zbogom tradiciji

Čekao je 9 godina i rekao – ili ONA ili će UMRETI SAM: Najlepša ljubavna priča nekog kraljevskog para bolja je od filma

0

Nakon što je princ predstavio kralju, svom ocu, mladu Sonju, on je bio oduševljen i čak pozvao lepoticu u Palatu na jedno slavlje. Međutim, čim je saznao da je Sonja devojka, a ne drugarica prestolonaslednika, kralj je naredio – raskid.

foto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia
foto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Norveški kralj Harald u januaru će proslaviti 32 godine na tronu, na kom je sve to vreme pored njega sedela supruga kraljica Sonja.


Harald, treće dete i jedini sin kralja Ulava V od Norveške i Marte od Švedske, došao je na svet u Skaugumu, rezidenciji norveške kraljevske porodice u Askeru.


Nakon Drugog svetskog rata, koji je porodica provela u egzilu u Švedskoj i Americi, od 1945. princ Harald vratio se u Norvešku i nastavio obrazovanje, postavši prvi član dvora koji je pohađao državnu školu kao i svi ostali građani.

Mlad je izgubio najvažnije ljude u svom životu – deku princa Karla, majku Martu, po kojoj je kasnije nazvao svoju ćerku princezu Martu od Norveške, baku princezu Ingeborg...


Početkom šezdesetih, po završetku Univerziteta u Oslu i Vojne akademije, Harald se uputio na Oksford, kako bi studirao istoriju, ekonomiju i politiku, a ovaj period za njega je značajan jer je tih godina pronašao ljubav svog života.

Kako je norveški prestolonaslednik zavoleo običnu građanku


Harald, tadašnji princ, bio je 1959. pozvan na žurku kod svog prijatelja Johana Stenersea, a čimje stigao primetio je mladu lepoticu Sonju Haraldsen. Kako su priznali decenijama kasnije, 2015, u intervjuu za NRK, u pitanju je bio "slučaj ljubavi na prvi pogled".

Harald je tada upravo završio Vojnu akademiju i proslavio 21. rođendan, dok je Sonja studirala engleski, francuski i istoriju umetnosti u Oslu, a u Švajcarskoj je dobila diplomu krojačice, što je učinila u želji da krene stopama svog oca.


Ipak, ljubav nije bila dovoljna – iako je Sonja bila devojka za primer, za kraljevsku porodicu ona, kao obična građanka i neko nekraljevskog porekla, nije bila "dobra prilika" i materijal za princezu i buduću kraljicu. Međutim, nije da se njegovim roditeljima ona nije dopadala: dok još nisu ili svesni da je Sonja Haraldova devojka, kralj Ulav pozvao ju je na ručak povodom prinčevog rođendana organizovanog jednom prilikom u Palati.


Čim je otkriveno da je par u vezi, ipak, Haraldu je rečeno da je okonča.

Navodno je kralj strahovao da će se Harald zbog ljubavi odreći svog prava na tron, kao britanski kralj Edvard, koji je abdicirao da bi se oženio razvedenom američkom glumicom Volis Simpson. Želeo je da njegova snaha bude devojka "plave krvi", kako bi obezbedio budućnost monarhije.


Štaviše, u avgustu 1964. godine, Palata je izdala saopštenje da se prestolonaslednik Harald neće oženiti građankom nakon tračeva u britanskim i švedskim medijima. Njegovom braku sa Sonjom protivili su se i političari, a premijer Einar Garhardsen je upozorio princa da bi takva zajednica "mogla da gurne monarhiju u ustavnu krizu".


Posledica toga bili su brojni raskidi Haralda i Sonje od 1959. do 1968. godine, jer nisu uspevali da se nose s pritiscima. Ipak, nisu mogli ni da žive jedno bez drugog...

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @aneacostumes


Haraldov romantični ultimatum


Zbog svega je Harald 1965. rekao svom ocu da će ostati sam i neoženjen do kraja života ukoliko mu on ne dopusti da se oženio Sonjom. Tada je na vlasti uveliko bio premijer Per Borten, a ovaj ultimatum izazvao je tenzije u Vladi. Dok je većina ministara mislila isto, ministar odbrane Oto Grig Tidemand se borio za pravo princa na brak s kim želi jer je Sonja bila prijateljica njegove porodice.

Par je 1967. godine proslavio svoje tridesete rođendane, a kralj Ulav, koji je tada već počeo da popušta, pozvao je Sonju da im se pridruži na porodičnoj jahti.

 

Haralda je sve vreme izjedala griža savesti – počeo je da brine da je uništio Sonjin život terajući je da čeka brak.


Samo smo čekali i nadali se da će konačno popustiti – priznao je on.

Nakon devet godina veze i mnogo neizvesnosti, kralj Ulav V je dao svoj blagoslov sinu da zaprosi Sonju. Premijer Borten, s druge strane, izjavio je da Vlada neće podržati ovaj brak, ali mu se neće ni protiviti.


Venčanje iz bajke


Harald i Sonja rekli su "da" 29. avgusta 1968. godine, u Katedrali u Oslu, nekadašnjoj Crkvi našeg Spasitelja, pred oko 850 zvanica.


Sonja, postavši time princeza, nosila je venčanicu u stilu šezdesetih norveškog dizajnera Molstada, a na glavi, vrlo upadljivo, nije imala tijaru, dok je njen suprug poštovao tradiciju oženivši se u uniformi.


Kralj Ulav je, pokazavši konačnu podršku sinu i snahi, dopratio Sonju do oltara jer je njen otac preminuo devet godina ranije.

Kraljevski par dobio je sina princa Hakona i princezu Martu, a 1991. godine zauzeli su mesto na prestolu kao kralj Harald V Norveški i kraljica Sonja.

 

Kraljica Sonja sa sinom Hakonom i ćerkom Martom Luizom
Kraljica Sonja sa sinom Hakonom i ćerkom Martom Luizomfoto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Istorija se ponovila


Baš kao što je Sonja morala da se bori i čeka da postane supruga prestolonaslednika, tako je istorija ponudila kraljici i kralju sličan izazov – snahu koju javnost ne prihvata.


Njihov sin princ Hakon zaljubio se na jednom muzičkom festivalu u mladu Mete Marit Tjesem, koja je u tom trenutku iza sebe brak sa osuđivanim kriminalcem, sina i burnu porodičnu istoriju jer je njen otac ostavio majku zbog stripitezete.

 

Harald i Sonja, za razliku od većeg dela Norveške, nisu osuđuvali ženu koju je njihov sin izabrao. Imajući u vidu sopstvenu ljubav i bol od početka su podržavali njihovu ljubav i blagoslovili sinovljev brak koji je počeo 2000. i traje i danas.

 

Princ Hakon i princeza Mete-Marit od Norveške
Princ Hakon i princeza Mete-Marit od Norveškefoto: Justin Ng / Avalon / Profimedia

Zanimljivo je da je i njihova ćerka Marta od Norveške imala ljubavni život pun preokreta.  Nakon braka s poznatim piscem i tri ćerke s njim, rešila je da se razvede zbog šamana, kome bi uskoro trebalo da kaže "da". U međuvremenu je njen suprug izvršio samoubistvo usled duge borbe protiv depresije.

 

Princeza Marta Luiza od Norveške odriče se kraljevskih dužnosti da bi se udala za šamana Dureka
Princeza Marta Luiza od Norveške odriče se kraljevskih dužnosti da bi se udala za šamana Durekafoto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

BONUS VIDEO

Dirljiv gest kraljice Elizabete II na sahrani princeze Dajane

 

makonda-tracker