

 

Njena kuća, pod nadimkom „Hotel“, bila je otvorena svakog sata za njenu grupu prijatelja, — uključujući i poznate ličnosti tog vremena En Šeridan, Reksa Harisona, Džeraldin Ficdžerald, Dejvida Nivena i njenog povremenog dečka Erola Flina. Prijatelji su se navikli na osobenosti svoje domaćice, tako da su recimo svi znali da oko tri sata ujutru treba da dođu na koktele, a pošto tada nije bilo telefona, svi pozivi su morali da se upućuju u obližnji hotel Beverli Hils.

 

- Mislim da njoj nije uspelo da bude mirna ni jedan ceo minut svog života. Ona, naravno, uopšte nije normalna – opisivali su njeni prijatelji.

 

Gurnula brutalnog režisera u „močvaru“

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ida Lupino (@idalupino)

U drugom delu karijere opet postaje umerenija, farba kosu u tamno, skida šminku i predstavlja se kao jaka i pametna žena. Tih dana su je nazivali novom Bet Dejvis, zvezdom tog vremena, a glumila je često i sa legendarnim Hemfrijem Bogartom.

 

A onda Ida prihvata ulogu lođe devojke u filmu "Morski vuk", gde je reditelj bio Majk Kertiz. Film se snimao na lažnom brodu u vlažnom rezervoaru na placu Vorner Bradersa, koji je dosta podsećao na neku ne baš lepo mirisnu močvaru.

 

Na tom snimanju, ona je u svom filmskom partneru Džonu Garfildu pronašla svoju „intelektualnu srodnu dušu“. Rekla je da smatra da su oni brat i sestri, a kao takvi su delili i veliki animozitet prema strogom reditelju Kertizu.

 

Zbog toga su na zabavi glumaca, kojima je bilo dosta Kertizove torture, gurnuli istog u rezevoar smrdljive vode koje je izigravao močvaru.

 

- Bum! Upao je i bio je skroz mokar – pričala je o tom događaju Ida. 

 

Izborila se za prava žena u Holivudu

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ida Lupino (@idalupino)

Kasnije je sebi zadala novi zadatak i krenula svim snagama da menja neke stvari.

 

- Holivud kao da ima zadatak da isključi žene reditelje iz priče. To je neki gvozden sistem, koji nam to predstavlja isključivo kao muški posao – rekla je Lupinova. Karakter joj je bio takav da je režila da razbije te predrasude, ali i da se dotakne nekih, u to vreme, veoma škakljivih tema. 

 

Tako je korežirala, koproducirala i napisala Not Wanted, ostvarenje teške tematike, koje je istraživalo nevolje nevenčanih majki. Niskobudžetni Not Wanted postigao je uzbudljiv underground uspeh. Snimljen za samo 153.000 dolara, a zaradio je milion na blagajnama.

 

- Hvala Bogu na napaćenim devojkama, a? - znala je tih dana da se našali Lupinova.

 

Nakon ovog filma mnoga velika imena iz filmske industrije su je javna hvalila i pokrenila temu da žene treba da budu iza kamere isto koliko i muškarci.

 

Majka se prepuštala svojim demonima

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ida Lupino (@idalupino)

Kao pionirski nezavisni producent i reditelj 1950-ih, Lupinova se bavila raznim ne baš standardnim temama – od dečje paralize (koju je preživjela kao tinejdžerka) u filmu Never Fear, do silovanja i njegovih razornih posledica u Ogorčenju. Šezdesetih je sve više režirala za televiziju, a interesantno je da je njena direktorska fotelja bila je izvezena njenim nadimkom „Majka“. Nakon što se rastala se trežim suprugim, njena veza sa Bridžit, njenim jedinim detetom, postala je otuđena. Idini demoni su počeli da preuzimaju vlast, kao i alkohol.

 

- U meni je mali crni đavo. Ponekad se moram boriti protiv tog đavola. To je užasna borba. Jednog dana ću izgubiti - rekla je jednom.

 

Lupino se narednih godina prepustila demonima, dosta je pila i svađala se sa komšijama.

 

Međutim, tokom osamdesetih, njen život je opet oživeo pojavom njene nove mlade prijateljice Meri En Anderson, koja je pomogla Lupinovoj da se finansijski i karijerno vrati na pravi put.

 

Ida Lupino je umrla 3. avgusta 1995. godine, ali ostavila je dubok trag u istoriji Holivuda, koji nikad neće biti zaboravljen i izbrisan.

 

 

makonda-tracker