jedinstven

MARLON BRANDO, AMERIČKI BOG LEPOTE I TALENTA: Ove zanimljive priče o holivudskoj legendi SIGURNO ranije niste čuli

2

Jedno od najvećih imena u svetu filma, sinonim za Holivud i mušku lepotu nesumnjivo je Marlon Brando.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Slavni glumac imao je bogat, uzbudljiv i neverovatan život — moglo bi se reći čak i filmski. Sarađivao je s najvećim imenima u Holivudu, putovao, ljubio najčuvenije lepotice, pa se o njemu decenijama raspredaju različite priče. Ipak, ovi detalji su vam možda promakli...


Bio je izbačen iz dveju škola


Brando je najpre udaljen iz svoje srednje škole jer je vozio motor u hodniku, zbog čega ga je otac primorao da upiše Vojnu akademiju u Minesoti. Dok je bio tamo, on se jedne večeri popeo na zvonik, izvadio jedan deo zvona i zakopao ga. Potom je sam organizovao komitet koji je trebalo da pronađe krivca, a dok je još bio u školi niko nije ni pomišljao da je za sve kriv Brando. Ipak, izbačen je i iz ove ustanove, nakon niza incidenata.


Radio je kao lift-boj


Godinama su žene širom sveta maštale da se s njim zaglave u liftu, a nekada davno to ne bi bilo tako nemoguće. Naime, on je u jednom periodu u jednom njujorškom tržnom centru radio kao lift-boj, a uz to je bio noćni luvar, konobar, kuvar i pravio sendviče.

1 / 4 Foto: Profimedia


Bio je majstor... bukvalno


Nekoliko dana pre njegove audicije za film "Tramvaj zvani želja", Brando je posetio Tenesija Vilijamsa u njegovom domu u Masačusetsu. Glumac je primetio da u kući nije bilo svetla, pa je usput popravio osigurače i sredio začepljen odvod ve-ce šolje, a zatim, isto tako usput, na licu mesta "odradio" audiciju, koju je Vilijams kasnije opisivao kao "najneverovatnije čitanje koje je ikad video".


Tokom snimanja tog filma slomio je nos jer je boksovao s nekim na setu
Kako bi razbio monotoniju na snimanjima, Brando se često boksovao s jednim članom ekipe koji se amaterski bavio ovim sportom. Bokser nije želeo da preteruje, ali je glumac insistirao da mu ne popušta i jednom prilikom je slomio nos. On je krvavog nosa stao pred kamere, a njegova koleginica Džesika Tendi rekla je "Ti prokleta budalo", pravila se da je Brandov lik učestvovao u uličnoj tuči i to je ušlo u film.


Nije mario za Oskara


Tek 1994. godine, Marlon Brando saznao je da nema njegovog Oskara za ulogu u filmu "Na dokovima Njujorka", i to kada je saznao da ga jedna londonska kuća prodaje na aukciji. Priznanje Akademije za ulogu u filmu "Kum" odbio je, a na ceremoniju dodele je umesto njega došla Sačin Malo pero, koja je u Brandovo ime govorila o stanju i položaju američkih indijanskih zajednica.


Zbog Odri Hepbern je zanemeo


Iako je važio za zavodnika, kada je sreo jednu holivudsku lepoticu, Brando nije mogao da izusti ni reč. Naime, na jednom svečanom ručku 1955. godine, on je sedeo pored slavne Odri Hepbern, koja mu se ljubazno predstavila, a Brando nije progovorio. Odri je navodno pomislila da mu se ona ne dopada. Četrdeset godina kasnije, dok je ova diva bila u bolnici, dobila je pismo od Branda koji joj se izvinio što je ćuta prilikom njihovog susreta jer je bio toliko opčinjen i pun strahopoštovanja.

1 / 9 Foto: Profimedia


Imao je svoje ostrvo


Dok je snimao "Pobunu na brodu Baunti", glumac se zaljubio u atol u blizini glavnog ostrva Tahitija i šest godina kasnije ga kupio. Danas je ovo ostrve poznato odmaralište koje nosi naziv — Brando.


Jedan dan je radio na setu filma "Mrak film 2"


Brando je dobio dva miliona dolara da se pojavi u ovom ostvarenju, ali je bio sprečen da se pojavi pred kamerama jer je završio u bolnici zbog upale pluća. Jedan dan je pokušao da radi uz pomoć svog asistenta, ali kako je Šon Vajans kasnije pričao jednostavno nije bio u dobrom stanju i morali su da odustanu.

makonda-tracker