težak put

Rođena kao IZBEGLICA iz Palestine, pa upala u kandže još jednog rata: Neobična životna priča Ranije, kraljice Jordana

0

Iako je na svet stigla u Kuvajtu, malo je pozanto da je jordanska kraljica Ranija zapravo palestinskog porekla

jordanska kraljica ranija zapravo potiče iz palestine
jordanska kraljica ranija zapravo potiče iz palestinefoto: EPA/JUSTIN LANE

Kraljica Ranija od Jordana, supruga jordanskog kralja Abdulaha II, prisustvovala je prošle nedelje je u Belfastu samitu One Young World Summit, koji okuplja mlade lidere iz više od 190 država i više od 250 organizacija.


Ona je tom prilikom održala govor u kom se dotakla sukoba između Izraela i Palestine, ni ne sluteći da će se samo nekoliko dana kasnije on razbuktati i ponovo postati vodeća svetska tema.


I svake sekunde svakog minuta svakog dana, milionima Palestinaca oduzimaju slobodu... prava... sam njihov identitet. Pred našim očima – rekla je kraljica Ranija u Belfastu i istakla da se "palestinske porodice iskorenjuju sa svoje zemlje".

 

Malo je poznato da je jordanska kraljica, zapravo, i sama Palestinka, i to palestinska izbeglica.

 

Kako je kraljica Ranija dospela do Jordana?


Ona je rođena kao Ranija al Jasin 31. avgusta 1970. govine u Kuvajtu, kao dete Fajsala al Jasina, iz Tulkrama, grada na Zapadnoj obali, teritorije u jugozapadnoj Aziji koji trenutno nije dejure priznat kao deo bilo koje suverene zemlje. On je trenutno pod nominalnom kontrolom Izraela, ali se obično naziva "spornim područjem".

 


Preko majke, kraljica Ranija od Jordana ima i turske korene.


Njeni roditelji živeli su na Zapadnoj obali do 1967. godine, kada su zbog arapsko-izraelskog rata, poznatog još kao Šestodnevni rat, izbegli u Kuvajt. Te godine oni su dobili najstarije dete – Dinu, a potom i Raniju i, godinu dana nakon nje, sina Magdija.


Iako su živeli u Kuvajtu, Al Jasinovi su se redovno vraćali na Zapadnu obalu u posetu svojoj domovini, a izbeglički život ih je ponovo sustigao početkom devedesetih. Zbog Zalivskog rata su se 1991. godine preselili u Aman, glavni grad Jordana, ali je Ranija više vremena provodila u inostranstvu.


Ona je, naime, 1987. godine upisala studije na Američkom univerzitetu u Kairu, gde je studirala poslovnu administraciju i informatiku, a zatim je početkom devedesetih upisala postdiplomske studije na Školi poslovnih studija u Ženevi.

 


Nakon što je završila sa svojim obrazovanjem, Ranija se pridružila porodici u Jordanu, gde je radila kratko u marketinškim odsecima kompanija Citibank i Apple Inc. Sve se promenilo u januaru 1993. godine, kada je na večeri koju je organizovala princeza Ajša srela princa Abdulaha, sina kralja Huseina, i zaljubila se. Oni su uskoro postali par, a samo dva meseca kasnije saopštili su da su vereni.

 

Ranija – od palestinske izbeglice do kraljice Jordana


Venčali su se, na tradicionalnoj muslimanskoj ceremoniji, 10. juna 1993. godine, a navodno je kraljevska porodica bila fascinirana obrazovanom, prelepom i vrednom devojkom teške životne priče.


Ti si dijamant koji će biti dodat Hašemitima – navodno joj je rekla kraljica Zein al Šaraf Talal, baka njenog supruga.

 

Kraljica Ranija i kralj Abdulah na svom venčanju 1993. godine
Kraljica Ranija i kralj Abdulah na svom venčanju 1993. godinefoto: RABIH MOGHRABI / AFP / Profimedia

Par je potom dobio četvoro dece: princa Huseina, princezu Iman, princezu Salmu i princa Hašima.


Otkako je u braku s Abdulahom, koji je kralj od 1999. godine, Ranija se uključila u rad brojnih organizacija u Jordanu i često je gošća na važnim svetskim događajima koji se bave obrazovanjem, podsticanjem preduzetnica, pomaganjem izbeglica...


U Jordanu je kraljica pokrenula nekoliko inicijativa u oblasti edukacije, a ustanovila je i Nagradu kraljice Ranije za izvrsnost u obrazovanju, postala predsednica prvog interaktivnog dečijeg muzeja, pokrenula projekat "Moja škola", koji je imao za cilj obnovu 500 obrazovnih ustanova širom Jordana tokom pet godina, ustanovila je Centar za obrazovnu tehnologiju kraljice Ranije al Abdulah... a to je samo mali deo njenog rada za pomoć deci i mladima.

 

Ranija od Jordana poznata je i kao žena izuzetnog modnog stila, a u galeriji se prisetite nekih od njenih najlepših kombinacija u poslednje vreme.

1 / 12 Foto: Liam McBurney / PA Images / Profimedia

 

BONUS VIDEO

Ambasador Izraela za Kurir TV o aktuelnoj situaciji

 

makonda-tracker