nezaboravna ljubav

Počelo je urnebesno i romantično, završilo se uz OČAJ I BOL: Kako je čuvena glumica zavela najpoželjnijeg muškarca sveta

0

Imala je jednu priliku da osvoji muškarca za kojim je uzdisala planeta i nije je propustila, a nakon što su igradili idiličan život – sve je nestalo preko noći

Klark Gejbl i Kerol Lombard u filmu NO MAN OF HER OWN
Klark Gejbl i Kerol Lombard u filmu NO MAN OF HER OWNfoto: Masheter Movie Archive / Alamy / Alamy / Profimedia

Američki filmski glumac Klark Gejbl važio je u svoje vreme za jednog od najatraktivnijih muškaraca sveta i bio je jedna od prvih holivudskih zvezda sa zavodničkim imidžom.


Žene su vrištale gde god bi se pojavio, glumice su drhtale od treme kada bi morale da sarađuju s njim, a mnoge je ljubio i van filmskog seta.


Mlad se oženio Džozefin Dilon, a posle šest godina se razveo i stupio u brak s Marijom Reom Langam, ali se osam godina kasnije i tom braku bližio kraj. Tada je pronašao svoju najveću ljubav.

 

Klark Gejbl i Kerol Lombard u filmu NO MAN OF HER OWN
Klark Gejbl i Kerol Lombard u filmu NO MAN OF HER OWNfoto: Masheter Movie Archive / Alamy / Alamy / Profimedia

U tom trenutku Klark Gejbl je već godinama poznavao glumicu Kerol Lombard, s kojom je snimao film No Man of Her Own (1932). Sretali su se na holivudskim žurkama, po hodnicima studija u godinama koje su usledile i uvek imali dobar odnos.

 

Oboje su u to vreme bili u brakovima – Gejbl još uvek s Marijom Langam, a Kerol nesrećna pored glumca Vilijama Pauela i u fazi razvoda. Nekoliko godina kasnije, počele su da se javljaju očigledne simpatije, a Kerol nije želela da propusti tu priliku.

 

  • Kako su se zavoleli Klark Gejbl i Kerol Lombard?


Tako je na Dan zaljubljenih 1936. godine skovala plan kako da oduševi kolegu potezom koji je nemoguće zaboraviti.

 

 

Tog 14. februara Klark Gejbl je došao u studio na snimanje svog novog filma u San Francisku i video da je njegovo mesto na parkingu zauzeto. Na mestu namenjenom njegovom automobilu stajao je stari, gotovo raspadnut Ford Model T, a po njemu su iscrtana velika crvena srca. Na volanu je stajala poruka — "You're driving me crazy! "(eng. Izluđuješ me!).


Gejbl je odmah znao da ovo iznenađenje nije mogao da mu priredi niko osim Kerol Lombard, nekrunisana kraljica šala i smicalica u svetu slavnih tog doba.

 

Njih dvoje su, naime, već nekoliko sedmica flertovali, a poslednji put su se videli nedelju dana ranije, na žurki Džona Vitnija, kojeg istorija pamti kao američkog ambasadora u Velikoj Britaniji.

 

Klark Gejbl i Kerol Lombard
Klark Gejbl i Kerol Lombard foto: Masheter Movie Archive / Alamy / Alamy / Profimedia

S obzirom na to da nisu imali dogovor da se vide na Dan zaljubljenih, oduševljeni Klark Gejbl telefonirao je Kerol i predložio joj da te večeri izađu u kafe "Trokadero". Zamislite samo njeno iznenađenje kada je glumac došao po nju u istom onom starom automobilu koji mu je ostavila na parkingu! U svom stilu, ništa nije komentarisala, a par se ostatak večeri vozio brzinom od oko 16 kilometara na čas.

 

  • Velika ljubav i strašan kraj


Bio je to simpatičan početak ljubavne priče koja se i danas prepričava. Uskoro su oni bili par, a Gejblova supruga je nekoliko dana kasnije pristala da mu da razvod, dok je Kerol već bila slobodna žena.

 


Venčali su se u Arizoni 1939. godine i važili za jedan od najskladnijih parova u Holivudu. Umesto glamura, odabrali su jednostavan život na farmi, okruženi domaćim životinjama, gde im je glavni izlazak bio odlazak u lov. Maštali su Klark i Kerol da zasnuju porodicu, ali su ostali porodica sami jer je glumica doživela dva spontana pobačaja.


Njihov život ostao je uprkos ovim tragičnim gubicima srećan i ispunjen, ali nije trajao dugo.


U januaru 1942. godine, Kerol je stradala u avionskoj nesreći kada se vraćala u Kaliforniju iz posete Indijani. Svi putnici bili su na mestu mrtvi, a Kerol Lombard imala je tada samo 33 godine.

 


Njen suprug bio je očajan, slomljen, izgubljen, a nije učestvovao u tužbi protiv avionske kompanije i pristao je na nagodbu od samo 10 dolara da ne bi mogao u sudnici ponovo da proživljava svoju tugu.

 

Gejbl je, pisalo se, bio toliko skrhan da je često sedeo potpuno slomljen i pio u lasvegaskom baru Pioneer Saloon, u kojem se i danas može videti rupa u drvenom šanku na mestu na kojem jednom prilikom rastojen ugasio cigaru.

 

 

makonda-tracker