dokazala je ko je

18 godina je kralj voleo njenu majku, pa ih ODBACIO: Ispovest slavne umetnice koja je pred sudom dokazala da je PRINCEZA

0

18 godina je voleo njenu majku, pa ih ODBACIO: Poznata umetnica saznala da je PLOD KRALJEVE AFERE

Poznata belgijska umetnica Delfin Boel se godinama pred sudbom borila da dokaže svoje kraljevsko poreklo
Poznata belgijska umetnica Delfin Boel se godinama pred sudbom borila da dokaže svoje kraljevsko poreklofoto: EPA/OLIVIER HOSLET

Kralj Albert II od Belgije proslaviće narednog jula 60 godina braka s Paolom Rufo di Kalabrijom. Par se upoznao 1958. godine, na prijemu u Ambasadi Belgije u Vatikanu, gde je Albert boravio povodom ustoličenja pape Jovana XXIII.


Samo dva meseca nakon prvog susreta, on je predstavio Paolu kraljevskoj porodici, nekoliko meseci kasnije su se venčali i već u prvim godinama braka dobili potomstvo. Najpre je 1960. rođen njihov sin Filip, današnji kralj Belgije, a zatim i princeza Astrid i princ Loran.


Malo ko je mogao da nasluti da postoji još jedna princeza, rođena u vanbračnoj vezi.

 

Bivši kralj Albert II od Belgije je 59 godina u braku sa suprugom Paolom
Bivši kralj Albert II od Belgije je 59 godina u braku sa suprugom Paolomfoto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Ko je "tajna princeza" Delfin Boel?


Satirični magazin Père Ubu pisao je 1997. godine da je Delfin Boel, poznata vajarka i likovna umetnica, zapravo ćerka kralja Alberta.

 

Ostalim medijima u Belgiji je trebalo nekoliko godina da počnu da se bave ovom temom, a pojavile su se tvrdnje Delfinine majke i baronice Sibil de Selis Longšamp da je čak 18 godina imala aferu s kraljem.

Sibil je Delfin donela na svet tokom braka s plemićem i industrijalistom Žakom Boelom, čije je prezime njena ćerka nosila, a par se razveo kada je Delfin imala deset godina.

 

Delfin Boel saznala je tek 1985. da je njen otac kralj Belgije
Delfin Boel saznala je tek 1985. da je njen otac kralj Belgijefoto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Tračevi su bili sve glasniji, a Albert više nije mogao da ih ućutka.
Godinama kasnije, Delfin je konačno progovorila o svojoj borbi da utvrdi svoje poreklo, identitet i izbori se za pravdu.


Osećala sam se tako usamljeno – rekla je vajarka za Vanity Fair prošle godine. – Imala sam osećaj da ne pripadam nikome i nigde.

 

Ljubavna afera kralja Alberta II od Belgije duga 18 godina


Kako je kasnije otkriveno, Delfin nije bila rezultat avanture, već ljubavne vezei kraljevske afere koja je trajala 18 godina. Kralj Albert i njena majka Sibil bili su nesrećni u svojim brakovima i upoznali se šezdesetih preko Sibilinog oca Mišela, nekadašnjeg belgijskog ambasadora.

 

Iako se kralj uvek vraćao supruzi kraljici Paoli, bio je deo Sibilinog i Delfininog života: posećivao ih je u njihovom stanu, slao im poklone, išao s njima na odmore. Navodno je u jednom trenutku Albert predložio Sibil da ostavi ženu i da se preseli u London sa Sibil i Delfin, ali je njegova ljubavnica to odbila strahujući od skandala i političkih posledica.

 

Bivši kralj Albert II od Belgije je 59 godina u braku sa suprugom Paolom
Bivši kralj Albert II od Belgije je 59 godina u braku sa suprugom Paolomfoto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Ipak, Delfin je tek 1985. godine saznala da su je lagali celog života i da Albert nije samo ljubavnik njene majke već njen biološki otac. U želji da ga zaštiti, i ona je postala saveznik u čuvanju tajne.


Morala sam da zaštitim, na prvom mestu, svog oca. Morala sam da zaštitim svoju majku. Morala sam da zaštitim svoju državu. Jer, ako se sazna da ja postojim i da sam rođena van očevog braka, a on je katolik, izbiće veliki skandal i moj otac može da izgubi presto – ispričala je Delfin. – Koliko god da ste ljuti, tada ućutite jer bi posledice mogle da budu užasne.

Toliko je vajarka držala jezik za zubima da čak ni svojoj psihoterapeutkinji nije otvoreno pričala o svojoj porodici, iako je triput nedeljno išla na terapije usled borbe protiv anoreksije.

 

Borba Delfin Boel da dokaže da je kraljeva vanbračna ćerka


Međutim, kralju to nije bilo dovoljno: kada je Delfin postala javna tajna, Albert je počeo da je odbacuje, a jednom prilikom joj je telefonom rekao da joj nije otac. Ona je ubeđena da su ga savetovali da to učini i da se distancira od nje.


Mislili su da je najbolje da me se otarase, ali to, nažalost, ne može u životu. Kada jednom dobiješ dete, ne možeš da ga se otarasiš – istakla je.


Godinama se ona borila sa očevim odbijanjem, bila sve više frustrirana, a u međuvremenu je saznala i da je na listi ljudi koji su označeni kao "prljavi" i "politički izloženi". Tada je, van sebe od besa, ušla u sedmogodišnji pravnu bitku da bi bila prepoznata kao kraljeva ćerka.

 

Delfin Boel 7 godina se sudila sa ocem kraljem Albertom
Delfin Boel 7 godina se sudila sa ocem kraljem Albertomfoto: EPA/OLIVIER HOSLET

U junu 2013. umetnica, koja je u tom trenutku imala 45 godina, odlučila je da konačno otkrije istinu o sebi. Pozvala je kralja i njegovo dvoje najstarije dece da izađu pred sud i zahtevala da se uradi DNK test radi utvrđivanja očinstva.


Pošto je Albert II od Belgije imao potpuni imunitet pred sudom zbog svog položaja, Delfin Boel odlučila je da zatraži DNK uzorke njegove dece. Kralj je abdicirao već narednog meseca zbog ovog skandala, a Delfin je odbacila svoj zahtev i podnela novi – ovog puta samo protiv Alberta, koji više nije bio kralj i, samim tim, nije uživao zaštitu imuniteta.


Spor je trajao godinama – sud je najpre 2017. odbacio Delfinin zahtev kao neosnovan, pa je ona podnela žalbu. Naredne godine je sud odlučio da ona nije Albertova ćerka i naredio mu da se podvrgne testiranju, što je on dugo odbijao i učinio tek u maju 2019, kada je presuđeno da će biti kažnjen sa po 5.000 evra dnevno za svaki dan odlaganja.

 

Delfin Boel je istaknuta vajarka i slikarka
Delfin Boel je istaknuta vajarka i slikarkafoto: EPA/OLIVIER HOSLET

U januaru 2020, posle višegodišnjeg provlačenja po sudovima, DNK testiranje pokazalo je da je Delfin Boel ćerka bivšeg kralja Alberta II od Belgije.


Kralj će svu svoju decu tretirati kao jednaku – naveo je njegov advokat Alen Berenbom. – Kralj Albert sada ima četvoro dece.


Iako je dokazano da je umetnica biološka ćerka nekadašnjeg kralja, njen pravni status priznat je tek nekoliko meseci kasnije, presudom Apelacionog suda.

 

Njom je Delfin Boel priznata i kao princeza i odobreno joj je da koristi prezime Saks-Koburg.

 

BONUS VIDEO

Afera Obama trese Ameriku

 

makonda-tracker